Презентація на тему «Молдова» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #1

Молдова


Слайд #2
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #2

Країна розташована на південному сході Європи між 26 і 30 градусами східної довготи і 45 і 48 градусами північної широти. На півночі, сході й півдні межує з Україною, на заході — з Румунією. Площа країни — 33 843 км² (136 місце у світі). Найбільша довжина території з півночі на південь — 350 км, а із заходу на схід — 150 км, на півдні відстань між західним і східним кордоном скорочується до 20-50 км.


Слайд #3
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #3

Рельєф Молдови — рівнина із численними пагорбами, розчленована балками та річками. Молдова займає південно-західну частину Східно-Європейської рівнини, західну околицю Причорноморської низовини, а на північному сході відроги Подільської височини. Середня висота 147 м, максимальна — до 430 м (гори Баланешти).


Слайд #4
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #4

Головні річки — Дністер (з притоками Старий Реут, Бик, Ботна та інші) і Прут (з притоками Чугур, Ларга, Кам'янка та інші). Багато заплавних озер.Водосховища.


Слайд #5
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #5

Клімат Молдови помірно континентальний. Середні температури січня на півночі −5°C, на півдні −3 °C, липня відповідно 19 і 22 °C. Опадів від 400 мм на півдні до 560 мм на півночі на рік.


Слайд #6
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #6

Президента обирають в парламенті під час таємного голосування терміном на чотири роки.
З 11 вересня 2009 до обрання президента виконувачем його обов'язків є спікер парламенту Міхай Гімпу. Після нечергових виборів 2010 року до березня2012 виконувачем обов'язків президента був лідер Демократичноi партii Маріан Лупу. 16 березня 2012 президентом Молдови обраний Ніколае Тімофті.


Слайд #7
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #7

Молдова входить до таких міжнародних організацій ОБСЄ (з 30 січня 1992 року), ООН (з 2 березня 1992 року), МБРР, МВФ, СОТ, ЦЄІ, СНД.


Слайд #8
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #8

Молдова — аграрно-індустріальна країна. На частку пром-сті припадає бл. 60,0 %. У структурі споживання паливно-енергетичних ресурсів нафта, вугілля, природний газ і продукти їх переробки становлять бл. 80 %. Основні галузі промисловості: харчова, сільськогосподарське машинобудування, хімічна, текстильна, деревообробна, металургійна. Транспорт: автомобільний, залізничний, річковий. Міжнародне летовище в Кишиневі.


Слайд #9
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #9

Виробляється: вино, тютюн, консервовані продукти.


Слайд #10
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #10

У 2004 році в Молдові був проведений Перепис населення. За результатами Перепису сукупна чисельність постійного населення Молдови склала 3 383 332 осіб, у тому числі 1 305 655 осіб (або 38,6%) міського та 2 077 677 осіб (або 61,4%) сільського населення. До сукупної чисельності населення було включено й тимчасове відсутнє на території Молдови населення, чисельність якого склала 273 тисячі осіб.


Слайд #11
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #11

Культура Молдови —нерозривно пов'язана з народами що населяють Молдавію (в першу чергу — з молдавським народом), з молдавською мовою та іншими мовами Молдови, знаходиться у взаємодії з культурами Румунії, України і Росії, а також інших сусідніх з Молдовою країн.


Слайд #12
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #12

Серед офіційних свят Молдови Новий рік, Різдво Христове, День незалежності Молдови, День національної мови. Відомим молдавським і румунським народним святом є Мерцішор  — традиційне свято зустрічі весни, який наголошується 1 березня. Більшістю населення наголошується ряд православних свят, серед яких особливо широко Великдень, Батьківський день, Трійця. C радянського періоду збереглася традиція відзначати свята 23 лютого, 8 березня, 1 і 9 травня. З нових свят треба відзначити Національний день вина, що святкувався вперше в 2002 році.


Слайд #13
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #13

У Молдові:
35 вишів.
1551 шкіл, гімназій, ліцеїв.
51 коледж.
1295 дитячих садків.
8 оздоровчих структур.
56 дитячих таборів.
116 лікарняних установ.


Слайд #14
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #14

Молдавська кухня відома своїми ніжними, пікантними та запашними стравами. Основою для їх приготування служать овочі, зернові, молоко, риба, різноманітні жири та ін. Молдова багата на родючі землі, сонячне світло та працьовитих жителів, тому і страви, приготовані тут, натуральні та екологічно чисті.


Слайд #15
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #15

Закуски на святковому столі пікантні і різноманітні, як, наприклад, фаршировані перець і помідори, холодець з птиці, м'яса або риби. Не можна не згадати і про мамалигу, приготовану і подану на стіл «як у мами вдома» — з бринзою, сметаною і часниковим муждеєм.


Слайд #16
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #16

Опис традиційної молдавської кухні був би неповним без нагадування про вироби з борошна:плацинди, куличі, паску, вареники та інші.
Фрукти та овочі обов'язково присутні на кожному столі. Взимку свіжі фрукти замінюються кампотами, а свіжі овочі — маринованими або квашеними овочами.


Слайд #17
Презентація на тему «Молдова» (варіант 2) - Слайд #17

У різних частинах Молдови вам можуть запропонувати різноманітні місцеві страви: шорпа — пікантний суп з м'ясом молодого ягняти у гагаузів, манджя — соус з м'ясом домашньої птиці у болгар, пельмені — у росіян, галушки з сметаною — в українців…