Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #1

Країни Балтії (з 1991 року)
Ільчишин Андріан


Слайд #2
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #2

Боротьба за незалежність
Литва, Латвія та Естонія вийшли зі складу СРСР раніше за всі колишні союзні республіки і проголосили незалежність. Опозиційні сили активно діяли у країнах ще у 1988 році. Наприклад, «Народний фронт» у Естонії, що був заснований у квітні 1988 року.


Слайд #3
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #3

Після здобуття незалежності у балтійських державах основою суспільно-політичного ладу була обрана західна модель із розвиненим парламентаризмом. Держави виступають за національно-державні пріоритети розвитку.


Слайд #4
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #4

Економіка
Розпочаті економічні реформи проводилися рішуче і послідовно. З 1995-1996 рр. економічні показники країн Балтії почали зростати. У сфері зовнішньої торгівлі країни прагнули зменшити залежність від колишніх радянських республік. Серед найбільших реформ – валютна, спрощення податкової системи. ВВП країн Балтії упродовж 2003-2006 років зріс на приблизно 60%.


Слайд #5
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #5

Проте криза 2008 року завдала Литві, Латвії та Естонії відчутнішого удару, ніж іншим регіонам Європи. Значно виріс рівень безробіття, що є високим і зараз, відбувся спад промислового виробництва. Найбільш прогресивною можна назвати Естонію, яка змогла швидко поліпшити ситуацію, а у 2010 році навіть мала найменший у ЄС дефіцит державного кошторису та у 2011 році увійшла в Єврозону.


Слайд #6
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #6

У 2004 році Латвія, Литва та Естонія стали членами Євросоюзу. У цьому ж році країни вступили до НАТО.


Слайд #7
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #7

Росіяни у Прибалтиці
Гострою політичною проблемою Латвії та Естонії довгі роки є становище російськомовного населення, яке в Латвії складає майже половину мешканців країни. Особливо у великих містах.


Слайд #8
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #8

Дискримінація
Після незалежності більшість російського населення у Естонії та Латвії отримали статус “негромадян” і були фактично усунуті від політичного процесу в країні. За це та інші утиски – реформу освіти, високий рівень безробіття серед російськомовного населення та інше – країнам приписують політику апартеїду(відокремлення населення за етнічною ознакою). Таким чином дискримінацію відчувають у Естонії – 59% росіян, у Латвії – 25%, у Литві – 12%.


Слайд #9
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #9

Заборона символіки
У червні 2008 року парламент Литви ухвалив закон, що зрівнює нацистську і радянську символіку і забороняє її публічне використання : вона "може сприйматися як пропаганда нацистських і комуністичних окупаційних режимів". Заборонено використання "нацистської свастики, радянського серпа і молота, радянської п'ятикутної червоної зірки, а також виконання гімнів нацистської Німеччини, СРСР і Литовської РСР.


Слайд #10
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #10

Висновок
Отже, отримавши на початку 90-х приблизно такі ж стартові умови для реформ, як і Україна, сьогодні Литва, Латвія та Естонія мають більш збалансовану економіку та значно вищий рівень життя населення. Країни Балтії долають кризу та впевнено інтегруються у європейський господарський комплекс.


Слайд #11
Презентація на тему «Країни Балтії» (варіант 2) - Слайд #11

Дякую за увагу!!