Презентація на тему «Залізо» (варіант 3)


Рейтинг презентації 3 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Залізо» (варіант 3) - Слайд #1

Поширення заліза(Fe)
Роботу виконала
Учениця 10-Б класу
Посівнича Діана


Слайд #2
Презентація на тему «Залізо» (варіант 3) - Слайд #2

Походження назви
За ймовірною версією слово «залізо» українською та споріднені терміни у слов'янських мовах (біл. жалеза, рос. железо, походять від санскритського «джальжа», що означало «метал», «руда»
Наукова назва хімічного елемента і термін у романських мовах походить від латинського слова «феррум» (лат. ferrum). Латинське ferrum, скоріш за все, запозичено із якоїсь східної мови, ймовірно з фінікійської
Германські мови запозичили назву заліза з кельтських мов


Слайд #3
Презентація на тему «Залізо» (варіант 3) - Слайд #3

Поширення в природі
За поширеністю в природі ферум посідає друге місце серед металів (після алюмінію). На нього припадає 5,1% маси земної кори. За вмістом у земній корі ферум посідає 4-е місце. Зустрічається він виключно у вигляді сполук. Вільне залізо знаходять лише в метеоритах.
Найважливішими природними сполуками феруму, що мають промислове значення, є магнітний залізняк Fe3O4, червоний залізняк Fe2O3, бурий залізняк Fe2O3 · nH2O та пірит FeS2. Оксиди феруму служать рудами, з яких добувають залізо, а пірит — сировиною для сульфатно-кислотного виробництва.
Розповсюдженість феруму в гірських породах (% за масою): ультраосновні — 9,85; основні — 8,56; середні — 5,85; кислі — 2,7; лужні — 3,6; осадові — 3,33. Відомо понад 300 мінералів, що містять ферум: оксиди, сульфіди, силікати, фосфати, карбонати та ін.


Слайд #4
Презентація на тему «Залізо» (варіант 3) - Слайд #4

Фізичні властивості
Залізо — блискучий сріблясто-білий важкий метал. Густина його 7,86 т/м3; температура плавлення 1538 °C, температура кипіння 2862 °C. Залізо досить пластичне. Воно легко кується, штампується, витягується в дріт і прокатується в тонкі листи, легко намагнічується і розмагнічується.


Слайд #5
Презентація на тему «Залізо» (варіант 3) - Слайд #5

Історія заліза
Використання заліза почалося набагато раніше, ніж його виробництво. Перші залізні вироби мали космічне (метеоритне) походження і були виготовлені з уламків метеоритів ще в III—II тис. до н. е. Час від часу знаходили шматки сірувато-чорного металу, який перековували на кинджал або наконечник списа, що був зброєю міцнішою і пластичнішою, ніж бронза, і довше тримав гостре лезо.
Першим кроком у зародженні металургії заліза було отримання його шляхом відновлення з окису. Руда перемішувалася з деревним вугіллям і закладалася в піч. При високій температурі, створюваної горінням вугілля, вуглець починав з'єднуватися не лише з атмосферним киснем, але і з тим, що пов'язаний з атомами заліза. Після вигоряння вугілля в печі залишалася так звана криця . Таке залізо не відрізнялось твердістю та пружністю, тому мало обмежену галузь застосування.
Вперше залізо навчилися обробляти народи Анатолії. Давньогрецька традиція вважала відкривачем заліза народ халібів, для яких традиційно вживалася стійка назва «батько заліза», і сама назва народу бере початок саме від грецького слова Χάλυβας («залізо»).


Слайд #6
Презентація на тему «Залізо» (варіант 3) - Слайд #6

“Залізна революція”
«Залізна революція» почалася на межі I тисячоліття до н.е. в Ассирії. З VIII століття до н.е. зварне залізо швидко стало поширюватися в Європі. Першими, хто почав на землях сучасної України виплавляти з болотної руди залізо, були кіммерійці. У IV - III ст. до н.е. більша частина арсеналу зброї скіфських воїнів — мечі, кинджали, бойові сокири тощо було виготовлено з заліза. У III столітті до н.е. залізо витіснило бронзу в Галлії, у II столітті нової ери з'явилося у Німеччині, а в VI столітті нашої ери вже широко вживалося в Скандинавії. В Японії залізний вік настав лише в VIII столітті нашої ери.
Побачити залізо у рідкому стані металурги змогли лише в XIX столітті, однак, ще на початку I тисячоліття до нової ери — індійські майстри зуміли вирішити проблему отримання пружної сталі без розплавлення заліза. Таку сталь називали булатом, але через складність виготовлення і відсутність необхідних матеріалів у більшій частині світу ця сталь так і залишилася індійським секретом на тривалий час.


Слайд #7
Презентація на тему «Залізо» (варіант 3) - Слайд #7

Біологічна роль
Ферум життєво важливий хімічний елемент для всіх організмів. В клітинах ферум зазвичай зберігається в центрі метал-протеїнів, оскільки вільний ферум неспецифічно зв'язується із численними хімічними речовинами клітини і може каталізувати утворення токсичних вільних радикалів. Нестача феруму в організмі може призводити до анемії.


Слайд #8
Презентація на тему «Залізо» (варіант 3) - Слайд #8

Цікаві факти і вислови
Найдавніша письмова згадка про якісне осталене залізо збереглася на глиняній табличці 1400 р. до Р. Х., створеній у Північній Месопотамії. Всього на 15 років молодший лист хетського царя Хаттушиля до єгипетського фараона Тутанхамона з обіцянкою виготовити «добре залізо» й вислати його до Єгипту.