Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #1

Органічні розчинники їх та застосування


Слайд #2
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #2

Склад органічних розчинників
Вуглеводні;
Галогено- і нітропохідні;
Спирти;
Естери;
Органічні кислоти та їхні похідні.


Слайд #3
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #3

Нафтові розчинники
Це фракції нафти одержувані її перегонкою. Вони складаються із сумішей індивідуальних вуглеводів (парафінових, ароматичних). Це прозорі оліїсті рідини з характерним запахом нафтопродуктів, легкозаймисті і токсичні. Найвідоміші з них бензин,гас, уайт-спірит. Їх використовують для виробництва і у побуті для розбавлення фарб, промивання деталей, видалення забруднення і консервувальних покриттів.


Слайд #4
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #4

Сольвент
Суміш ароматних вуглеводів з невеликим вмістом циклопарафінів, парафінів і ненасичених циклічних вуглеводів. Сольвент отримують під час коксування вугілля і піролізу нафтових фракцій. Його застосовують для розчинення масел, бітумів, каучуків, полімерних смол.


Слайд #5
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #5

Скипидар
Терпеновий розчинник.
Безбарвна прозора летка рідина з характерним запахом соснового дерева. Він добре розчиняє органічні масла, жири, смоли, каніфоль. Скипидар одержують із соснової живиці перегонкою з водяною парою, а також з деревини шляхом сухолї перегонки


Слайд #6
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #6

Естери метилацетат, етилацетат і бутилацетат
Прозорі рідини з фруктовим запахом. Це порівняно дорогі розчинники, застосовують їх зазвичай у суміші з іншими, більш дешевими. Суміш бутилацетату, етилацетату, бутилового спирту і толуоту. Його використовують для розбавляння нітроцелюлозних лакофарбових матеріалів. Етилацетатом замінюють ацетон у складі рідин для змивання косметичного лаку з нігтів.


Слайд #7
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #7

Етиленгліколь
найпростіший представник поліолів (багатоатомних спиртів). У очищеному вигляді є прозорою безбарвною рідина злегка маслянистої консистенції. Не має запаху і володіє солодкуватим смаком. Токсичний. Попадання етиленгліколю, або його розчинів всередину організму людини може призвести до незворотних змін в організмі і до летального результату.


Слайд #8
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #8

Гліцерин
Це прозора, безбарвна, без запаху в'язка рідина з солодкуватим смаком.  Гліцерин випускають трьох видів — сирий, дистильований та технічно чистий. В косметиці дозволено застосування двох останніх. Гліцерин гігроскопічний. Він може поглинати з повітря до 40% води по відношенню до його початкової маси. Завдяки цій властивості він отримав широке розповсюдження в косметиці, як речовина, що швидко відбирає воду з тваринної та рослинної тканини. Він застосовується майже у всіх косметичних препаратах як пом'якшуючий засіб та є одним з основних видів сировини для виготовлення зубних паст.


Слайд #9
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #9

Правила поводження з легкозаймистими рідинами
Їхня пара в суміші з повітрям за певної концентрації утворює вибухонебезпечні суміші. Тому в приміщенні де зберігаються розчинники і працюють з ними, треба неухильно дотримуватися правил протипожежної безпеки. Підчас Відкривання металевих ємностей, що містять органічні розчинники, слід використовувати інструменти, що не спричиняють іскроутворення, і закривати місткості тільки призначеними для цього пробниками.


Слайд #10
Презентація на тему «Органічні розчинники їх та застосування» - Слайд #10

Токсична дія органічних розчинників
Майже всі органічні розчинники фізіологічно активні. Деякі з них — ароматичні вуглеводні, хлоропохідні, аміни, кетон — при значних концентраціях можуть викликати серйозні отруєння, інші приводять до різних шкірних захворювань. Це пов'язано з їхнбою здатністю розчинятися в жирах, а також леткістю. Вони легко всмоктуються крізь дихальні шляхи і шкіру, спричиняють наркотичну дію, подразнення шкіри, слизової оболонки органів дихання, травної системи, запальні процеси.