Презентація на тему «Китай» (варіант 24)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #1

Китай


Слайд #2
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #2

Китай — культурний регіон і стародавня цивілізація Східної Азії. Китай належить до найбільш прадавніх цивілізацій, яка увібрала у себе велику кількість держав та культур впродовж 6 тисяч років.
Китай — батьківщина багатьох технічних винаходів, які змінили долю людства. Серед них — папір, компас, порох і друкарство.


Слайд #3
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #3

Візитна картка
Офіційна назва:
Китайська Народна Республіка
Столиця:
Пекін
Кількість населення:
1 347 374 752 чол.
Тип країни:
Країна з перехідною економікою
Державний устрій:
Соціалістична республіка,унітарна держава
Площа:
9 596 960 км²
Герб Китайської Народної Республіки


Слайд #4
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #4

Економіко-географічне положення
Китай має багато різноманітних ландшафтів. Гори і плато переважають на заході, а низини — на сході і південному сході. В результаті цього, основні ріки течуть з заходу на схід, включаючи великі річки Хуанхе, Янцзи, Амур, а деякі — на південь (Ріка Перлин, Меконг, Брахмапутра). Більшість рік Китаю впадають у Тихий океан.


Слайд #5
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #5

На сході, вздовж узбережжя Жовтого і Східно-китайського морів знаходяться алювіальні рівнини, які щільно заселені. На півночі, на краю плато Внутрішньої Монголії можна побачити трав'янистий степ. Південь Китаю вкритий пагорбами і невеликими горами. У центрально-східній частині розташовані дельти Хуанхе та Янцзи. Більшість орних земель розташовані вздовж цих річок. Південна провінція Юннань є частиною так званого субрегіону «Великий Меконг», до якого входять М'янма, Лаос, Таїланд, Камбоджа і В'єтнам.


Слайд #6
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #6

Західна частина Китаю має на півночі велику алювіальну рівнину, а на півдні вапнякове плоскогір'я пересічене пагорбами середньої величини. Там само розташовані Гімалаї, з найвищою горою світу Еверестом. Північний захід вкритий пустелями такими як Такла-Макан і пустеля Гобі, які постійно розростаються. Впродовж тисячоліть гори провінції Юннань слугують природнім кордом, який відділяє Китай від М'янми, Лаосу та В'єтнаму.


Слайд #7
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #7

Клімат Китаю різноманітний. Північна зона, яка включає Пекін, особлива дуже холодними зимами. Центральна зона, яка включає Шанхай, є помірною. Південна зона, яка включає Гуанчжоу, характерна субтропічним кліматом.
Через часті посухи та недосконале господарювання, часто трапляються пилові або піщані шторми на весні. Вітер розносить пил у східному напрямку, до Тайваню і Японії. Шторми інколи досягають Західного узбережжя США. Вода, ерозія ґрунтів та забруднення навколишнього середовища Китаю переростають із внутрішніх китайських проблем у міжнародні.
Метеорологічна карта Китаю


Слайд #8
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #8

Корисні копалини
Китай багатий різноманітними видами паливних і сировинних мінеральних ресурсів. Особливо велике значення мають запаси нафти, вугілля, металевих руд і дорогоцінних металів.


Слайд #9
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #9

Китай має поклади багатьох корисних копалин. Основним джерелом енергії в Китаї є вугілля, за запасами якого Китай поступається небагатьом країнам, а з видобутку посідає перше місце в світі. Родовища сконцентровані переважно в Північному Китаї. Великі ресурси є також у Північно-Західному Китаї. Бідніше вугіллям інші райони, особливо південні. Велика частина покладів представлена ​​кам'яним вугіллям. Вугільні родовища в основному розташовані в Північному і Північно-Східному Китаї. Найбільші запаси вугілля сконцентровані в провінції Шаньсі (30% загального обсягу запасів) - Датунські і Янцюаньські вугільні шахти.


