Презентація на тему «Канада» (варіант 13)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #1

Площа – 10 млн.км.кв.
Населення – 29.5 млн.осіб
Столиця - Оттава
Офіційна назва – Канада
Офіційна мова – англійська, франузька
Державний устрій - Федеративна держава
Склад території – 10 провінцій, 3 території
Релігія – християнство (протестанти, римо-католики, православні).
Зовнішня торгівля
Експорт – нафта, природний газ, руди металів і метали, деревина, целюлоза, папір, риба, зерно, вугілля, машини
Імпорт – електроніка, наукові інструменти, хімікати, фрукти й овочі, машини
Грошова одиниця - канадський долар


Слайд #2
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #2

Назва Канада походить від слова Жака Картьє, kanata, що означає "селище" або "поселення". У 1535, корінні жителі сучасного міста Квебек слово французького дослідника French explorer Жака Картьє для назви селища Stadacona. Пізніше Картьє використовував слово Canada для позначення не лише даного селища, але й прилеглих до ньоготериторій; у 1545, у європейських книжках та мапах даний регіон називали Canada.
З початку 17-го століття, частина Нової Франції, у тому числі землі вздовж річки Св. Лаврентія і північних берегів Великих озер були названі Канадою, районом, який згодом було розділено на дві британські колонії, Верхню Канаду і Нижню Канаду, доки у 1841 році вони не об'єднались в одну провінцію Канада. За часів Конфедерації, у 1867 році, назва Канада була прийнята в якості правової назви для нової країни, і країні було надано статусу домініону з назвою.
Жак Картьє


Слайд #3
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #3

Назва «Канада» походить від слова «kanata» мовою індіанців-ірокезів. Первісне значення цього слова — "село" або "поселення". У 1535 р. корінні жителі регіону навколо сучасного міста Квебек цим словом напрямили французького дослідника Жака Картьє до індіанського поселення Стадакона, яке колись знаходилося на місці сучасного міста Квебек.


Слайд #4
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #4

Східна частина країни — рівнини і плато вис. 300-1500 м.
На заході — Кордильєри (найвища точка – г. Логан, 6050 м).
На південному-сході — система Великих озер; інші великі озера: Велике ведмеже, Велике невільницьке, Вінніпег, Атабаска.
На півночі — арктична пустеля, тундра, лісотундра.
На півдні — степи та лісостепи (на нинішній день розорані).
Головні річки: Святого Лаврентія, Макензі, Фрейзер.
Клімат — помірний та субарктичний.
Членство в міжнародних організаціях
ООН, ЮНЕСКО, ОБСЄ, НАТО, АЕС, ОАД, Велика вісімка, СОТ, МБРР, МВФ та інші. Це єдина країна у світі, яка є членом і Співдружності націй, і Франкофонії.


Слайд #5
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #5

Канада— країна, яка займає більшу частину території Північної Америки, простягаючись від Атлантичного океану на сході до Тихого океану на заході. Є другою за площею країною світу, і межує зі Сполученими Штатами Америки на півдні та північному-заході.
Землі, які нині займає Канада, заселялись тисячоліттями групами корінного населення країни. Починаючи з 15-го століття, британські та французькі експедиції спершу досліджували, — а потім разом заселяли атлантичне узбережжя. Франція позбулася майже усіх своїх колоній у Північній Америці у 1763 році, після семи років війни. У 1867 році, внаслідок об'єднання трьох Британських північноамериканських колоній, Канада була сформована, як федеральна влада чотирьох провінцій.Після цього настало територіальне розширення Канади, і отримання нею стасу автономії від Об'єднаного Королівства, зазначеною у Вестмінстерському статуті у 1931 році, яка закріпилась канадським актом 1982 року, котрим назавжди розірвано залишки правової залежності від британського парламенту.


