Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4 на основі 4 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #1

Національний дендрологічний парк «Софіївка»


Слайд #2
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #2

Історія заснування
В історії заснування, будівництва та розвитку "Софіївки"виділяють шість окремих періодів:
1.1796-1831. Заснування.
2.1831-1859. Царицин сад.
3.1859-1929. Училище садівництва.
4.1929-1955. Державний заповідник.
5.1955-1980. Академія Наук.
6.1980 по теперішній час. Відновлення


Слайд #3
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #3

Парк «Софіївка» заснований у 1796 році власником міста Умані, магнатом Станіславом Щенсним Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької. Архітектор Людвіг Метцель.
Парк був створений у майже безлісій місцевості, розчленованій річкою Кам'янкою, балками та ярами.
Головна композиційна вісь парку проходить по річищу Кам'янки, де споруджено ряд штучних басейнів та ставів: Верхній — понад 8 га, Нижній — близько 1,5 га та інші, водоспади (один з них 14 м висотою), шлюзи, каскади, підземну ріку Ахеронт (завдовжки 224 м), водограї (найбільший — до 20 м) тощо.
Станіслав Щенсний Потоцький
Софія Вітт
Заснування


Слайд #4
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #4

Царицин сад
У 1832 році, після польського повстання, частина правобережних володінь родини Потоцьких, а серед них і Уманські землі з парком «Софіївкою», були конфісковані й передані Київській казенній палаті. Того ж року Микола І подарував Уманський парк своїй дружині — Олександрі Федорівні. Протягом цього часу парк зазнає значних змін, порівняно з тим, що зробив у ньому Людвіг Метцель з самого початку:
В 1838 році виникла вулиця Садова. Вона з'єднала парк з містом.
Розширилася і була викладена бруківкою Головна алея, одночасно виводиться вода з центру парку до Головного входу.
1844 року тут будуються дві башти в готичному стилі, які за вказівкою Миколи I були знесена і поббудовані башти в античному стилі.
В 1841 році побудовано альтанку «Грибок» та Китайську альтанку.
У 1842 — 1845 роках за проектом архітектора Раппонета будується Павільйон Флори.
В 1843 — 1845 роках на острові Анти-Цирцеї будується Рожевий павільйон.
У цей період Софіївка називається «Царициним садом».


Слайд #5
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #5

Училище садівництва
30 березня 1859 року царським указом «Софіївку» передано у відання Головного училища садівництва Росії, переведеного з Одеси до Умані. Парк продовжував називатися «Царициним садом», хоч указом царя його названо «Уманським садом Головного училища садівництва».
З 1899 року, під керівництвом професора В. В. Пашкевича, парк поповнився новими насадженнями, де було зібрано понад сто видів і форм рідкісних дерев і чагарників.
Після революції «Софіївку» стали називати «Садом III Інтернаціоналу».
Водограй у «Софіївці». Початок ХХ ст.


Слайд #6
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #6

Державний заповідник
Постановою Раднаркому УРСР від 18 травня 1929 року «Софіївка» була оголошена державним заповідником.
1945 року — парку дано повну назву: «Уманський державний заповідник «Софіївка»».
У 1946 році Рада Міністрів УРСР прийняла спеціальну постанову «Про відновлення і благоустрій Уманського державного заповідника «Софіївка»». На ремонт і реставрацію парку виділяється 1 мільйон карбованців.
1948 року — затверджується генеральний план відновлення і розвитку заповідника «Софіївка».
1949 року — створюється декоративний розсадник на площі 20 га. Активно проводяться роботи з ремонту і реставрації малих архітектурних форм, дорожньо-алейної системи, скульптур парку.. В цей період втрачено оригінали мармурових скульптур Аполлона Бельведерського, Венери-купальниці, Меркурія, з яких залишилися копії в органічному склі, а статуя Амура, як і бюст Станіслава Трембецького, безслідно зникли, хоч пізніше знайдено мармурові крильця від статуї Амура, які зараз знаходяться в музеї.


Слайд #7
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #7

Академія наук
26 вересня 1955 року дендрозаповідник «Софіївка» на підставі Постанови Ради Міністрів України переводиться в систему Академії наук України і підпорядковується в своїй науковій діяльності Центральному республіканському ботанічному саду АН України. В підпорядкуванні
В цей період проводяться значні роботи з реставрації об'єктів парку і їхнього відновлення, розширення території парку.
В 1972 році до «Софіївки» приєднують територію площею 5,1 га, яка раніше належала військовій частині. Проводиться капітальний ремонт Рожевого павільйону. На Головній алеї за проектом Є. Лопушинської будується в 1974 році джерело «Срібні струмки».


