Презентація на тему «Карпати» (варіант 1)


Рейтинг презентації 3.71 на основі 17 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #1

Карпати
Карпати кличуть, Карпати ждуть..


Слайд #2
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #2

Карпати – велика і своєрідна за своїми природними особливостями гірська країна, частина грандіозного поясу молодих складчастих альпійських гірських споруд. Загальна площа Карпат становить 188тис. кв. км


Слайд #3
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #3

Назва «Карпати» походить від слова karpë, що з албанської перекладається як «камінь». Згідно з іншою ВЕРСІЄЮ, назву горів пов'язують із проживанням тут за часів Римської імперії фракійського племені – карпів.


Слайд #4
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #4

Гори розташовані на території 8 держав


Слайд #5
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #5

Республіка Австрія
Держава в центральній Європі. Австрія – переважно гірська країна, яка не має виходу до моря. Площа країни становить 83 871км.кв., населення 8 414 638чоловік. Столиця і найбільше місто – Відень. Складається з 9 федеральних земель, офіційна мова німецька.
На території Австрії простягаються Малі Карпати. Найвища гора Хенсенберг (481м), що в перекладі на українську мову означає Гора Чарівниць.


Слайд #6
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #6

Чеська республіка
Держава в Європі, територія якої становить 78, 9тис. кв. кілометрів. Чехія – країна височин і середньовисотних гір. Населення 10320 тис. . Столиця – Прага . Державна мова - чеська.
Держава на території Європи,
На території Чехії вздовж кордону із Словаччиною простягаються Західні Карпати.


Слайд #7
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #7

Словаччина
Держава на сході центральної Європи. Площа країни становить 49035 тис. кв. кілометрів. За цим показником вона посідає 129 місце серед країн світу.
Столиця країни Будапешт, державна мова словацька.
Найвища вершина Чехословацьких Карпат – Гралаховскі Штіт ( 2655м), яка знаходиться у Словаччині. Це найвища вершина всіх Карпат.


Слайд #8
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #8

Польща
Це держава у центральній Європі, що має у своєму складі 16 воєводств. Площа Польщі становить 322575 км. кв. Населення близько 38 мли осіб. Вона є 9 державою Європи за площею і 8 за населення. Столиця Польщі Варшава, державна мова польська.
Через територію Польщі проходять Західні і Східні Карпати з найвищою вершиною 2499м. у масиві Високі Татри


Слайд #9
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #9

Сербія
Країна в центральній частині Балканського півострова. Площа країни 88 400 км.кв. Столиця – Белград, 9, 66 млн. мешканців.
Сербські Карпати ще називають Східно – Сербські гори. Найвища вершина гора Міджур (2169м).


Слайд #10
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #10

Угорщина
Держава в центральній Європі з населенням понад 10 млн. осіб. Столицею держави є місто Будапешт. Державна мова - угорська.
Угорські Карпати утворюються частиною Західних Карпат. Найвища гора у масиві Матра – Кекеш (1015м).


Слайд #11
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #11

Румунія
Держава у південно – східній частині Європи. Столиця Румунії – Бухарест. Населення – 1, 931 млн. осіб.
Румунські Карпати обєднюють– частину Східних і Південні Карпати, Західно - Румунські Карпати і Трансельванське плато. Найвища вершина - гора Молдов'яну (2544м) у Південних Карпатах в масиві Фегераш.


Слайд #12
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #12

Україна
Держава у східній Європі . Площа становить 603 628 км.кв. друга країна за величиною на європейському континенті після Росії та найбільша країна чия територія повністю лежить в Європі. В Україні проживає понад 48,2 млн. осіб. Столиуя України – Київ, державна мова - українська. Українські Карпати - це частина Східних Карпат. Найвища вершина наших гір Карпат - гора Говерла у Чорногірському масиві (2061м).


Слайд #13
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #13

Україна
Традиції
Тваринний світ
Клімат
Цікаві факти
Рослинний світ


Слайд #14
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #14

Рослинний світ
Рослинність Карпат багата, різноманітна і барвиста. Гордістю і прикрасою гір є ліси. Українські Карпати - єдиний на території України ареал поширення середньоєвропейських лісів. Тут можна зустріти світлі сонячні діброви, тінисті бучини, похмурі величні ялинові та смерекові ліси та ще безліч різноманітних рослин.


