Презентація на тему «Мішані ліси»


Рейтинг презентації 4.67 на основі 3 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #1

МІШАНІ ЛІСИНА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ


Слайд #2
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #2

У північній частині України знаходиться зона мішаних лісів (20% території країни). Її південна межа проходить приблизно по лінії Володимир-Волинський — Луцьк — Рівне — Житомир — Київ — Ніжин — Глухів. Зона лежить у південній частині Поліської низовини, тому її називають ще й Поліссям. Територія низовини майже плоска, з невеликим похилом до Дніпра і Прип'яті. Абсолютні висоти тут коливаються переважно від 200 до 90 м, найбільша висота — 316 м.


Слайд #3
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #3

На рельєф території значний вплив мав льодовик. Найтиповішими льодовиковими формами є моренні горби; піщані поля, утворені талими водами льодовика; відшліфовані камені-валуни, принесені льодовиком з півночі материка. Перевіяні вітром піски утворюють дюни — піщані горби, завдовжки до 5 км, заввишки до 18 м. Характерною рисою території є її заболоченість. Найбільше болота поширені у західній та північній частинах зони.


Слайд #4
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #4

Майже на всій території мішаної зони поширені дерново-підзолисті ґрунти. У місцях виходу на поверхню крейдяних порід сформувались дерново-карбонатні, в низинних ділянках — дернові ґрунти, а в долинах рік та приозерних пониззях — торфово-болотні ґрунти, торфовища і лучні ґрунти. Всі ґрунти зони мають невисоку родючість через значну кислотність і надмірне зволоження.


Слайд #5
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #5

Переважають соснові, дубово-соснові та дубово-грабові ліси. Є значні ділянки дубово-липових, вільхово-березових і ясенево-вільхових лісів. У лісах чітко виділяється ярусність. Верхній ярус утворюють дерева, середній, підлісок, — кущі, нижній — трав'янисті рослини, гриби. У північній частині переважає сосна звичайна і дуб звичайний. Південніше частішають в лісах граб, береза, липа, осика, клен, вільха. Серед підліску зустрічається ожина, шипшина, барбарис, ліщина, малина. На заболочених місцях поширені брусниця і чорниця. Навесні в лісі першими зацвітають підсніжники, проліски, ряст, анемона. Пізніше — конвалія, фіалки, купина, сон-трава. Влітку під деревами вегетують лише вологолюбиві, тіневитривалі рослини — папороті, мохи, копитняк. Інші трав'янисті рослини ростуть на галявинах і узліссях. Серед них: звіробій, деревій, валеріана, ромашка, іван-чай. У мішаних лісах багато грибів. Восени дерева скидають листя, більшість трав'янистих рослин відмирає. Опале листя і відмерлі рослини утворюють лісову підстилку, яка затримує вологу в ґрунті.


Слайд #6
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #6

У лісах водяться зайці, лисиці, козулі, єното-видні собаки, кабани, вовки, білки, вздовж рік — бобри і норки; багато птахів — глухарі, журавлі, лелеки; із комах — бджоли, жуки-олені, ковалики, комарі та ін. Водяться також польові та лісові миші.


Слайд #7
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #7

У зоні мішаних лісів водяться травоїдні звірі: зубр, лось, олень благородний, сарна європейська


Слайд #8
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #8

Клімат помірно континентальний. Весна прохолодна, під час танення снігів бувають тривалі повені. Літо тепле, вологе. Дощова осінь. Зима сніжна, з відлигами. Навесні, під час танення снігів бувають тривалі повені. Середня температура січня змінюється із заходу на схід від −4,5 до −8 °C, липня — від +17 до +19 °C. У середньому за рік випадає 600–680 мм опадів (близько 70% у теплий період).


Слайд #9
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #9

Великі зміни спричинили водномеліоративні роботи, що були особливо масштабними в 1960—1970‑ті роки. Аварія на Чорнобильській АЕС та інші наслідки діяльності людини негативно вплинули на стан природного середовища й умови життя населення. Для захисту екосистем мішаних лісів створено Поліський, Рівненський та інші заповідники.


Слайд #10
Презентація на тему «Мішані ліси» - Слайд #10

Так що давайте берегти нашу природутому, що вона у нас така прекрасна!!!