Слайд #8
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #8

Відновлення
Найбільші реставраційні, ремонтні та відновлювальні роботи в «Софіївці» було проведено після стихійного лиха в 1980 році, коли за чотири місяці було реставровано більше п'ятдесяти об'єктів. За період з 1980 по 1993 рік за проектом Є. Лопушинської упорядковано Ахеронтійське озеро, збудовано альтанку Грибок.
Із 1991 року парку надається статус самостійної науково-дослідної установи НАН України.
У 1995 році «Софіївка» брала участь в міжнародній конференції «Європа Ностра» і отримала всі відзнаки: медаль, диплом і барельєфну дошку за відновлення парку після стихійного лиха 1980 року, а також за збереження пам'яток історії та культури.
28 лютого 2004 року Указом Президента України дендрологічному парку надано статус національної установи, і він став іменуватися Національний дендрологічний парк «Софіївка».
Альтанка «Грибок»
Ахеронтійське озеро


Слайд #9
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #9

Фонтан "Змія"
Фонтан "Змія" - посеред просторої дзеркальної поверхні Нижнього ставу з широко роззявленої пащі змії, що звивається на камені, стрімко б'ється 12-16-метровий стовп води. Вода надходить до фонтану по самопливному підземному водогону, викладеному з гранітного тесаного каменю вздовж дороги, яка веде від академії та оранжереї до павільйону Флори.


Слайд #10
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #10

підземна річка Ахеронт
Її довжина під землею - 211 м, ширина З м і висота 3 м; глибина води в каналі досягає 1 м. Протягом всього підземного каналу влаштовано 4 люки, з допомогою яких частково забезпечується його освітлення. При цьому вражає геніальність інженерного розрахунку в поєднанні вибору віддалі при влаштуванні люків і вигинів каналу, що передбачає абсолютну відсутність протягу і убезпечує відвідувачів від застуди навіть в найжаркішу погоду;


Слайд #11
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #11

Острів Анти-Цирцеї, або острів Кохання.
Він створений в перший період будівництва парку в розширеній частині Верхнього ставу, або Чаруючого моря. Зв'язок з островом спочатку здійснювався з допомогою порому чи човна, а 1853 р. між північним берегом і островом розкинувся на кам'яних опорах дерев'яний місток для пішоходів;


Слайд #12
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #12

Грот Каліпсо
Грот Каліпсо, який здається створений самою природою. Вхід до нього розділений на дві половини гранітною, грубої форми підпорою, яка ніби підтримує його і надає йому цілком природного вигляду. В правому кутку гроту влаштований невеликий водоспад, гомін якого, очевидно, і став приводом для назви гроту Левовий або Громовий.


Слайд #13
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #13

Темпейська долина
Темпейську долину, багату своєю романтичною історією. Темпейська долина багата символікою, яка повинна навіювати відвідувачам почуття журби та роздумів.


Слайд #14
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #14

старий дуб
Дуб віком біля 400 років. Німий свідок багатьох подій, що відбувалися у цих місцях. За народними переказами, саме під цим дубом збиралися на наради з козаками легендарні українські ватажки Максим Залізняк та Іван Гонта


Слайд #15
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #15

Англійський парк
Англійський парк —розташований у північній частині парку. Він займає невелику територію у формі трикутника, площею біля 2 га. Його вершина торкається воріт Уманської сільськогосподарської академії. Територія арборетума густо порізана досить складним лабіринтом стежок. Тут є басейн, де колись розміщалась колекція водяних рослин, а також кам'яниста гірка, покрита колись рослинами-сукулентами — багаторічними рослинами, вегетативні органи яких здатні накопичувати вологу, дякуючи чому вони можуть рости в пустелях, на камінні і в пісках.
На ділянках арборетума росте найбільша кількість екзотичних деревних та кущових рослин, цінних і в декоративному, і в лісогосподарському відношенні, їх кількість в 1987 році становила понад 100 видів і форм.


Слайд #16
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #16

Англійський парк
Англійський парк —розташований у північній частині парку. Він займає невелику територію у формі трикутника, площею біля 2 га. Його вершина торкається воріт Уманської сільськогосподарської академії. Територія арборетума густо порізана досить складним лабіринтом стежок. Тут є басейн, де колись розміщалась колекція водяних рослин, а також кам'яниста гірка, покрита колись рослинами-сукулентами — багаторічними рослинами, вегетативні органи яких здатні накопичувати вологу, дякуючи чому вони можуть рости в пустелях, на камінні і в пісках.
На ділянках арборетума росте найбільша кількість екзотичних деревних та кущових рослин, цінних і в декоративному, і в лісогосподарському відношенні, їх кількість в 1987 році становила понад 100 видів і форм.


Слайд #17
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #17

Бюст Сократа
Бюст Платона
Бюст Арістотеля
Бюст Гомера


Слайд #18
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #18

Бюст Сократа
Бюст Платона
Бюст Арістотеля
Бюст Гомера


Слайд #19
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #19

Бюст Сократа
Бюст Платона
Бюст Арістотеля
Бюст Гомера


Слайд #20
Презентація на тему «Національний дендрологічний парк «Софіївка»» (варіант 1) - Слайд #20