Слайд #6
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #6

Політика
Канада — конституційна монархія. Глава держави — король або королева Великої Британії; зараз це Єлізавета Друга, яка має титул королеви Канади і яку в країні представляє генерал-губернатор Канади. Кандидатів на цю чотирьохрічну посаду призначає діючий прем'єр-міністр і затверджує королева. Діючий генерал-губернатор Канади — Мікаель Жан, яка була призначена на посаду 25 вересня 2005 року.
Конституція Канади — правова основа країни і складається, як із записаного тексту, так і неписаних традицій та угод. У Конституції вміщено і Канадську Хартію Прав і Свобод, яка гарантує громадянам основні права і свободи. У Канаді під конституцією розуміється зведення актів, британських законів, судових рішень тощо. Двома основними документами вважаються Акт про Британську Північну Америку 1867 року, що проголосив Канаду домініоном Великобританії, і акт 1982 року, що встановив, що всі закони в Канаді прийматимуться тільки канадським парламентом.
У країні діє парламентська система демократії з федеральною системою парламентського уряду. Прем'єр-міністр Канади — глава уряду. Прем'єр-міністр формує кабінет міністрів, який формально призначається генерал-губернатором Канади. Кабінет Міністрів традиційно складається з членів партії прем'єр-міністра і, як правило, з депутатів Палати Громад. Виконавча влада в країні належить прем'єр-міністру і Кабінету; міністри перед вступом на посаду складають присягу вірності Королеві, щоб формально стати королівськими міністрами. Діючий прем'єр-міністр Канади з 6 лютого, 2006 р.— Стівен Гарпер, лідер Консервативної партії Канади.
Федеральний парламент складається з Королеви та двох палат парламенту: виборної Палати Громад і призначеного Сенату.
Прем'єр-міністр Канади — Стівен Гарпер.
Королева Єлизавета II і генерал-губернатор Канади.


Слайд #7
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #7

Провінція або територія
Столиця
Територія в км²
Населення
Альберта
Едмонтон
661,848
3,256,800
Британська Колумбія
Вікторія
944,735
4,254,500
Манітоба
Вінніпег
647,797
1,177,600
Нова Шотландія
Галіфакс
55,284
937,900
Нью-Брансвік
Фредеріктон
72,908
752,000
Ньюфаундленд і Лабрадор
Сент-Джонс
405,212
516,000
Онтаріо
Торонто
1,076,395
12,541,400
Острів Принца Едварда
Шарлоттаун
5,660
138,100
Квебек
Квебек
1,542,056
7,598,100
Саскачеван
Реджайна
651,036
994,100
Північно-західні території
Єллоунайф
1,346,106
42,800
Юкон
Вайтхорс
482,443
31,200
Нунавут
Ікалуіт
2,093,190
28,300
Найбільші міста:
Торонто (5 101 600 мешканців)
Монреаль (3 574 500 мешканців)
Ванкувер (2 134 300 мешканців)
Оттава - Галл (1 132 200 мешканців)
Калґарі (1 016 600 мешканців)
Едмонтон (990 500 мешканців)
Квебек (705 900 мешканців)
Гамільтон (702 900 мешканців)
Вінніпег (698 200 мешканців)


Слайд #8
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #8

Національний герб
Сучасного вигляду герб Канади набув у 1994 році. Найважливішою його частиною — це розташований у центрі щит, на якому зображені чотири емблеми, які символізують чотирьох засновників Канади: англійця, шотландця, ірландця і француза — і гілка канадського клена. Щит підтримують, з одного боку золотий лев Англії, який несе королівський прапор на срібному списі зі золотим вістрям; з іншого — білий єдиноріг Шотландії із золотими рогом, гривою й копитами, який тримає прапор королівської Франції. Щит покривають мантія і королівський (шолом), на гребені якого сидить коронований золотий лев з гілочкою клена. Гребінь складається з вінця, обплетеного червоним і білим шовком. Лев символізує доблесть і мужність, гребінь — опору в особі генерал-губернатора. Імперська корона зверху символізує монархію як верховну владу над Канадою. У нижній частині щита розміщений девіз "A Mare usque ad Маге" ("Від моря по море"), слова для якого взяті з Псалма 72 Біблії: "Він матиме владарювання від моря по море і від річок до краю Землі". На стрічці, яка обвиває щит, міститься девіз "Desiderantes Meliorem Patriam" ("Вони бажали кращої країни"). Внизу герба розташована емблема, яка складається з переплетених англійської рози, шотландського чортополоху, французької лілії та ірландського трилисника.


Слайд #9
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #9

Національний прапор
Зображення кленового листка асоціювалося з Канадою ще з 1700 року. Кленовий листок символізує єдність та непохитність нації: він став найголовнішим символом країни з 15 лютого 1965 року, коли був заснований національний прапор. Щороку 15 лютого відзначається як День прапора Канади. Сучасний національний прапор Канади — це (полотнище) з трьох вертикальних смуг: червоної, білої і червоної (біла смуга вдвічі ширша від червоної), у центрі білої смуги зображений червоний кленовий листок. Довжина прапора вдвічі більша від його ширини. Червоний і білий кольори — дві нації, представники яких першими переселилися до Канади. Англійці і французи воювали між собою під кольорами ланкастерської червоної троянди і білої лілії. Білий і червоний стали офіційними кольорами Канади після їх затвердження королем Георгом V у 1921 році.
Національний гімн
"О, Канадо!" проголошено національним гімном 1 липня 1980 року, через сто років після того, як його заспівали вперше. Автором слів гімну французькою мовою є Адольф-Базиль Рутьє, а музику до нього написав Калікс Лавальє. Найкращий переклад гімну англійською мовою належить Роберту Стенлі-Вієра, його текст був опублікований у 1908 році. У 1967 році канадський парламент офіційно затвердив цей текст як англійський варіант гімну.


