Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #1

Афганістан


Слайд #2
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #2

Прапор


Слайд #3
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #3

Герб


Слайд #4
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #4

Ісламська Республіка Афганістан
Столиця: Кабул
Офіційні мови: пушту, дарі
Державний устрій: Президентська Республіка,
Ісламська Республіка
Площа : 652 230 км²
Густота населення: 44 5/км²
Валюта: Афгані (AFN)
Телефонний код:+93


Слайд #5
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #5

Афганістан знаходиться на півдні центральної Азії на південному сході Іранського нагір'я. Понад 50 відсотків території країни на височині. Має гори в центрі і на північному сході, рівнина на півночі і південному заході. Найвища точка-у центральній частині Гіндукуш (Ношак, 7485 м), на півдні — долини з пустелями Марґо та Реґістан; клімат сухий та дуже сухий субтропічний; степи й пустелі. Межує з Таджикистаном, Туркменістан, Узбекистаном на півночі, з Іраном на заході та Пакистаном на півдні і сході.


Слайд #6
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #6

Населення
Афганістан — багатонаціональна держава. Крім афганців-пуштунів (6600 тис. чол.), найчисленнішої народності, що населяє переважно південну частину країни, в північній і центральних частинах Афганістану живуть (в тис. чол.): таджики — понад 2700, хазарейці — 1400, узбеки — 1400, туркмени — 400, кафіри (нуристанці) — 100, фірюзкухи — 90, джемшиди — 80, теймені, теймурі, араби, киргизи, каракалпаки, перси, індійці, євреї та ін. народи. В пустелях Регістан і Дашті-Маркох кочують белуджі (150 тис. чол.). Народності Афганістану за релігією — здебільшого мусульмани-суніти (лише східні хазарейці-бербері та джемшиди — мусульмани-шиїти).


Слайд #7
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #7

Пересічна густота населення в Афганістані — 20 чол. на 1 км². Населення в країні розміщене дуже нерівномірно: в долинах річок, оазисах, біля великих міст густота населення перевищує 200 чол. на 1 км², в горах Гіндукушу і пустелях вона зменшується до 1 чол. на 1 км² Майже 2 млн. чол. в Афганістані — кочовики.


Слайд #8
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #8

Природа
Рівнини (бл. 20% території Афганістану) займають головним чином південно-західні і крайні північні райони Афганістану. На південно-західних рівнинах — пустелі: Регістан (піщана), Дашті-Маркох (переважно глиняста). Надра Афганістану багаті на корисні копалини, але багато родовищ ще не досліджено. Виявлено поклади нафти, кам'яного вугілля, залізних руд, кольорових металів, графіту, сірки, дорогоцінного каміння та ін. Клімат більшості районів Афганістану різко континентальний, сухий, з великим коливанням річних і добових температур. У горах бувають суворі зими, коли сніг тримається 7—8 місяців. Літо в горах прохолодне. На рівнинах зима м'яка, літо жарке. Пересічні температури січня від 0 до +5°, липня від +25 до +30°. Опадів випадає мало: в більшій частині Афганістану пересічна річна кількість — 350 мм на Сході, в горах — близько 800 мм, в пустелях — менше 100 мм. Багато рік влітку пересихає.


Слайд #9
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #9

Високі гори та плоскогір'я займають майже 80% території Афганістану. Північно-східну частину країни перетинає Гіндукуш — одна з найбільших гірських систем світу (висотою понад 7000 м). У західних районах Афганістану простягаються хребти Паропамізу (до 4231 м). Між ними і Гіндукушем — складна система Середньо-Афганських гір (до 5143 м). На Сході і Південному Сході — Сулейманові гори. Між відрогами Гіндукушу і Сулеймановими горами розташоване широке Газні-Кандагарське плоскогір'я (понад 2000 м).


Слайд #10
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #10

Ґрунти — на рівнинах переважно сіроземи з солончаками, на посушливих гірських схилах — бурі і світлокаштанові, на зволожених — чорноземовидні. У рослинному покриві переважають пустельні і степові компоненти; на рівнинах і в нижньому поясі гір — полин, курай, саксаул та ін. Ліси є лише в горах східних районів: до висоти 2500 м — широколистяні (переважно вічнозелений дуб), вище — хвойні (гімалайська сосна, кедр, смерека, ялина). Вище 4000 м — альпійські луки. Тваринний світ Афганістану дуже різноманітний. В горах — дикі кози, барани (архари), дикі кабани та ін. На рівнинах — джейрани, сайгаки, дикі осли. З хижаків — вовки, шакали, гієни; в горах — ведмеді, снігові барси. Багато гризунів. Поширені плазуни. З комах великої шкоди завдає сарана.