Слайд #10
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #10

Іншим важливим джерелом енергоресурсів є нафта. За запасами нафти Китаю належить помітне місце серед країн Центральної, Східної та Південно-Східної Азії. Родовища нафти виявлені в різних районах, але найбільш значні вони в Північно-Східному Китаї (рівнина Сунгарі-Нонни), прибережних територіях і шельфі Північного Китаю, а також в деяких внутрішніх районах - Джунгарськой улоговині, Сичуані.


Слайд #11
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #11

Китай є найбільшим у світі виробником золота з 2007 року. У 2011 році обсяг видобутку золота в Китаї збільшився на 5,89% в порівнянні з 2010 роком і склав 360,96 тонн. Китайські компанії продовжують активно освоювати рудники як у своїй країні, так і за кордоном.


Слайд #12
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #12

Демографія
Населення Китаю (КНР і Республіки Китай) становить понад 1,3 мільярди чоловік. Це одна п'ята частина усього населення Землі. Хоча у КНР існує більше 100 етносів, комуністичний уряд визнає лише 56. Найбільшою етнічною групою Китаю є ханьці (власне китайці) — 91,9 %. Також проживають чжуани, уйгури, тибетці, хуей, корейці, мяо.


Слайд #13
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #13

Щоб затримати ріст населення, в 1979 рік році Китай перейшов до політики планового дітонародження. Мета уряду - одна дитина на сім'ю, з винятками для етнічних меншин.
Середня тривалість життя - 71 рік.
36,22 відсотка китайського населення становить міське і 63,78 відсотка сільське. В останні десятиліття відсоток міського населення в Китаї щороку зростає.


Слайд #14
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #14

Демографічна крива КНР


Слайд #15
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #15

Промисловість
На сьогоднішній день промисловість КНР представлена 360 галузями. За загальною кількістю фабрик і заводів Китай займає перше місце в світі. Активно розвиваються фармацевтична, автомобільна та металургійна промисловість. Створено такі сучасні галузі, як електроніка, нафтохімія, авіабудування, металургія рідких і розсіяних металів.


Слайд #16
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #16

Більша частина китайських фабрик і китайських заводів розташована в основних індустріальних центрах країни, зосереджених в східних приморських провінціях і районах Цзянсу, Шанхаї, Ляонині, Шаньдуні, Гуандуні, Чжецзимі.


Слайд #17
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #17

Видобуток вугілля в Китаї становить близько 1 млрд. т./рік (потенційні запаси 3200 млрд.т., розвідані 850 млрд.т.). Родовища вугілля виявлені у всіх провінціях, але виділяється Північний Китай. У країні близько 100 великих центрів вуглевидобутку і близько 11 тис. дрібних вугільних шахт. Переважає шахтний спосіб видобутку (90%). Переважає пряме спалювання вугілля.


Слайд #18
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #18

Нафтова промисловість - порівняно молода галузь. Загальні запаси нафти складають 64 млрд. тонн. За видобутком нафти КНР займає 5 місце в світі (приблизно 150 млн.т/рік). Основний район нафтовидобутку - Північно-Східний Китай (Дацінське родовище-50 млн.т/рік). Зростає значення родовищ приморських районів і шельфової зони.
У КНР сформувалася порівняно потужна нафтопереробка (більше 100 млн. т. нафти на рік), у країні працює більше 32 підприємств із видобутку нафти, а найбільш великі заводи Китаю з переробки нафти розташовані в провінціях Хейлуньцзян, Шаньдун, Даган, Юймень, Юдейська, а також у слаборозвинених районах, нерідко віддалених від центрів нафтоспоживання. Велика ж частина з 580 нафтопереробних заводів зосереджена в північно-східному Китаї.


Слайд #19
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #19

За виробництвом електроенергії КНР вийшла на 4 місце у світі (630 млрд.кВт*год). 75% енергії дають ТЕС (в основному на вугіллі). Найпотужніші з них концентруються у вугільних басейнах Північно-Східного Китаю. Гідропотенціал країни використовується недостатньо. Найбільша ГЕС - Гечжоуба - знаходиться в середній течії річки Янцзи. Ведеться будівництво АЕС, працює 10 ПЕС.


