Презентація на тему «Життя Менделєєва»


Рейтинг презентації 3.67 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #1

ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ:“Життя Д.І. Менделєєва”
Виконувала:учениця 8-Б класуКалуської ЗОШ I-III ступені №7Желізняк Богдана


Слайд #2
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #2

Д.І.Менделєєв
Дмитро Іванович Менделєєв народився 8 лютого 1834 року, в Тобольську в родині директора гімназії. Після закінчення Тобольської гімназії був прийнятий на відділення природничих наук фізико-математичного факультету Головного педагогічного інституту в Петербурзі.


Слайд #3
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #3

Маючи потребу матеріально, Менделєєв давав уроки, займався літературною працею. У 1855 році закінчив інститут із золотою медаллю, але через розстроєного здоров'я був змушений виїхати на південь викладачем гімназії при Рішельєвському ліцеї. Одужавши, Менделєєв в 1856 році захистив у Петербурзі магістерську дисертацію і став викладати курс органічної хімії в Петербурзькому університеті.


Слайд #4
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #4

У 1859-1861 роках перебував у відрядженні в Гейдельберзі "для удосконалення в науках". Повернувшись, Менделєєв написав "Органічну хімію" - перший російський підручник з цієї дисципліни, який був удостоєний Демидівської премії.


Слайд #5
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #5

У 1865 році Менделєєв захистив докторську дисертацію, в якій заклав основи нового вчення про розчини, і став професором Петербурзького університету. Викладав Менделєєв і в інших вищих навчальних закладах.


Слайд #6
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #6

Брав активну участь у суспільному житті, виступаючи в пресі з вимогами про дозвіл читань публічних лекцій, протестував проти циркулярів, що обмежують права студентів, обговорював новий університетський статут. Менделєєв був одним з організаторів Російського хімічного товариства (1868).


Слайд #7
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #7

У 1865 році вчений придбав маєток Боблово в Московській губернії, де займався агрохімією і сільським господарством. У 1869 році Менделєєв відкрив періодичний закон хімічних елементів і до 1871 року написав класичну працю "Основи хімії". У 1880 році Менделєєв був висунутий в академіки, але був забалотований, що викликало суспільне обурення. У 1890 році він покинув університет на знак протесту проти утисків студентства.


Слайд #8
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #8

У 1890-1895 роках Менделєєв був консультантом Науково-технічної лабораторії Морського міністерства; в 1892 році налагодив виробництво винайденого ним бездимного пороху. Організатор і перший директор (1893-1907) Головної палати мір і ваг.


Слайд #9
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #9

Менделєєв очолював велику експедицію по вивченню промисловості Уралу, брав участь у роботі Всесвітньої виставки в Парижі в 1900 році, розробляв програму економічного перетворення Росії. В останніх великих роботах "Заповітні думки" і "До пізнання Росії" Менделєєв підсумував свої ідеї, пов'язані з громадською, науковою та економічною діяльністю. Вже за життя користувався світовою славою.


Слайд #10
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #10

Менделєєв залишив понад 500 друкованих праць. Він є автором фундаментальних досліджень з хімії, хімічної технології, фізики, метрології, повітроплавання, метеорології, сільському господарству, економіці, народній освіті тощо, тісно пов'язаних з потребами розвитку продуктивних сил Росії. Крім відкриття періодичного закону хімічних елементів і написання "Основ хімії" (першого стрункого викладу неорганічної хімії) вчений заклав основи теорії розчинів, запропонував промисловий спосіб фракційного поділу нафти, винайшов вид бездимного пороху, пропагував використання мінеральних добрив, зрошення посушливих земель.


Слайд #11
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #11

Дмитро Іванович Менделєєв помер 2 лютого 1907 року в Петербурзі.


Слайд #12
Презентація на тему «Життя Менделєєва» - Слайд #12

Світ завжди буде пам'ятати такого видатного фізика як Д.І.Менделєєв.