Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10)


Рейтинг презентації 3.36 на основі 11 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #1

Болгарія
Підготувала учениця 10-Б класу
Курилас Руслана


Слайд #2
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #2

Політика
Болгарія — республіка з парламентським правлінням. Глава держави — Президент, законодавчу владу здійснюють Народні збори, виконавчим органом влади є Рада Міністрів. Столицею і найбільшим містом є Софія.


Слайд #3
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #3

Прапор
Державний прапор Болгарії складається із білої, зеленої та червоної горизонтальних смужок. Біла смуга — символ миру та свободи, зелена — природні багатства країни, червона — символ мужності і крові патріотів, яку пролито в боротьбі за незалежність. Прапор у нинішньому варіанті існує від 1947 року.


Слайд #4
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #4

Герб
Герб Республіки Болгарія — це золотий коронований лев, що стоїть на задніх лапах, на червоному тлі у формі щиту, під яким напис: «Сила в об'єднанні». Щит тримають два золотих коронованих прямостоячих леви із лівої та правої сторони. Вони стоять на схрещених дубових гілках із жолудями.


Слайд #5
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #5

Населення
За даними перепису 2001 року 83,9 % населення країни складають болгари, в той час як інші дві найчисельніші етнічні групи — турки та цигани — становлять 9,4 % та 4,7 % від населення відповідно.


Слайд #6
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #6

Релігія
В Болгарії більшість становлять православні християни; на другому місці Іслам; кількість кактоликів та представників інших релігій незначна


Слайд #7
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #7

Адміністративний поділ
В адміністративному відношенні Болгарія поділяється на 6 регіонів, які в свою чергу поділяються на 28 областей. Області поділяються на 264 муніципалітети.


Слайд #8
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #8

Географія
Максимальна відстань із заходу на схід 520 кілометрів, з півдня на північ — 330 кілометрів. Болгарія має спільний кордон на півночі з Румунією, на заході із Сербією та Македонією, на півдні з Грецією та Туреччиною.


Слайд #9
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #9

Ліси
Чверть території займають ліси — одні з найгустіших у центральній Європі.


Слайд #10
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #10

Рослини
Болгарія славиться олійними трояндами, які квітнуть по всій Казанликській долині, відомій як Трояндова долина. Високо в горах зустрічаються дуже рідкісні і красиві квіти — едельвейси.


Слайд #11
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #11

Національні парки
Національні парки Болгарії: Віташа, Золоті піски, Ропотамо, Стенето та інші.


Слайд #12
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #12

Прибережна смуга
Болгарська прибережна смуга протягнулася на 648 км. Місцями її ширина досягає 100 м.


Слайд #13
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #13

Клімат
Клімат помірний, на півдні перехідний до середземноморського. На рівнинах середні температури січня від −2 до 2 °С, липня до 25 °С. Опадів випадає в рік від 450 мм на рівнинах, до 1300 мм — в горах. Завдяки легкому морському бризу влітку немає виснажливої жари.


Слайд #14
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #14

Рельєф
Велика частина країни — гірські хребти Стара-Планіна, Средна-гора, Ріла з горою Мусала (найвища точка Балканського півострова, 2925 м), Пірін, Родопи. На півночі Болгарії — Ніжньодунайська рівнина, в центрі — Казанликська улоговина, південніше — обширна Верхньофракійська низовина.


Слайд #15
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #15

Річки
Найбільші річки Болгарії: Дунай та Маріца.


Слайд #16
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #16

Туризм
Болгарія — невелика країна, але з винятково багатою природою. Тепле, чисте і спокійне море, гори, безліч мінеральних джерел з цілющими водами, пам'ятники культури і архітектури, живий, колоритний фольклор — все це привертає сюди туристів. Сотні готелів, ресторанів і розважальних закладів створюють умови для повноцінного відпочинку. Найпопулярніші курорти Болгарії — Албена, «Золоті піски», Рів'єра, Сонячний берег, Сонячний день.


Слайд #17
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #17

Енергетика
Енергетика Болгарії дуже залежить від імпорту потрібних енергоресурсів. Імпортують, переважно з Росії і частково з України, нафту і нафтопродукти, природний газ, кам'яне вугілля та електроенергію. Власні енергоресурси представлені бурим вугіллям. Запаси його значні, але якість дуже низька. Використовують його як паливо на ТЕС. Працюють також невеликі ГЕС. Половину всієї електроенергії виробляє атомна електростанція, яка побудована в місті Козлодуй на березі Дунаю.


Слайд #18
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #18

Металургія
Болгарія – виробник та експортер свинцю, цинку і міді. Виплавка чорних металів, в основному на імпортній сировині, не задовольняє внутрішніх потреб.


Слайд #19
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #19

Машинобудування
Машинобудування – нова для Болгарії галузь. В ньому розвиваються чотири головні напрями – виробництво електротехніки, підйомно-транспортних машин, суден і сільськогосподарської техніки.


Слайд #20
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #20

Харчова промисловість
Традиційні галузі легкої і харчової промисловості працюють переважно на місцевій сировині й задовольняють внутрішні потреби.


Слайд #21
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #21

Сільське господарство
У сільському господарстві зайнято 1/4 робочої сили і виробляється 1/5 матеріального продукту. Для його потреб використовується 1/2 території. Частина земель зрошується.


Слайд #22
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #22

Боянська церква
Боянська церква — визначна пам'ятка болгарської архітектури в селі Бояні біля Софії. Східну частину її збудовано в 11—12 століттях у вигляді невеликого квадратного у плані храму з циліндричним барабаном, що завершується куполом. У 1259 до храму була прибудована двоповерхова, нині середня частина, до якої в кінці 19 століття добудовано західну частину. Своєрідні архітектурні форми Боянської церкви стримані й прості. Всередині збереглися унікальні фрескові розписи 13 століття, серед них реалістичні портрети вельможі Калояна, його дружини Десислави.


Слайд #23
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #23

Фракійська гробниця в Свештарах
Фракійська гробниця в Свештарах відкрита в 1982 році при розкопках городища. Датується 3 століттям до нашої ери. Споруджувалася, імовірно, для фракійського правителя племені гетів та його дружини. У радіусі 2-х кілометрів знайдено ще 26 курганів різних розмірів і весь цей район оголошений археологічним заповідником.


Слайд #24
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #24

Несебр
Несебр (Месембрія) — давньогрецьке місто на західному березі Чорного моря.


Слайд #25
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #25

Рильський монастир
Рильський монастир — монастир в Кюстендильській області Болгарії. Входить до складу общини Рила.


Слайд #26
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #26

Печерні церкви в Іваново
Печерні церкви в Іваново — скельний комплекс храмів, каплиць та келій поблизу міста Русе в Болгарії.


Слайд #27
Презентація на тему «Болгарія» (варіант 10) - Слайд #27

Фракійська гробниця в Казанлиці
Фракійська гробниця в Казанлиці — частина стародавнього некрополя, знайдена солдатом у 1944 році під час спорудження окопу в північно-східній частині міста Казанлик у Болгарії.