Слайд #15
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #15

Рослинний світ


Слайд #16
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #16

Дуб
Дуб — величезне дерево, до 40 метрів заввишки, з товстим стовбуром і звивистими кремезними гілками, які утворюють широкий намет листя — справляє дійсно враження потужності і сили. Це найбільш довговічна рослина: іноді дуб живе до двох тисяч років, а столітні дуби зустрічаються дуже часто


Слайд #17
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #17

Річні пагони дугоподібно вигнуті, циліндричні, з сизим нальотом, густо вкриті прямими або вигнутими шипиками. Верхівки пагонів, приги-наючись до поверхні ґрунту, здатні укорінюватись. Квітки великі (до 3 см у діаметрі), білі, зібрані в негусті щитки, квітконоси довгі, тонкі. Чашолистків і пелюсток по чотири-п'ять. Тичинок і маточок багато, зав'язь верхня. Плід — складна кістянка до 7 см у діаметрі, тьмяно-чорна, соковита, вкрита сизим нальо-том. Кісточка сплюснута, з гачко-подібним, загостреним кінчиком.
Ожина


Слайд #18
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #18

Едельвейс
Рослини, що ростуть в Карпатах, мають особливе значення. Одна з таких рослин ЕДЕЛЬВЕЙС надзвичайно красива і тендітна квітка. У народів гір квітка едельвейс є символом щастя і любові. Росте вона на недоступних скелях над ущелинами Карпатського високогір'я. Існує багато легенд про цю квітку. Дивовижна життєздатність цієї рослини викликає повагу і захоплення. Ця рослина здатна витримувати добові перепади температури від нічних заморозків, до денної спеки, їй байдуже розріджене повітря і жорстке ультрафіолетове випромінювання.


Слайд #19
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #19

Шипшина відноситься до сімейства розоцвітих
(не дарма його називають дикою трояндою) і в природі досягає 2х метрів. Хоча у нас в садах і на городах він нижче. Плоди шипшини, які і використовуються в народній медицині дозрівають до серпня вересню. Тоді те і можна починати збирати шипшину.
Шипшина


Слайд #20
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #20

Ліщина
Ліщина звичайна, більше відома нам як лісовий горіх - це дерево, що досягає висоти 3 - 5 метрів. Листя у цієї рослини великі, мають овальну форму, кора має сіро-бурий відтінок. Плід ліщини - сухий горіх, який містить в собі їстівне насіння.
Цвіте ліщина в березні - квітні, а горіхи дозрівають у вересні. Поширена ця рослина досить широко. Дуже часто ліщину можна зустріти в листяних і змішаних лісах, на вирубках, у заростях чагарників.


Слайд #21
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #21

Кедр — дерево висотою зазвичай до 30-40 м, інколи до 60 м, з деревиною з характерним пряним запахом, короткі гілки містять практично все листя. Листя  хвоя, вічнозелена, 8-60 мм завдовжки, розташоване довгою спіраллю на довгих гілках. Колір листя — від яскраво-зеленого до темнозеленого або блідо-зеленого кольору, залежно від товщини шару кутикули.
Кедр


Слайд #22
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #22

Ялівець
Вічнозелений кущ або невелике деревце (4-6 м заввишки)зпрямим  стовбуром і конусоподібною або яйцеподібною кроною; кора сірувато-бура. Молоді пагони червонувато-бурі, на них кільчасто розміщені по три колючі кілюваті хвоїнки (8-20 мм завдовжки). Зверху хвоїнки білуваті з восковим нальотом, знизу блискучі, зелені, при основі зчленовані. Зберігаються на гілках протягом чотирьох років.


Слайд #23
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #23

Нарцис
Південноєвропейський високогірний вид. Поширений на висотах 1000–2000 метрів над рівнем моря в Альпах, на Балканах, у Південних Карпатах, Середземномор'ї. В Українських Карпатах — на Свидовець-кому та Мармароському масивах.
Нарцис вузьколистий — рідкісний вид, охороняється, його занесено до Червоної книги України у 1980 році. Найвідомішим місцем в Україні, де він трапляється, є Долина нарцисів на Хустщині. Також є менша долина в смт Бурштині на Тячівщині Долина нарцисів — єдине місце у світі, де нарциси ростуть у природних умовах на висоті усього 180 метрів над рівнем моря.


