Презентація на тему «Румунія» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3.38 на основі 8 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #1

Румунія


Слайд #2
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #2

Прапор Румунії
Герб Румунії


Слайд #3
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #3

Загальні відомості
Руму́нія (рум. România)  — держава у південно-східній частині Європи, переважна частина площі розташована у басейні нижньої течії Дунаю. На сході омивається Чорним морем. Румунія межує на півночі з Україною, на північному сході — із Молдовою, на південному заході — із Сербією, на північному заході — з Угорщиною, а на півдні — з Болгарією. Експортер продуктів нафтопереробки і нафтового устаткування, електричного устаткування, автомобілів, зернових.


Слайд #4
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #4

Історія
Доля Румунії була пов'язана з її сусідами: Болгарією, Угорщиною (згодом Австрією і Австро-Угорщиною), Київською і Галицько-Волинською державами та з Туреччиною. Частини Румунії належали віками до цих держав або були під їхнім протекторатом.
У минулому Румунія поділялася на три політичні формації: Молдову , Волощину на півдні і Трансильванію на заході. Ще до нової ери сучасну Румунію заселяли тракійські міжплемінні об'єднання — даки і ґети, яких 106 р. підкорили римляни й створили провінцію Дакію..
У 2007 році Румунія вступила до Євросоюзу, а також стала членом Спільного ринку. Наразі у країні спостерігається посилення уніоністського руху, прихильники якого виступають за об'єднання Румунії та Молдови в єдину державу.


Слайд #5
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #5

Уряд і політика
Державний устрій: Румунія — республіка з парламентським правлінням. Глава держави — Президент, глава уряду — прем'єр-міністр. Нині Президентом держави є Траян Басеску з 2004, головою уряду — Міхай Резван Унгуряну.
Законодавчий орган — двопалатний парламент, який складається із Сенату і Палати депутатів.
Членство у міжнародних організаціях — ООН, ОБСЄ, РЄ, СОТ, МБРР, МВФ, МФЧХіЧП, НАТО, ЄС.


Слайд #6
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #6

Географія. Природа.
Румунія розташована у південно-східній Європі. На півночі і сході межує з Республікою Молдова 681,3 км) і Україною ,на північному заході — з Угорщиною (448 км), на південному заході з Сербією (546,4 км), на півдні — з Болгарією (631,3 км, межа — Дунай). На південному сході омивається Чорним морем-(берегова лінія-193,5км). На півдні і сході річкові долини, на південному заході територію Румунії займають Східні і Південні Карпати і Семигородська височина, до яких прилягають із заходу Паннонська, з півдня — Волоська низовини, зі сходу Молдавська і Добрузька височини. Румунія лежить на межі Центральної іСхідної Європи та Балканського півострову і на її території тисячоліттями перехрещувалися політичні і культурні впливи цих трьох комплексів.
Великі міста: Бухарест (1 931 тис. мешканців), Ясси (354,8 тис.), Галац (342,4 тис.), Тімішоара (340 тис.), Констанца (337 тис.), Клуж-Напока (332,2 тис.).


Слайд #7
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #7

Мармароський масив. Вид зі схилів гори Межипотоки
Ранок на полонині Лечен в урочищі Маслокрут


Слайд #8
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #8

Економіка
Румунія — індустріально-аграрна країна. Основні галузі промисловості: гірнича, лісоматеріалів, металургійна, хімічна, машинобудування, харчова, нафтопереробна. Транспорт: автомобільний, залізничний, річковий, морський, повітряний. Перевезення вантажів у країні здійснюється головним чином автотранспортом і залізницею. Головний морський порт —Констанца, через який проходить 80% морських вантажоперевезень країни і 65% вантажів зовнішньої торгівлі. У 1984 був відкритий судноплавний канал, що з'єднує Констанцу з портом на Дунаї Чернавода.


Слайд #9
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #9

Демографія
1972 — 20,7 млн
1990 — 23 269 тис. (румуни 89%, угорці 7,9%, німці 1,6%, українці 0,3%).
У столиці Бухарест мешкає 1,931 млн. осіб.
Мови: румунська (державна), угорська, німецька, українська.
Релігійні переконання:
83% — православні (Румунська Православна Церква);
6% — католицька церква;
11% — протестанти, лютерани, унітаристи, мусульмани, неопротестанти, іудеї.


Слайд #10
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #10

  Архітектура і кухня 
Незважаючи на значне німецьке і турецький вплив в країні зберігаються традиції давнього Риму. Наприклад, у житловому будівництві роблять кам'яну підлогу і не роблять порогів. У кухні, не дивлячись на значне турецький вплив (більшість назв страв турецькі) перевага віддається свинині і капусті. Яловичина і курятина в соціалістичне час лежала на прилавках, проте румуни говорили, що їсти нічого. Свинини у вільному продажу не було. А картоплю за їжу і не шанувався зовсім. Не те, що в Росії або Німеччині.Завдяки іноземним впливам в Румунії склалася дуже цікава і різноманітна архітектурне середовище. Тут можна знайти пам'ятники самих різних культур, починаючи від давньоримської і закінчуючи палацом Чаушеску (комуністичного правителя Румунії). У країні багато дуже гарних замків самої різної архітектури. Будучи країною православної (87% населення), Румунія має великий числом пам'яток християнської культури, починаючи з печерних храмів. Столицю Бухарест називають «маленьким Парижем» за її красу і витонченість архітектури. Тут можна побачити і бульвари, і Тріумфальну Арку на грандіозних «Єлисейських полях», покритих квітучими деревами.


