Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #1

Пластмаси як різновид полімерів


Слайд #2
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #2

Пластмаса
Пластична маса (пластмаса) — штучно створені матеріали на основі синтетичних або природних полімерів. Пластмаси формують при підвищеній температуі у той час коли вони мають високу пластичність. Сировиною для отримання полімерів є нафта, природний газ, кам'яне вугілля, сланці. Поширенню пластмас сприяють їх мала густина, що значно зменшує масу деталей, висока корозійна стійкість, широкий діапазон властивостей.


Слайд #3
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #3

Наповнювачі та пластифікати
Пластмаси можуть містити наповнювачі, пластифікатори та спеціальні добавки, що надають пластмасі певних властивостей.
Наповнювачами можуть бути органічні або неорганічні речовини у вигляді порошків, волокон або листів . Наповнювачі підвищують міцність, зносостійкість, теплостійкість та інші властивості пластмас.
Пластифікатори вводять для підвищення пластичності та еластичності пластмас.
Добавки:
стабілізатори — речовини, які уповільнюють старіння;
барвники — речовини, що надають пластмасовим виробам декоративного вигляду;
каталізатори — речовини, що прискорюють твердіння пластмаси (уротропін, оксиди металів);
антистатики — речовини, які перешкоджають виникненню і накопиченню статичного електричного заряду у виробах з полімерних матеріалів.


Слайд #4
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #4

Класифікація пластмас
Залежно від властивостей смоли пластмаси поділяють на термопластичні і термореактивні.
Термопластичні пластмаси (термопласти) — це такі, що під час нагріву розм'якшуються, переходять у в'язко текучий стан, а при охолодженні затвердівають. Цей процес повторюється при повторному нагріві. Тобто такі пластмаси допускають повторну переробку.
Термореактивні пластмаси (реактопласти) нагріваючись розм'якшуються, але при певній температурі відбувається полімеризація, внаслідок якої смола переходить у твердий стан і повторна переробка таких пластмас неможлива.


Слайд #5
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #5

Система маркування пластмас
Для створення умов для утилізації пластикових предметів одноразового використання в 1988 році Співтовариством Пластикової індустрії була запроваджена система з ідентифікаційними кодами для маркування всіх видів пластмас . Маркування містить три стрілки у формі трикутника, всередині якого поміщена цифра, що означає тип пластика:


Слайд #6
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #6

Види пластмас
Поліетилентерефталат (PETE/PET)
Найпоширеніший вид пластмас. В пляшки, що виготовляються з поліетилентерефталату, розливають різні напої, соняшникову олію, кетчупи, майонези, косметичні засоби.Переваги: дешевизна, міцність, безпечність.Недоліки: низькі бар'єрні властивості.


Слайд #7
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #7

Види пластмас
Поліетилен високої щільності (HDPE)
Із поліетилену високої щільності виготовляються флакони для шампуней, косметичних та миючих засобів, каністри для моторних мастил, одноразовий посуд, контейнери і ємності для продуктів харчування, контейнери для заморожування продуктів, іграшки.Переваги: дешевизна, безпечність, міцність, легкість переробки, стійкість до масел.
Недоліки: -уразливі для газів і тому непридатні для пакування продуктів


Слайд #8
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #8

Види пластмас
Полівінілхлорид (PVC/V)
Полівінілхлорид, він же ПВХ, вініл застосовується для виготовлення лінолеуму, віконних профілів, кромки меблів, упаковки побутової техніки, штучної шкіри, плівки для натяжних стель, а також деяких іграшок.Переваги: стійкість до кислот, лугів, розчинників і масел, бензину, гасу, хороший діелектрик, не горить.Недоліки: важкість переробки, токсичність.


Слайд #9
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #9

Види пластмас
Поліетилен низької щільності (LDPE)
Із поліетилену низької щільності виготовляються різні пакувальні матеріали, пакети для супермаркетів, CD, DVD диски.Переваги: дешевизна, легкість.Недоліки: низька рентабельність переробки.


Слайд #10
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #10

Види пластмас
Поліпропілен (PP)
З поліпропілену виготовляють відра, посуд для гарячих страв, одноразові шприци, мішки для цукру, контейнери для заморожування продуктів, кришки для більшості пляшок, маслянки, упаковку деяких продуктів харчування, в будівництві використовується для шумоізоляції.Переваги: термостійкість, стійкість до зношування.Недоліки: чутливий до світла та кисню, швидше старіє ніж поліетилен.


Слайд #11
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #11

Види пластмас
Полістирол (PS)
Із полістиролу виготовляється одноразовий посуд, контейнери для їжі, стаканчики для йогуртів, дитячі іграшки, теплоізоляційні плити, сандвіч панелі, пакувальні таці для продуктів харчування в супермаркетах.Переваги: дешевизна, морозостійкість, легкість в переробці, хороший діелектрик.Недоліки: низька механічна міцність і хімічна нестійкість.


Слайд #12
Презентація на тему «Пластмаси як різновид полімерів» - Слайд #12

Види пластмас
OTHER або О — інші.
Небезпека для здоров'я та довкілля: в цю групу входять інші види пластмас, тому їх використання в побуті може бути пов'язане з небезпекою для вашого здоров'я.
Переробка: не підлягає.