Слайд #24
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #24

Граб
Граб звичайний.Стовбур ребристий, 7-20 м заввишки, вкритий ясно-сірою гладенькою корою. Деревинна, танідоносна, олійна, ефіроолійна, фарбува-льна, декоративна, фітомеліора-тивна, кормова рослина. Граб має цінну тверду і важку деревину. Його заболонь за забарвленням не відрізняється від стиглої деревини.


Слайд #25
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #25

Тваринний світ
Українські Карпати  неповторна за своїми природними особливостями гірська країна, тому її фауна – також особлива сукупність тварин, яка має свій специфічний колорит. Тваринний світ є невід'ємною частиною гірської країни - Карпат . Головними ознаками фауни Карпат є наявність як тайгових так і гірських її видів і частково все та ж вертикальна зональність поширення видів.


Слайд #26
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #26

Тваринний світ


Слайд #27
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #27

Вовк, вовк звичайний — хижий ссавець з роду пес, що добуває їжу самостійно активним пошуком та переслідуванням жертв. Повсюди основу харчування вовків складають копитні тварини: в тундрі — дикі та свійські північні олені; в лісовій зоні — лосі, сарни, дикі свині, свійські вівці, корови, коні; в степу та пустелі — антилопи різних видів та вівці; в горах — дикі та свійські кози. Також відомий як сірий вовк, сірко, або дикий собака або дикий пес.
Вовк


Слайд #28
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #28

Рись - типова кішка, хоча величиною з великого собаку, якого частково нагадує своїм зменшеним тілом та довгоногістю. Дуже характерна голова рисі: порівняно невелика, округла і дуже виразна. Від інших котячих рисі відрізняються коротким хвостом і китичками на кінцях вух. Маса тіла рисі від 5 до 30 кг.
Рись


Слайд #29
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #29

Бурий ведмідь – краса і гордість Карпат, частина національного багатства України. Так історично склалося, що у жителів Карпатських гір протягом століть сформувалася традиція охорони ведмедів. Їх зображали і до цього
часу зображають на виробах з дерева, з металу, на керамічних виробах, на рушниках. За надмірної чисельності частину особин з популяції вилучали
шляхом полювання, тобто велося господарство раціонального використання
ресурсів виду
Ведмідь


Слайд #30
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #30

Це великий (до 85-90 см і масою від 3-х до 6.5 кг), енергійний, рухливий птах. Таксономічно вважається типовим орлом. Має довгі та відносно вузькі крила, потужні лапи з гострими кігтями. Самки помітно більші за самців, але мають однакове темно-буре забарвлення. Задня частина голови та шиї забарвлені у рудуватий колір. Молоді особини мають світлий хвіст з темною смугою. Для виду характерна суттєва морфологічна мінливість в залежності від регіону походження.
Беркут


Слайд #31
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #31

Дикі кабани поширені в мішаних і широколистяних лісах. Також охоче оселяються у заростях очерету річкових плавнів, великих боліт. Погано пристосовані до життя в місцях з глибоким снігом взимку, не заходять в східні області України. Від домашніх свиней відрізняються більшим ростом (до 1 м, довжина тіла до 2-х м). Маса старих "сікачів" сягає 250-300 кг, самки дещо більш легкі і більш малі ростом.
Дикий кабан


Слайд #32
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #32

Білка лісова  або вивірка звичайна, чи руда — вид ссавців, гризунів.
Ознаки: довжина тіла 20-30 см, хвіст 14-25 см, висота 5-6,5 см, маса 200-500 гр.
Для цього надзвичайно в'юнкого звірка характерні довгий пухнатий хвіст і вуха з "пензликами". Звичайну білку легко поплутати із сірою білкою, завезеної з Північної Америки в Англію..
Білка


Слайд #33
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #33

Поширений в лісах Полісся, лісостеповій зоні та Карпатах, трапляється також в степовій зоні. Хутро має сірого забарвлення. Оселюється поблизу води - по ярах, балках, біля річок, струмків та озер.
Живе в глибоких норах, що мають складну будову та декілька виходів. На відстані 1-3 км від основної нори борсук має декілька тимчасових. Часто влітку він днює у густому
чагарник
Борсук