Слайд #20
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #20

Машинобудування КНР забезпечує потреби країни приблизно на 75%. На експорт йдуть відеокасети, побутова техніка, обладнання для легкої, харчової промисловості, сільськогосподарські машини, турбіни для малих ГЕС. Але в структурі галузі переважають дрібні підприємства. Важке машинобудування орієнтоване на виробництво устаткування для металургійної, гірничодобувної, паливної, нафтової, хімічної промисловості.


Слайд #21
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #21

У хімічній промисловості особливо виділяється виробництво мінеральних добрив (3 місце в світі). Нова галузь - промисловість полімерних матеріалів, центри яких збігаються з центрами нафтохімії. Китай одна з небагатьох країн, де виробляється синтетичний і натуральний каучук. Широко виробляються барвники, ліки. Провідну роль у виробництві хімічної продукції зберігає Східний Китай.


Слайд #22
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #22

Сільське господарство
Захід та Схід Китаю різко відрізняються характером сільського господарства. На Заході — це сільське господарство високогір'я, степів, пустель і оазисів, на Сході — класичне трудоінтенсивне сільське господарство мусонної Азії. Характерні його риси — мало землі, багато робочих рук і величезна кількість ручної праці, яка вкладається в землю.


Слайд #23
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #23

Сільське господарство Китаю і досі одне з найменш механізованих у світі. Площа орних земель становить 100 млн га, тобто 0,08 га в розрахунку на одного жителя і 0,29 га на кожного працюючого в аграрному секторі. Це одні з найнижчих показників у світі. Поширена грядкова система. Традиційно в землю вносяться різноманітні добрива — алювіальні наноси, «зелені добрива», свинячий гній, а зараз і хімічні добрива. В Китаї, як і в сусідній Індії, найбільші в світі розміри штучно зрошуваних земель — 50-60 млн га. Як результат, у Східному Китаї зараз годується 1,2 млрд людей, а одні й ті ж землі використовуються вже упродовж 2500 років і не виснажуються.


Слайд #24
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #24

У структурі сільського господарства переважає землеробство з дуже різноманітним набором культур. Основу зернових становлять рис і пшениця. Збори рису досягають 160-190 млн т при середній врожайності 56 ц/га, збори пшениці — 90-100 млн т. Вирощують кукурудзу, гаолян (сорго), чумизу, бобові, картоплю, батат (солодку картоплю). Серед олійних — рапс, арахіс, бавовник, соя. Культивують цукрові буряки і цукрову тростину. Дуже широким є набір овочів і фруктів. Важлива роль належить джуту, тютюну, чаю і шовківництву. Китай є батьківщиною чаю і розведення шовкопряда.


Слайд #25
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #25

Тваринництво в Китаї має два напрямки. Коней, віслюків, мулів, буйволів розводять для транспортних потреб. На відміну від Індії, на полях у Китаї працює мало робочої худоби, домінує ручна праця селян. Особливості продуктивного напрямку у тваринництві викликані відсутністю пасовищ у землеробських районах, де всі землі розорані. Звідси широкий розвиток свинарства, кролівництва та птахівництва. Свині, кролі, кури, качки, гуси утримуються на селянських подвір'ях. Географія їх збігається з географією сільського населення. Поголів'я свиней досягло 450 млн голів. За цим показником Китай поза всякою конкуренцією. Дрібної рогатої худоби (в основному в Західному Китаї) — 270 млн голів, а великої рогатої худоби — 150 млн голів. Дуже поширені бджільництво і аквакультура. Загальний вилов риби і аквапродуктів перевищує 25 млн т, з них 1/2 припадає на прісноводну продукцію. Використовують природні і штучні водойми, зариблюють залиті водою рисові поля.


Слайд #26
Презентація на тему «Китай» (варіант 24) - Слайд #26

Презентацію підготувала
учениця 10-Ф класу
Рискаль Анна