Презентація на тему «Е-числа»


Рейтинг презентації 3 на основі 4 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #1

Е-числа
Підготували учні 11-І класу
Черкаської спеціалізованої школи №13
Білокінь Анастасія
Левченко Таміла


Слайд #2
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #2

Е-номери (E-числа) є кодами харчових додатків, які були засновані для використання в Європейському Союзі («E» позначає приставку «Європа»).
Е-числа — це найпоширеніші харчові додатки. Вони зазвичай знаходяться на етикетках харчових продуктів в країнах Європейського Союзу.Оцінка безпеки та затвердження є обов'язком Європейського органу з безпеки харчових продуктів.


Слайд #3
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #3

Харчові добавки використовуються людиною багато століть: сіль, спеції – перець, гвоздика, мускатний горіх, кориця - мед відомі людям з незапам'ятних часів.


Слайд #4
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #4

Однак широке використання харчових добавок почалося в кінці XIX ст. У 1907 році співробітник Імператорського університету Токіо (Японія) Кікунае Ікеда вперше одержав білий кристалічний порошок, який посилював смакові відчуття за рахунок збільшення чутливості сосочків язика.
У 1909-му він запатентував свій винахід, і глутамат натрію почав переможну ходу по планеті. Сьогодні жителі Землі щорічно споживають його в кількості понад 200 тисяч тонн


Слайд #5
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #5

Тим часом у медичній літературі з'являється все більше даних про те, що глутамат натрію негативно впливає на головний мозок, погіршує стан хворих бронхіальною астмою, приводить до руйнування сітківки ока і глаукоми. Саме на глутамат натрію деякі дослідники покладають провину за поширення "синдрому китайського ресторану".


Слайд #6
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #6

Ось вже кілька десятків років у різних куточках світу фіксують загадкове захворювання, природа якого досі незрозуміла. У абсолютно здорових людей ні з того ні з сього підвищується температура, червоніє обличчя, з'являється біль в грудях. Єдине, що об'єднує потерпілих - всі вони незадовго до хвороби відвідували китайські ресторани, кухарі яких схильні зловживати "смачною" речовиною.


Слайд #7
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #7

Класифікація за числовим рядом
Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиокислювачі, далі йдуть загущувачі, Емульгатори, піногасники, підсилювачі смаку й аромату.


Слайд #8
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #8

Класифікація за числовим рядом
Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиокислювачі, далі йдуть загущувачі, Емульгатори, піногасники, підсилювачі смаку й аромату.


Слайд #9
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #9

Історія харчових добавок XXI століття ознаменувалася скандалом.
У липні 2000 року представники американського Товариства з захисту прав споживачів, заручившись підтримкою прокурора штату Коннектикут Ричарда Блюменталя, звернулися в Управління з контролю за харчовими продуктами і медикаментами США з вимогою призупинити продаж продуктів харчування, збагачених тими чи іншими речовинами.


Слайд #10
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #10

Мова, зокрема, йшла про апельсиновий сік з кальцієм, печиво з антиоксидантами, маргарин, що знижує рівень холестерину, пироги з харчовими волокнами, а також напої, сухі сніданки і чіпси з добавками на основі рослинної сировини. Аргументуючи свою вимогу, Річард Блюменталь заявив, ґрунтуючись на деяких даних, що "окремі добавки можуть заважати дії лікарських препаратів. Очевидно, що існують й інші побічні ефекти, які поки ще не виявлені".


Слайд #11
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #11

Як у воду дивився. Трьома місяцями пізніше група французьких дослідників, які вивчали властивості харчових волокон, заявила, що вони не тільки не захищають від раку кишечника, а й можуть його спровокувати. Протягом трьох років вони спостерігали за 552 добровольцями з передраковими змінами в кишечнику. Половина випробовуваних харчувалася, як зазвичай, другій половині в їжу ввели добавку на основі лушпиння ісфагули. І що ж? У першій групі захворіло всього 20%, у другій - 29%.


Слайд #12
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #12

У серпні 2002 року масла у вогонь підлила міністр охорони здоров'я Бельгії Магда Елвоерт, що звернулася до керівництва Євросоюзу із закликом заборонити на території ЄС жувальну гумку і пігулки з фтором, які, звичайно, захищають від карієсу, але, з іншого боку, провокують остеопороз.


Слайд #13
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #13

А ось американська біотехнологічна компанія Intralytix запропонувала використовувати в якості харчових добавок віруси. Це ноу-хау дозволить впоратися зі спалахами такого небезпечного захворювання, як лістеріоз. Біологами був створений коктейль з 6 вірусів, згубних для бактерії Listeria monocytogenes, але абсолютно безпечних для людини. Управління з контролю за харчовими продуктами і медикаментами США (FDA) вже дало добро на обробку ним шинки, хотдогів, сосисок, ковбас та інших м'ясних продуктів.


