Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #1

Тема: «Фізико – географічна характеристика, оцінка природніх умові ресурсів Ісландії»
Виконала:
Учениця 10-А класу
Сліпак Інна


Слайд #2
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #2

Географія
Ісландія розташована у Північній частині Атлантичного океану, загалом південніше від Полярного кола, яке проходить через невеликий острів Ґрімсей неподалік від північного узбережжя Ісландії. Країна лежить між 63° і 67° пн. ш. та 25° і 13° зх. д.


Слайд #3
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #3

Ісландія є 18-им за площею островом у світі і другим у Європі (після Великобританії). Площа острова становить 101 826 км², а площа всієї країни — 103 000 км², з яких 62,7% займає тундра. До складу Ісландії входять 30 малих островів, включно з малозаселеними островом Ґрімсей та архіпелагом Вестманнових островів. Озера та льодовики займають 14,3% території; лише 23% вкриті рослинністю. Найбільшими озерами є Торісватн (водосховище, 83–88 км²) та Тінґватляватн (82 км²); іншими важливими озерами є Леґурінн та Міватн. Єкюльсарлон є найглибшим озером на острові (248 м глибини).


Слайд #4
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #4

Геологічно Ісландія є частиною Серединно-Атлантичного хребта. Крім того ця частина хребта розташована на вершині плюму. Ісландія позначає межу між Євразійською та Північноамериканською плитами, оскільки вона утворилася внаслідок рифтогенезу вздовж Серединно-Атлантичного хребта, де обидві плити зіткнулися.


Слайд #5
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #5

Узбережжя Ісландії, що загалом має довжину 4 970 км, позначено багатьма фйордами, в яких розташовано більшість поселень. Внутрішня частина Ісландії, Ісландське плато, є холодним і непридатним для життя поєднанням піску та гір. Найбільшим містом є столиця Рейк'явік разом із найближчими містечками Копавоґур, Гапнарфйордур, Ґардабаїр та Рейк'янесбаїр (де розташовано міжнародний аеропорт), а також Акюрейрі у північній Ісландії. На острові Ґрімсей розташовано найбільш північні поселення країни.


Слайд #6
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #6

В Ісландії є чотири національні парки: Ватнайокутль, Снайфетльсйокутль, Тінґветлір та Йокульсарґлювур.
Ватнайокутль— найбільший льодовик Ісландії.
Снайфетльсйокутль - гора та однойменний національний парк в Ісландії
Ті́нґветлір— рівнина та національний парк на південному заході Ісландії
Йокульсаурґлювур— національний парк в Ісландії, розташований на півночі країни


Слайд #7
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #7

Геологія
Ісландія є геологічно молодою країною, вона розташована як на Ісландській гарячій точці, так і на Серединно-Атлантичному хребті, який проходить повз гарячу точку. Це розташування означає, що Ісландія є геологічно високоактивною з великою кількістю вулканів, таких як Гекла, Ельдґ'я, Гердубрейд та Ельдфетль. Вулканічні виверження на території Ісландії трапляються приблизно один раз на п'ять років.
Виверження Ґейсіра у Гаукадалурі, першого відомого гейзера


Слайд #8
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #8

Також в Ісландії є багато гейзерів, зокрема Ґейсір, від назви якого в українській та багатьох інших мовах з'явилося саме слово «гейзер». Також відомим є Строккур, який виштовхує воду кожні 5-10 хвилин. Після фази неактивності Ґейсір знову почав виверження після серії землетрусів 2000 року.


Слайд #9
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #9

Клімат
Клімат на узбережжі Ісландії є субполярним морським. Тепла Північноатлантична течія піднімає річні температури порівняно з більшістю інших місць цієї широти. До місць із подібним кліматом належать Алеутські острови, Аляска та Вогняна земля, хоча ці регіони розташовані ближче до екватора. Незважаючи на близькість до Арктики, узбережжя Ісландії залишається вільним від криги взимку.


Слайд #10
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #10

Флора та фауна
В Ісландії відомо 1 300 видів комах, що є значно менше, ніж у інших країнах. У рідкісних випадках на острові спостерігали кажанів, занесених на острів вітрами, проте вони не спроможні розмножуватися тут. Білі ведмеді також траплялися на острові, проте стабільної їхньої популяції тут немає. На острові також немає незавезених рептилій та амфібій.


Слайд #11
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #11

Близько три чверті острова позбавлено рослинності; рослини в основному покривають пасовища, де регулярно випасають худобу. Найбільш притаманним для острова деревом є береза пухнаста, яка формує значну частину лісів разом із осикою, горобиною звичайною, яловцем звичайним та іншими невеликими деревами.
Ісландська вівця


Слайд #12
Презентація на тему «Ісландія» (варіант 3) - Слайд #12

До тваринного світу Ісландії належать ісландські вівця, корова, курка, коза, кінь та вівчарка. Багато видів риби населяє води навколо Ісландії, а рибна промисловість становить основну частину прибутку ісландської економіки, приносячи більш як половину експортного прибутку. Дикі тварини: песці, норки, миші, пацюки, кролики та північні олені. Білі ведмеді іноді відвідують острів, припливаючи на айсбергах із Ґренландії. В червні 2008 року двоє білих ведмедів припливли впродовж одного місяця. Птахи, особливо морські птахи, займають помітне місце в ісландській фауні. Тут гніздяться тупики, поморники та трьохпалі чайки.
Ісландський кінь