Слайд #11
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #11

Замок Пелишор
Замок Бран
(замок Дракули)


Слайд #12
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #12

Брашов
Сигішуара


Слайд #13
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #13

Трансільванія
Трансільва́нія— історична область на півночі Румунії. Займає Трансільванське плато і частину гірських хребтів Східних та Південних Карпат. До 1918 переважно у межах Угорщини (у її східній частині), пізніше у північно-західній Румунії; близько 60 000 км² з понад 4 млн. мешканців; до Трансільванії зазвичай включають також Мармарощину і Банат.


Слайд #14
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #14

Трансільванія
Трансільва́нія— історична область на півночі Румунії. Займає Трансільванське плато і частину гірських хребтів Східних та Південних Карпат. До 1918 переважно у межах Угорщини (у її східній частині), пізніше у північно-західній Румунії; близько 60 000 км² з понад 4 млн. мешканців; до Трансільванії зазвичай включають також Мармарощину і Банат.


Слайд #15
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #15

Замок Ханияд


Слайд #16
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #16

Новорічні традиції
Новий рік є, безумовно, одним з моментів року, який люди святкують найінтенсивніше. Незалежно від часового поясу чи культури, білу ніч між роками відзначають по всій земній кулі різними заходами. Вечірки в сімейному колі, із друзями чи просто на вулиці, під відкритим небом – зустріч Нового року є нагодою для доброго настрою для кожного жителя планети. У деяких регіонах Румунії давні традиції все-таки не були замінені сучасним способом відзначення Нового року.


Слайд #17
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #17

Румунська кухня
Румунське прислів'я свідчить: “Про що мріє горобець? Звичайно, про кукурудзяну кашу”. Виникло прислів'я тоді, коли в Румунії стали широко використовувати для приготування різних блюд кукурудзу. А основне блюдо з неї – мамалига – стала візитною карткою румунської кухні. Хоча в країні поширені та інші, в основному м'ясні блюда.
Найпопулярнішим блюдом румунської кухні можна назвати міч – шашлик з свинини і яловичини, який готують на грилі або вугіллі. Знавці стверджують, що всі спроби приготувати міч в домашніх умовах приречені. Вся справа в мистецтві заготівки фаршу, з якого робляться котлетки, що смажаться на вугіллі. Міч їдять зазвичай без гарніру, обов'язково з гірчицею і запивають пивом. Найбільш відоме і улюблене в Румунії пиво “Урсуз”.
В Румунії люблять також різні супи, звані загальним словом чорба. Наприклад, чорба де бурте – по суті, звичайний яловичий бульйон з дрібними шматочками м'яса, нарізаного смужками. Приготувати це блюдо нескладно, хоча є дуже складні рецепти приготування чорби, в яких використовуються овочі, капустяний і лимонний сік, зелень, сметана і свинина.


Слайд #18
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #18

Кабачки по-руминські


Слайд #19
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #19

Найцікавіші місця Румунії
1) Валахія
Ось це справжня Румунія. Саме тут виникла перша національна румунська держава. Абсолютно рівнинна територія між величними Трансільванськими Альпами і не менш величним Дунаєм є місцем найбільш компактного проживання ромів (циган) на планеті. Майже кожен десятий (без перебільшення) транспортний засіб є кінною бричкою, а третина місцевого населення сидять на заробітках в Італії чи Великій Британії
Це така собі Індія в Європі. Пересування цією рівниною займає вдвічі більше часу від запланованого і чудернацькі картинки життя не раз змусять вас зупинитися, аби їх сфотографувати.


Слайд #20
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #20

2)Залізні Ворота (Iron Gate)
Могутня ріка протинає Карпатський хребет, утворюючи природній кордон між Сербією і Румунією. Течія пришвидшується, глибина сягає 50 метрів, а навколишні скелі можуть виростати до півкілометрової висоти.
Окрім того, в цьому місці на початку другого століття н.е., за правління римського імператора Траяна, архітектор Аполлодор Дамаський збудував перший міст у нижній течії Дунаю, відомий як Міст Траяна. І хоча міст було знищено всього через 200 років, схожого “дива ніхто не зміг відтворити ціле тисячоліття.


Слайд #21
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #21

3) Марамуреш (Мармарош)
“Остання цікавинка в Європі”,- саме таку славу здобув цей регіон в північно-західному куточку Румунії, що межує з нашою Закарпатською областю, відділяючись від неї лише річкою Тисою. В тутешніх лісах ще залишилося багато ведмедів і вовків, а в селах збереглися надзвичайні дерев'яні церкви, частина яких занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО.
Найцікавіші і доволі легкодоступні церкви знаходяться у селах долини річки Мара, де проходить основна дорога регіону з Байя-Маре у Сігет.


Слайд #22
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #22

4) Радісний Цвинтар
Радісний Цвинтар у селі Сапанца проминути просто неможливо.
До речі, у цьому селі знаходиться церква, яка вважається навищою дерев'яною спорудою в Європі. Висота її шпиля сягає 70 метрів. Мабуть, його видно аж з закарпатського селища Тересва, яке знаходиться по той бік Тиси.


Слайд #23
Презентація на тему «Румунія» (варіант 2) - Слайд #23

Дякую за увагу!!!
Підготувала учениця 10 класу Штик Марія