Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1)


Рейтинг презентації 3.5 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #1

Природний газ
Підготувала учениця 11 класу Ярошенко Карина


Слайд #2
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #2

План:
Поняття про природний газ.
Походження.
Основні родовища.
Склад та властивості.
Переробка та продукти.
Застосування.
Охорона довкілля.
Перевірка знань.
Висновок.


Слайд #3
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #3

Природний газ - суміш газів, що утворилася в надрах землі при анаеробному розкладанні органічних речовин. Як правило, це суміш газоподібних вуглеводнів (метану, етану, пропану, бутану тощо), що утворюється в земній корі та широко використовується як високо економічне паливо на електростанціях, у чорній та кольоровій металургії, цементній та скляній промисловості, у процесі виробництва будматеріалів та для комунально-побутових потреб, а також як сировина для отримання багатьох органічних сполук.


Слайд #4
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #4

Походження:
Існують дві протилежні версії походження покладів газу : неорганічна та органічна. Є вагомі аргументи на користь кожної з них. Компоненти газу могли утворитися як з решток відмерлих рослин і мікроорганізмів, так і з неорганічних сполук за високої температури і тиску у верхніх шарах мантії в надрах Землі.


Слайд #5
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #5

Основні родовища :
Першими великими і перспективними родовищами природного газу в післявоєнні роки стали родовища Ставропольського краю, Саратовської і Волгоградської областей, Дашавське і Шебелинське в Україні. Згодом запаси ПГ були відкриті також в Узбекистані, Туркменії, Північному Заураллі, Усть-Вілюйську в Сибіру, у Куйбишевській, Астраханській і Оренбурзькій областях. На сьогодні у Західному Сибіру розрізняють дві великі області ПГ: Східну і Північну. На півночі Ямальського півострова є Новопортовське, Ведмеже, Заполярне та Уренгойське родовища.


Слайд #6
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #6

Фізичні властивості :
Критична температура і тиск;
Розчинність;
В'язкість;
Вологовміст;
Густина: ρ = 0,7 кг/м³;
Температура займання: t = 650 °C;
Теплота згоряння: 16 - 34 МДж/м³;
Отруйні властивості природного газу:
Природний газ створює удушаючу дію на організм людини;
Отруєння природного газу може викликати параліч органів дихання та серця;
Якщо ви почули запах газу - дзвоніть 104;


Слайд #7
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #7

Переробка та продукти:
Штучні, заводські нафтові гази, тобто гази, отримані при деструктивній, термічній і термокаталітичній переробці нафти, відрізняються за своїм складом від природних газів, як від попутних, так і у скупченнях (газових родовищах). Це розходження полягає в тому, що штучні нафтові гази містять значну кількість ненасичених олефінових вуглеводнів, що є дуже цінною сировиною для ряду реакцій органічного синтезу.
Зараз спеціалізуються такі підприємства на переробці природного газу:
- КОЛЕКТИВНЕ ПIДПРИЄМСТВО ХАРКIВСЬКОГО МIСЬКОГО ФОНДУ СПРИЯННЯ ТА РОЗВИТКУ «КЛУБ-500».
- МАЛЕ ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО ГАЗОЗАПРАВОЧНЕ «КОНОТОПАВТОГАЗ-1«»ЗАТ «ГАЗПРОМ«.
- ВІДОСОБЛЕНИЙ ПІДРОЗДІЛ НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ УПРАВЛІННЯ З ДЕГАЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДОНЕЦЬКВУГІЛЛЯ« та ін.


Слайд #8
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #8

Застосування:
Природний газ широко використовується в хімічній промисловості як вихідна сировина . Також використовується як пальне, для опалення житлових будинків, паливо для машин, електростанцій і ін. Сьогодні із понад 50 млн тонн водню, що виробляється у світі, половина отримується шляхом конверсії водяної пари із природним газом. Використання водню, як палива, є основою водневої енергетики.


Слайд #9
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #9

Охорона довкілля:
Природний газ не­безпідставно вважають екологічно чистим паливом. Однак з видобутком цієї корисної копалини, її використанням як джерела енергії і сировини в органічному синтезі пов'язана низка екологічних проблем. І метан , і продукт його повного окиснення - вугле­кислий газ зумовлюють виникнення парникового ефекту.
Тож природний газ потребує попереднього очищення від домішок. Це підвищує його споживчі якості і безпечність для довкілля. Наприклад, для видалення з природного газу карбон оксиду і сірководню використову­ють розчини натрій гідроксиду, карбонатів лужних елементів. Ще одним способом очищення природного газу від незначного вмісту сір­ководню є технологія, заснована на його хімічному перетворейні на мало­розчинний у воді цинк сульфід ZnS. Новітні підходи до очищення вуглевод­невої сировини від карбон оксиду і сірководню передбачають не лише використання мембранних технологій, а й плазмохімічний1 спосіб розкла­дання сірководню з одночасним отриманням сірки і екологічно чистого енергоносія - водню.


Слайд #10
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #10

Перевірка знань:
Природний газ – це суміш…
Які існують версії походження покладів газів?
В яких областях України покладено основні родовища природного газу?
Чи має природний газ отруйні властивості? Які?
Який номер служби газу?
Де застосовують природний газ?


Слайд #11
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #11

Вибух газу в житловому будинку Дніпропетровська 2007 р.
Вибух газу, який стався 13 жовтня 2007 року в Дніпропетровську в будинку за адресою: вул. Мандриківська, 127 і є однією з наймасштабніших українських трагедій 2007 року.
Вибух стався у третьому під'їзді будинку і пролунав 13 жовтня 2007 року близько 10:30. Він був таким масштабним, що ледве не зруйнував сусідні будівлі. Під'їзд був зруйнований повністю, ще три інших під'їзда теж зазнали пошкоджень. Всього 23 особи загинули, ще 20 були поранені.


Слайд #12
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #12

Висновок:
У наш час природний газ використовують у всіх сферах людської діяльності, також ми використовуємо для своїх потреб. Природний газ є найважливішим природним джерелом вуглеводнів. Оптимальний варіант використання газу залежить від розміру родовища. Але найголовніше – здоров'я і ми завжди повинні це пам'ятати, адже навіть використання природного газу (як розповідалось вище) може призвести до поганих наслідків!


Слайд #13
Презентація на тему «Природний газ» (варіант 1) - Слайд #13