Слайд #10
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #10

У Канаді є розвинена ринкова економіка з дещо більшим урядовим регулюванням ніж у Сполучених Штатах, проте з набагато меншим ніж у деяких європейських країнах. Канада — член Організації економічної співпраці і розвитку (OECD) і в Великої Вісімки (G8). За минуле десятиріччя, після періоду деякого спаду, економіка країни зростає швидкими темпами та з низьким рівнем безробіття і великими урядовими надлишками в федеральному бюджеті. На жовтень 2006 р. рівень безробіття в країні складав 6.3% працездатного населення, що й найнижчим за останні 30 років. Рівні безробіття серед провінцій коливаються від найнижчого в Альберті — 3.6% до найвищого в Ньюфаундленді і Лабрадорі — 14.6%.
Канада — одна з небагатьох країн-експортерів енергоносіїв у світі: великі поклади природного газу находяться на східному узбережжі, а нафти — в Альберті. Є і великі поклади нафтових пісків Атабаски — друге після Саудівської Аравії родовище нафти в світі. У Квебеці, Британській Колумбії, Ньюфаундленді і Лабрадорі, Онтаріо і Манітобі гідроелектроенергія найпоширеніша і найдешевша.
Канада — одна з найбільших у світі виробників сільськогосподарської продукції. Канадські прерії, розбудовані значною мірою завдяки раннім хвилям української еміграції, є одними з найбільших постачальників пшениці й інших зернових культур. Канада, найбільший виробник цинку й урану, також має великі родовища інших природних ресурсів, як-от: золото, нікель, алюміній, свинець. Є в країні і високорозвинена переробна промисловість у південному Онтаріо і Квебеку; тут же і знаходяться автобудівні заводи, філіали багатьох американських і японських автомобільних компаній, що являються ключовими в економіці цих провінцій.
Економіка Канади глибоко інтегрована в світову економіку та до певної міри надзвичайно залежна від міжнародної торгівлі, особливо зі своїм найбільшим торгівельним партнером, Сполученими Штатами Америки. У 1989 р. Канада уклала Канадсько-американську угоду безмитної торгівлі (FTA), а в 1994 р. — Північноамериканський договір про вільну торгівлю (NAFTA), який включав ще й Мексику. Вільна торгівля на північноамериканському континенті значно пожвавила економічне співробітництво між країнами-учасниками договору, дозволила запобігти економічному спаду й досягти найвищого досі рівня зросту промисловості серед країн Великої Вісімки.


Слайд #11
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #11

Релігія
Більшість канадців — християни. Станом на 1991 рік, більшість належала до римсько-католицької церкви (45,2% населення), за ними — кальвіністи та, маючі між собою канонічне спілкування, англіканська та лютеранська церкви. Представлені й інші релігії: індуїзм, іслам, сикхізм та буддизм. Близько 3,4 млн. осіб заявили, що взагалі не сповідають жодної релігії.
Будистський храм


Слайд #12
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #12

Українці в Канаді
За даними Статистики Канади у 2008-му році в країні мешкало 1 071 060 канадців українського походження (переважно громадяни Канади): українці-канадці восьма за чисельністю етнічна група в Канаді. Канада третя країна світу з найбільшим числом етнічних українців — після України й Російської Федерації.
Термін українці-канадці практично не застосовують, коли йде мова про канадців інших етнічних груп, пращури яких прибули з території сучасної України або з інших територій зі значним відсотком українців. Це напевно тому, що останні практично не ідентифікують себе як українці, — і не організовуються в українські організації.


Слайд #13
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #13

Українські організації Канади
Союз Українок Канади
Союз Українських Канадійських Ветеранів
Пласт
Українське Національне Об'єднання Канади
Організація Українок Канади


Слайд #14
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #14

Мови
Англійська, яка є рідною мовою 17,3 млн. канадців, та французька, якою розмовляють 6,7 млн. людей — дві офіційні мови Канади. Водночас для багатьох рідними є інші мови, такі, наприклад, як італійська, китайська, німецька, польська, іспанська, португальська, українська, голландська, арабська та інші


Слайд #15
Презентація на тему «Канада» (варіант 13) - Слайд #15

Пам`ятник миротворцям, Оттава.