Слайд #34
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #34

БЛАГОРОДНИЙ ОЛЕНЬ з давніх-давен мешкав в лісостеповій зоні і вздовж всієї південної смуги лісів . Олені живуть в лісах, лісостепах, степах, напівпустелях та пустелях, тримаючись прирічкових заростів. В сильну спеку олені лізуть в воду. Пасуться вони не безперервно, а чергують харчування з відпочинком, влаштовуючи лежанки в траві, часто на узліссях. Зимою вони трохи розгрібають сніг і притоптують, підминають – виходить тепла ямка.
Олень


Слайд #35
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #35

Лисиця - хижак середніх розмірів. Стрункий звір
на середніх за розміром лапах, з довгим пухнастим хвостом. Довжина тіла 60-85 см, довжина хвоста 35-60 см, маса від 4 до 8 кг. Морда гостра, витягнута. Вуха стоячі, трикутної форми. Подовгасті, овальні зіниці. Відбиток лап лисиці подібний на собачий, однак слід її більш подовгастий,
Лисиця


Слайд #36
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #36

Клімат
Клімат Карпат визначається передусім географічним положенням гір, значною висотою їх над рівнем моря, формою рельєфу.
Карпатський клімат помірно континентальний, теплий з циклонічними та антициклонічними вторгненнями атлантичного повітря.В горах випадає найбільша кількість опадів в Україні.


Слайд #37
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #37

Весна в Карпатах


Слайд #38
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #38

Літо в Карпатах


Слайд #39
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #39

Осінь в Карпатах


Слайд #40
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #40

Зима в Карпатах


Слайд #41
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #41

Традиції
Для мешканців Карпат, гуцулів, багато традицій і свят є воістину священними подіями, які здатні повідати про них багато цікавого про самобутню культуру та традиції Гуцульщини. Найколоритнішими з них є Великдень, весільні торжества і проводи вівчарів на полонину. Все це супровождується звуком трембіти. А ще їхній одяг, який славиться своєю насиченістю кольорів та різноманітністю елементів.


Слайд #42
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #42

Традиції


Слайд #43
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #43

Традиції


Слайд #44
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #44

Традиції


Слайд #45
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #45

Традиції


Слайд #46
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #46

Цікаві факти
Печера прозорих стін. Поблизу с. Мала Уголька Тячівського р-ну на Закарпатті недалеко від височини Погар розташована карстова печера, закладена у юрських мармуризованих вапняках і створена двома перпендикулярними камерами завдовжки 5 і 20 м. Стіни їх вкриті молочно-білим прозорим кальцитом із зеленуватими натьоками, які нагадують за формою чудові казкові кам'яні квіти. Має наукове та естетичне значення.


Слайд #47
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #47

Цікаві факти
«Долина нарцисів»знаходиться в м. Хуст на Закарпатті, є єдиним місцем в Україні, де в природних умовах ростуть білосніжні нарциси вузьколисті. На вигляд вони дуже нагадують садові, але квітки більші й досягають іноді 10 см у діаметрі. Живописна долина площею 80 га вкрита суцільним килимом квітів і оперезана пологими гірськими схилами, є пам'яткою природи.


Слайд #48
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #48

Цікаві факти
Трембіта Найбільший духовий музичний інструмент - який становить собою дерев'яну трубу без бокових отворів,і сягає 4 м по довжині. Зустрічається здебільшого на Гуцульщині, Буковині, та на Бойківщині. Діапазон трембіти - до 2,5 октав, чутність звуку - більше 10 км.


Слайд #49
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #49

Цікаві факти
  Найбільший кам'яний залізничний міст – міст у смт. Ворохта, збудований в 1895 р. При загальній довжині 130 м проліт становить 65 м. Це один з найбільших кам'яних мостів у світі.


Слайд #50
Презентація на тему «Карпати» (варіант 1) - Слайд #50

Цікаві факти
Найглибше розташована лікарня – в селі Солотвин Закарпатської області понад 200 років видобувають сіль вищої категорії. В 1968 р. співробітники Ужгородської філії Одеського НДІ курортології вирішили використовувати мікроклімат солотвинських копалень для лікування хворих бронхіальною астмою. Тут було відкрито алергологічну лікарню на 250 ліжок. Підземні палати, насичені високодисперсним аерозолем кухонної солі, розташовані на глибині 206 і 282 м від поверхні землі у товщі соляного пласта.