Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #1

Країни Африки
Підготувала
Учениця 10 класу
Сердюк Яна


Слайд #2
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #2

Африка….
`afar — пилюка (також зустрічається в багатьох іншихСемітських мовах). Серед інших, досить таки суперечливих, етимологій, які спираються на значення античного терміну 'Africa', виділяються:
латинське слово aprica, що означає «сонячний»;
грецьке слово aphrike, що означає «без холоду». Ця гіпотеза була запропонована істориком Левом Африканським (1495–1554), який припустив, що грецьке словоphrike (φρίκη, що означає «холод і жах») в комбінації з заперечним префіксом a-, вказувало на землю вільну від холоду і жаху. Але так, як зміна звуку ph на f в грецькій мові датується приблизно десятим століттям, то малоймовірно, що це справжнє походження терміну Африка.


Слайд #3
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #3

… про Африку
Назва Африка набула вжитку на Заході завдяки римлянам, які використовували назву Africa terra — «земля Афрі» (множина, чи у однині —Афер) — для північної частини материка, а також і для провінції Африки з її столицею Карфагеном, що відповідає теперішньому Тунісу.
Афрі були (можливо берберським) плем'ям, яке жило у Північній Африціпоблизу Карфагена. Походження Afer може бути пов'язано з фінікійським


Слайд #4
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #4

Країни Африки


Слайд #5
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #5

Єгипет
Єги́пет, Ара́бська Респу́бліка Єги́пет (АРЄ) (Jumhuriyyat Misr al-Arabiyyah) — держава на північному сході Африки та Синайському півострові вАзії (близько 6% території). Єгипту належать також кілька невеликих островів уСуецькій затоці та Червоному морі. На півночі країна омивається Середземним морем, на сході — Червоним морем. На заході межує з Лівією, на півдні — зСуданом, на північному сході — з Ізраїлем. Єгипет виник в районі річки Ніл.Спочатку їх було два — Верхній Єгипет і Нижній Єгипет.Та у 3000р. до н.е.цар Верхнього Єгипту Міна об'єднав Єгипет і утворив державу із столицею Мемфіс. Сучасна європейська назва країни походить від давньогрецької грец. Αἴγυπτος (Айгюптос). Стародавні єгиптяни називали свою країну «Та-Кемет» — «чорна земля», або просто «Кемет» - чорна, протиставляючи землю родючої долини червоним піскам пустелі. Сучасна назва країни арабською звучить як «Міср» (مصر), що означає «поселення».


Слайд #6
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #6

Чад
Чад (фр. Tchad, араб. تشاد), офіційна назва Республіка Чад (фр. La République du Tchad) — країна в центрі північної Африки, що межує на півночі з Лівією, сході із Суданом, півдні з Центральною Африканською Республікою і на заході зКамеруном, Нігерією і Нігером; столиця Нджамена (раніше Порт-Ламі).
рельєф: гори на північно-заході, савана і частина пустелі Сахара на півночі; ріки на півдні течуть на північний захід до озера Чад.
Глава держави — Ідріс Дебі з 1990.
політична система — президентська республіка;
експорт: бавовна, м'ясо, шкіри, домашня худоба, нафта.
населення 5064 тис. (1990), багірмі, загава, тубу, хауса, араби тощо; мови:французька, арабська (обидві державні), більш як 100 африканських діалектів; 50 % населення визнає місцеві традиційні вірування, 40 % іслам, більшість решти —християни.