Слайд #11
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #11

Найважливіші ріки: Аму-Дар'я (протікає на кордоні з Таджикистаном і у верхній течії має назву Пяндж), Мургаб, Геріруд, Гільменд, Кабул.
Озера: Абі-Істада.


Слайд #12
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #12

Проблеми довкілля
Країна має обмежені водні ресурси, запаси питної води неадекватно розповсюджені. Занадто великі території лісів вирубуються задля опалення та будівництва, надмірне використання терену як пасовисько призводить до спустошення ґрунту. Все більші території підпадають під пустелі; забруднення повітря та води, деградація ґрунтів,-все це є сучасні проблеми навколишнього середовища у Афганістані.


Слайд #13
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #13

Економіка
Основа економіки — традиційне сільське господарство — кочовий випас овець, кіз, верблюдів, вирощування пшениці, бавовни, фруктів; та ремесла (килими, вироби з шкіри). Після заміни керівництва країни, Талібану, у 2001 році, Афганістан отримав більш ніж $8 млрд. як міжнародну допомогу, що сприятливо діє на відновлення економіки країни.
За останні роки помітний зріст зайнятості у сфері обслуговування і торгівлі.
Незважаючи на економічний прогрес в останні роки, Афганістан залишається бідною, та дуже залежною від міжнародної допомоги, сільського господарства, та торгівлі з сусідами країною.
Зайнятість населення на 2004 рік розподілена так-Сільське господарство 80%, Промисловість 10%, Сфера обслуги 10%.
Поширення культивування маку, зріст продажу опіуму може становить понад одну третину державного прибутку.
Відсоток безробітних у 2005 році становив 40% працездатного населення. Відсоток інфляції у 2005 році — понад 16%.


Слайд #14
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #14

Сільськогосподарська продукція: опіум, пшениця, фрукти, горіхи; шерсть, баранина, овчина, смушок.
Промисловість: невеличке текстильне виробництво, мило, меблі, взуття, добрива, цемент; вручну зроблені килими; природний газ, вугілля, мідь.
Експортні речі: опіум, фрукти, горіхи, вручну зроблені килими, шерсть, бавовна, коштовний та напівкоштовний камінь тощо.
Партнери в експорті у 2004 році постали Пакистан 24%, Індія 21.3%, США 12.4%, Німеччина 5.5%.
Імпортні товари у 2004 році: споживчі товари, харчові товари, текстильні товари, продукція з нафти.
Партнери у 2004 році в імпорті: Пакистан 25.5%, США 8.7%, Індія 8.5%, Німеччина 6.5%, Туркменістан 5.3%, Кенія 4.7%, Південна Корея 4.2%, Росія 4.2%.
Натуральні ресурси: природний газ, нафта, вугілля, мідь, тальк, свинець, цинк, залізна руда, сіль, коштовний та напівкоштовний камінь тощо.
Шкоди економіці країни задають землетруси в гірських районах Гіндукуш, повені та посухи.


Слайд #15
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #15

Гірнича промисловість
Гірнича промисловість знаходиться на стадії становлення і включає розробку родов. газу, вугілля, гірничо-хім. сировини, дорогоцінного і виробного каменю. Гірничі роботи нестабільні внаслідок тривалих військових дій.


Слайд #16
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #16

Природний газ. Найважливіша галузь – газодобувна. З 1967 за допомогою СРСР розроблявся великий газоносний басейн на півночі країни, в 1980-і роки природний газ у великому обсязі транспортували до Радянського Союзу. На початку XXI ст. важливе джерело іноземної валюти – природний газ, який постачається трубопроводом в Узбекистан. Видобуток природного газу в регіоні 2 400 м3/добу, переважно поблизу Шібірган (Shiberghan) і Сарі-Пуль (Sar-i-Pol), північніше Кабулу. Природний газ також використовують для вироблення електроенергії в Мазарі-Шаріфі (Mazar-e-Sharif). Будівництво газопроводу з Туркменістану через територію західного Афганістану в Пакистан в кінці 1998 було заморожене через нестійку політичну обстановку.


Слайд #17
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #17

Уран видобувають в горах Khwaja Rawash на схід від Кабула, який експорують в країни Центральної Азії.
Інші корисні копалини. В невеликій кількості добувають залізну руду, барит (родов. Сангілян), тальк, мармуровий онікс, лазурит (Сарі-Санг), золото, сірку, мармур, гіпс і ін. На південь від Кабулу розташований мідеплавильний завод продуктивністю 150 тис.т/рік мідної руди.


Слайд #18
Презентація на тему «Афганістан» (варіант 1) - Слайд #18

Виконала:
учениця 10 класу
сзш № 78
М. Львів
Хомишин Оля