Презентація на тему «Африка» (варіант 7)


Рейтинг презентації 4.6 на основі 5 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Африка» (варіант 7) - Слайд #1

Африка


Слайд #2
Презентація на тему «Африка» (варіант 7) - Слайд #2

Загальна характеристика країн Африки
До складу континенту входять 58 держав. 53 держави є незалежними. Колоніями є: острів Святої Єлени - володіння Великобританії, Реюньйон -заморський департамент Франції, Суема і Мелілья - володіння Іспанії, Західна Сахара - територія, зайнята Марокко.
На економіко-географічне положення Африки найбільший вплив справили близькість до Західної Європи і Південно-Західної Азії і транзитне положення на морських шляхах, які зв'язують Європу з Азією та Австралією. 14 країн континенту не мають виходу до морів і океанів, і цей фактор істотно гальмує їхній розвиток.


Слайд #3
Презентація на тему «Африка» (варіант 7) - Слайд #3

Природно-ресурсний потенціал
Природні умови та природні ресурси дуже різні в різних частинах материка. Рельєф Африки в цілому сприяє господарському розвитку території. У поверхні переважають рівнинні форми рельєфу (плоскогір'я, горбисті рівнини). Африка - найспекотніший материк Землі. Більше 30% площі континенту - території з опадами менше 200 мм (пустелі Сахара і Намиб, напівпустеля Калахарі). Для решти 30% території характерний дуже тривалий сухий період. У тропічних областях Африки знаходяться райони, піддані багато­річним посухам. А в екваторіальних областях території відрізняються значним надлишковим зволоженням. Ці кліматичні особливості створюють певні труднощі у господарському освоєнні.
Для річкової мережі континенту характерний високий об'єм річного стоку. Річкова мережа різноманітна в різних частинах континенту. Континент має значні ґрунтові ресурси. Значні запаси деревини, ліси займають великі площі в Централь­ній і Західній Африці.


Слайд #4
Презентація на тему «Африка» (варіант 7) - Слайд #4

Мінерально-сировинні ресурси різноманітні і значні.
Африка має великі запаси:
залізних руд (загальні запаси оцінюються приблизно у 16-23 млрд. т),
марганцевих руд (близько 400 млн. т),
хромітів (500-700 млн. т),
бокситів (3,3 млрд. т),
міді (достовірні і ймовірні запаси близько 48 млн. т),
кобальту (0,5 млн. т),
фосфоритів (26 млрд. т),
олова,
сурми,
літію,
урану,
азбесту,
золота (Африка дає близько 80% сумарного видобутку), платини і платиноїдів (близько 60% видобутку),
алмазів (98% видобутку).


Слайд #5
Презентація на тему «Африка» (варіант 7) - Слайд #5

Населення
Для Африки характерні: швидке зростання, етнічна розмаїтість населення, перевага сільського населення. Африка завжди була регіоном з високим природним приростом. І сьогодні природний приріст населення залишається високим - 20 - 26 чоловік на 1000 жителів. В останні роки на континенті смертність повільно, але неухильно знижується, а народжуваність або стабілізується, або починає знижуватися.
Середня густота населення на континенті невисока і складає 23 чол. на 1 км2. По території континенту населення розміщене нерівномірно. Найбільшу густоту мають райони розвинутого землеробства і промислової діяльності. Найнижча густота -у Сахарі і країнах Сахеля (Мавританія, Сенегал, Малі, Буркіна-Фасо, Нігер, Чад, Судан, Ефіопія).
Африка — континент із переважанням сільського населення (57%). Але темпи росту міського населення досить високі.
В Африці живе більше 200 народів. Багато етнічних груп представлені багатомільйонними націями (єгиптяни, тунісці, алжирці, марокканці), великими народностями (хауса, ібо, фульбе та ін.) і дуже малими групами, що і зараз живуть у родоплемінному суспільстві.


Слайд #6
Презентація на тему «Африка» (варіант 7) - Слайд #6

Господарство
Для сучасного господарства континенту характерні багато­укладність економіки, переважання аграрного сектора економіки, низький рівень економічного розвитку.
Африка - найменш індустріальний район світу. Частка її промислового виробництва у світі складає лише 2%. Найбільш розвинутими галузями промисловості є гірничовидобувна і металургія. Виділяється виробництво міді, цинку, свинцю, кобальту, золота, срібла, урану. Ці виробництва зосереджені в ПАР, Замбії, Заїрі.
Нафтовидобувна промисловість розвинута в Алжирі, Лівії, Нігерії, Єгипті і країнах шельфу Західної і Центральної Африки. Енергетика розвинута слабко. На найбільших ріках (Нігер, Замбезі, Ніл) побудовані великі ГЕС. Але гідроресурси використовуються не цілком.
Обробна промисловість на континенті розміщена в декількох районах. Найбільші виробники - ПАР, Єгипет, Алжир, Нігерія, Марокко, Туніс. У ПАР сформувався один з найбільших промислових районів (Йоганнесбург, Преторія, Дурбан, Кейптаун, Кімберлі), у Єгипті найбільші центри - Олександрія, Каїр, Хелуан.
У сільському господарстві зайнято близько 60% економічно активного населення. Але тільки 1/3 площі материка використовується у сільському господарстві.
Провідну роль у рослинництві відіграють зернові культури - просо, сорго, кукурудза, рис, пшениця, ячмінь; з коренеплодів виділяються таро, ямс, батат, маніок.
У Західній Африці вирощують какао, каву, арахіс, каучук; у Східній Африці – бавовник, чай, ваніль, горіх, горіх кеш'ю; у Північній Африці - цитрусові.
Тваринництво розвинуте значно слабкіше. Найбільш сприятливі умови для його розвитку у Східній Африці, де знаходяться значні площі пасовищ.
З галузей тваринництва найбільш розвинуті скотарство, верблюдоводство, вівчарство.


Слайд #7
Презентація на тему «Африка» (варіант 7) - Слайд #7

Транспорт
На континенті дуже слабка транспортна інфраструктура. В Африці немає трансконтинентальних залізниць і автомобільних магістралей.
У Північній Африці розвивається трубопровідний транспорт. За останні роки збільшилася частка повітряного транспорту. В зовнішніх зв'язках значну роль відіграє морський транспорт. Для річкового транспорту характерна слабка матеріальна база.


Слайд #8
Презентація на тему «Африка» (варіант 7) - Слайд #8

У міжнародному поділі праці Африка виділяється як експортер сільсько­господарської сировини, мінерально-сировинних ресурсів (залізні руди, нафта, алмази, золото, мідь, уран).
Країни Африки імпортують обладнання, верстати, автомобілі, продукцію хімічної промисловості, товари легкої промисловості.