Слайд #14
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #14

Майже все, що ми їмо щодня, містить харчові добавки.
Зокрема, рибні пресерви містять консервант Е-211, що сприяє розвитку раку. Рулети з оселедця з огірком "Санта-Бремор"містять ракоутворюючі добавки Е-330, Е-331, Е-339, які крім того підвищують холестерин. Плавленим сирком "Дружба”, якщо його їсти щодня, можна надмірно підвищити холестерин в крові, оскільки він містить емульгатори Е-450 і Е-451. Ковбасний сир також містить багато консервантів, зокрема, Е-451, Е-452, Е-412, Е-415, які негативно впливають на здоров'я, спричиняючи онкозахворювання. Сир твердий "Мармуровий"містить ракоутворюючий емульгатор Е-252. Печиво "Топлене молоко"може горіти, як свічка, і при цьому виділяти їдкий дим. Можливо, справа у тому, що до його складу входить стабілізатор Е-503, який визнано небезпечним для життя і здоров'я людини. Ковбаса "Варена"містить ракоутворюючі компоненти Е-451 та Е-452. При частому вживанні ковбаси копченої "Посольської"теж можна захворіти на рак, адже вона містить у собі цілий "букет"шкідливих консервантів – Е-451, Е-452, Е-450, Е-250. Не поступається іншим за вмістом небезпечних складників і ковбаса варена "Ніжна”, куди входять Е-450, Е-451, Е-452, Е-250.


Слайд #15
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #15

Улюблена всіма дітьми згущенка "Полтавська"уже не корисний продукт, бо містить Е-466. Шоколадний рулет від торгової марки "Конті"може бути шкідливим для шкіри через Е-160. Дієтичний шоколад містить підсолоджувач Е-966, який може викликати розлад шлунку. У мармелад додають Е-494, який негативно впливає на внутрішні органи. Карамель з шоколадим наповнювачем підфарбовують небезпечним для здоров'я барвником Е-110, який надає цукеркам золотистого кольору й викликає у дітей невмотивовану нервову збудливість. Велику кількість добавок містять і деякі види морозива. Майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат, який позначають як "підсилювач смаку"Е-621. Ця добавка негативно впливає на зір, провокуючи глаукому.


Слайд #16
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #16

Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти. Скажімо, жувальна гумка. У наш час реклама жувальної гумки зав'язла в зубах більше, ніж сама жуйка. З телеекрану закликають нас жувати, без утоми нормалізуючи свій кислотно-лужний баланс. Але чи є корисною жуйка? Щодо кислотно-лужного балансу, то його нормалізує тільки та жуйка, котра без цукру. А без цукру – означає із цукрозамінниками: ксилітом, сорбітом, аспартамом. Вчені стверджують, що деякі з цих речовин здатні призводити до проносного ефекту.


Слайд #17
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #17

На пачці "Дірола"правдиво написано, що у 100г жуйки міститься 64г поліолів, а у "Стиморолі"їх ще більше – 68. Деякі виробники про це замовчують. Вага однієї пачки коливається від 13 до 15г, тож кількість проносно-солодких спиртів у ній може бути від 8,3 до 10,2г. Для діареї зазвичай потрібно 30-40г, але багатьом буде достатньо і однієї пачки. Але ж реклама закликає жувати по дві подушечки після кожного прийому їжі. Разом вийде по 1,5 – 2 пачки на день. Тож розслаблення шлунка забезпечене


Слайд #18
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #18

Нещодавно вчені висловили думку про те, що цукрозамінники при їх непомірному споживанні можуть порушити в організмі гормональний баланс, оскільки до складу аспартама входить амінокислота фенілаланін. Особливо це небезпечно для дітей а також для блакитнооких, світлошкірих і світловолосих людей. В їх організмі занадто мало ферментів, здатних розщепити і перетворити фенілаланін, тому він перетворюється на надлишок адреналіну і токсичних речовин. Це загрожує і уповільненням росту, і порушеннями в розвитку нервової системи, і навіть олігофренією.


Слайд #19
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #19

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють Е-230 – 232, а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично неможливо. Тому перед уживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.


Слайд #20
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #20

ВИСНОВОК


Слайд #21
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #21

ВИСНОВОК


Слайд #22
Презентація на тему «Е-числа» - Слайд #22

ДЖЕРЕЛА
ЛІТЕРАТУРА:Довідник “Харчові добавки"-http://www.timer.dp.ua/databank/marks/food.htm."Портал споживача" - http://www.consumerinfo.org.ua/ine/.Сайт ОТРУТА.com - http://www.otruta.com/.Шкідливі харчові добавки -http://www.epochtimes.com.ua/gurme/helpful-hint/shkid...Харчові добавки - http://www.refine.org.ua/pageid-4782-2.html.Добавкам нет - http://dobavkam.net.
ДЖЕРЕЛА: Острів знань, Вікіпедія.