Презентація на тему «Ліки»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #1

Ліки
Мозг хорошо устроенный
Стоит больше, чем мозг
Хорошо наполненный.
(Монтень)


Слайд #2
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #2

МісцевийРезорбтивнаПрямеНепрямеГоловнеПобічна
Дія на організм


Слайд #3
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #3

Дія ліків на організм (місцеву і резорбтивну, пряме і непряме, головна і побічна) Наш організм побудований з тканин, що складаються з клітин. Клітини містять багато різних речовин (тисячі), кожна речовина складається з молекул, які відрізняються якістю, кількістю, порядком розташування атомів. Таким чином, вимальовується кілька рівнів будови людського організму: тканинний, клітинний, молекулярний, кожен з них може бути відповідальним за дію ліків. Рівень взаємодії будь-якої речовини з організмом: клітинний. Лікарський препарат вступає в зв'язок з речовиною клітини і змінює його хімічну будову тимчасово або на завжди. Більшість лікарських препаратів утворюють в організмі водневі, вандерваальсовые, иондипольные зв'язку. Якщо ліки, ковалентною пов'язано з яким - небудь речовиною організму, то утворюється комплекс вже не розпадається. В залежності від того, утворилися зв'язку між чужорідними речовинами і тканинними до або після всмоктування, дія ліків поділяють на місцеву і резорбтивну.Місцевий завжди проявляються на шляхах введення. Наприклад .на шкірі, слизових оболонках виникають опіки , якщо на них потрапляють з'єднання здатні коагулювати білки (кислоти, луги...). Резорбтивные-дія, що розвивається після попадання ліків в загальний кровотік і, як правило, далеко від місця введення .


Слайд #4
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #4

Якщо фізіологічні ефекти є відображенням реакції зв'язування ліки в тканини, говорять про прямому (первинному) дії на відміну від непрямого, яке є наслідок прямого. Наприклад, препарати наперстянки, конвалії називають серцевим тому, що вони нормалізують роботу серця (пряма дія).У хворих з серцевою недостатністю ці речовини викликають і значне збільшення сечовиділення. Чому б не назвати їх сечогінними засобами? Виявляється, ці глікозид ми допомагають тільки при набряках серцевого походження: поліпшується кровообігу, нирки починають працювати з повним навантаженням. Їх сечогінну дію-непрямий ефект. Розрізняють і так зване головна і побічна дія. Головним називають ті ефекти ліки, які потрібні для лікування хворого, або через центральну нервову систему, розширює судини і знижує кров'яний тиск. А це як раз і потрібно (головна дія). Однак ,крім того ,нітрит натрію окисляє в еритроцитах залізо(II)гемоглобіну в залізо(III) ,який не здатний зв'язує кисень. А це аж ніяк не корисно(побічна дія).


Слайд #5
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #5

Коли ліки претворюються в яд


Слайд #6
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #6

5.Коли ліки перетворюються на отруту? Всяке ліки перетворюються на отруту,якщо його концентрація в організмі перевищує певний терапевтичний рівень. І майже будь-яка отрута в малих кількостях може наитии застосування калекарсво. Наприклад ,ціанід-іон утворює комплексне з'єднання з залізом(ІІІ).У організмі воно знаходиться в цитохромах(а вони відповідають за виробництво енергії в клітині).Количество цитохромів в організмі мало ,тому їх роль каталітична. Потрібна незначна кількість ціанід-іонів для зв'язування з цитохромами клітини ,при цьому процес виробництва енергії пригнічений ,а енергія - це життя. Організм гине. Отрутою ціанід іони стають за умови ,що вони надходять в організм у кількостях ,достатніх для протікання хімічної реакції: цитохромы мі ціанисті сполуки .Фармакинетика вивчає процеси,які визначають концентрацію ліків в організмі-всмоктування,розподіл між тканинами ,перетворення на продукти,що відрізняються за будовою і складом від введеного вещества.выделение ліків з організму


Слайд #7
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #7

Форми ліків


Слайд #8
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #8

Ліки
Кількісна
Розрізняють дозовані і недозовані лікарські форми:
Дозовані: Капсули, Таблетки
Недозовані: Гель, Мазь, Сироп, Екстракт, Еліксир, Емульсія, Лікарський олівець, Відвар
Змішаного типу: Пластир (може бути як дозованою, так і не дозованої лікарської формою)
Якісна
По агрегатному стану
Тверді: Таблетки, Порошок, Капсули, Драже, Гранули, Карамель, Лікарський олівець
М'які: Мазі, Креми, Паста , Гелі, ТТС, Супозиторії
Рідкі: Розчини, Настоянки, Суспензії, Емульсії, Краплі, Сиропи
Газоподібні: Аерозолі


Слайд #9
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #9

введення и виведення ліків із організма


Слайд #10
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #10

Шляхи введення лікарських препаратів в організм
Шкірний (електрофорез)
Накожний (перев'язки, пластирі)
пер оральний (через рот)
пер ректально (через пряму кишку)
пер вагінально (тампони, свічки)
ін'єкції (внутрішньовенно, внутрішньошкірне, внутрішньом'язове, підшкірне)


Слайд #11
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #11

6.Путі введення ліків. Накожний спосіб, інгаляційний спосіб (інгаляційний), шляхом ін'єкції (перша в світі ін'єкція була зроблена в 1853г. В Англії чеським ученим Праванцем), ректально (через пряму кишку), через рот.
7.Виделеніе ліків з організму відбувається через нирки, шлунково-кишковий тракт, легені і шкіру, лактирующие молочні, слинні, слізні


Слайд #12
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #12

Правилазбереження ліків дома


Слайд #13
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #13

8.Загальна правила зберігання ліків будинку.
Всі ліки повинні зберігатися в недоступному для дітей , сухому , захищеному від світла і можливо прохолодному місці ( проносні , жарознижуючі , знеболюючі - перетягнуті окремо , гумкою , папером з написом ) .
У домашній аптечці повинні знаходиться тільки придатні до вживання кошти , для чого слід перевіряти їх терміни придатності принаймні один раз на рік.
Ліки , виготовлені вручну в аптеці за рецептами лікарів , тривалому зберіганню не підлягають. Ці правила слід неухильно дотримуватися і щодо аптечки в автомашині , аптечці на роботі
9 . Які ліки повинні бути в домашній аптечці ?
 Зовнішні засоби : 5 % - ий спиртовий розчин йоду , 3 % - ий розчин перекису водню , 2 %-ий розчин борної кислоти


Слайд #14
Презентація на тему «Ліки» - Слайд #14

Кінець