Слайд #7
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #7

Нігерія
Нігерія або Ніґерія, Федеративна Республіка Нігерії, (англ. Federal Republic of Nigeria) — держава в Західній Африці. Найбільша за населенням держава континенту та сьома на планеті. Населення 162 470 737 осіб (оц.01.07.2011). Площа Нігерії становить 923 768 км². [2] Державна мова — англійська, офіційні — хауса, іґбо, йоруба.
Складається з 36 штатів та столичного округу. Найбільше місто — Лагос (8 млн), колишня столиця. Інші великі міста - Кано, Ібадан. Столиця — місто Абуджа. [3]Найбільші етнічні групи: хауса, іґбо, йоруба. Найбільш розповсюдженні релігії —християнство та мусульманство мають приблизно рівні частки, також є незначна частка прихильників традиційних вірувань.
Нігерія здобула незалежність від Сполученого Королівства 1960 року.Федеративна республіка президентського типу правління від 1963 року. ЧленООН, Співдружності націй, Африканської Єдності, ОПЕК.
Із заходу межує з Беніном, з півночі з Нігером, на північному-сході через обміліле озеро Чад межує з Чадом, на сході з Камеруном, з південного боку омивається Гвінейською затокою Атлантичного океану. Найбільша річка — Нігерв честь якої Нігерія і отримала свою назву.


Слайд #8
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #8

Сомалі
Сомалі́́ (сом. Soomaaliya, араб. الصومال аль-Сумаль) — країна на північному сходіАфрики, на узбережжі Індійського океану на так званому Африканському розі. Межує на північному заході з Джибуті, на заході - з Ефіопією, на південному заході - з Кенією.
Сомалі перестала існувати як єдина держава ще в 1991 році з падінням диктаторського режиму Сіада Барре. Зараз єдиною законною владою в країні міжнародне співтовариство визнає Федеральний уряд Сомалі, проте цей уряд контролює лише частину столиці країни — міста Могадишо. Інші частини Сомалі перебувають під контролем невизнаних державних утворень або є самокерованими територіями, керівництво яких має різні, іноді протилежні погляди з питання об'єднання під владою Могадишо.
Площа країни — 637 700 км². Населення 1990 року становило 8,415 млн мешканців, включаючи 350 тисяч біженців з Ефіопії й 50 тисяч із Джибуті. На 2010 за оцінками населення перевищує 10 млн. В країні існує полігамія.


Слайд #9
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #9

Мавританія
Маврита́нія (араб. موريتانيا, фр. Mauritanie), офіційна назва Ісламська Республіка Мавританія — держава на північному заході Африки, яка межує на північному сході з Алжиром, на сході і півдні з Малі, на південному-заході зСенегалом, на північному заході з Західною Сахарою, на заході омиваєтьсяАтлантичним океаном Площа — 1030700 км²
Населення 2,525 млн чол. (2001).
Столиця — Нуакшот
Рельєф: долина ріки Сенегал на півдні, інша частина плоска і суха
Політична система — військова держава, що розвивається
Експорт: залізна руда, риба, гіпс; населення 2038 тис. осіб (1990);
Мови: французька (офіційна), арабська, мови африканських негрів
Грошова одиниця — мавританська угія.


Слайд #10
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #10

Лівія
Лівія (араб. ليبيا), офіційна назва — Лівійська Республіка (араб. الجمهورية الليبية) — країна на півночі Африки, що межує на сході з Єгиптом, південному сході ізСуданом, на півдні з Чадом і Нігером, заході з Алжиром і Тунісом, з півночі омивається Середземним морем. площа 1759540 км²;
столиця Тріполі;
рельєф: плоска рівнина з плато і зниженнями на південь від Середземного моря, вкрай посушлива пустельна область всередині країни;
експорт: нафта, природний газ;
населення 4,280 млн чол. (1990) (зокрема 500 тис. іноземних робітників), 5,3 млн чол. (2001);
мова — арабська;
Грошова одиниця — лівійський динар.


Слайд #11
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #11

Ангола
Республіка Ангола раніш: Португальська Південно-Західна Африка (порт.República de Angola) — колишня португальська колонія, а нині незалежна держава на південному-заході Африки. Межує з Намібією, Замбією, ДР Конго,Конго. Площа: 1246,7 тис. км.² Населення: 12,001 млн чол. (2001), найбільшаетнічна група — овімбунду. Столиця — Луанда. Понад 98 % населення — народи мовної групи нігер-конго. Офіційна мова — португальська. Грошова одиниця — кванза.
Походження назви Ангола — від ngola, титулу, використовуваного монархом у доколоніальному королівстві Ндонго.


Слайд #12
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #12

Замбія
Республіка Замбія — держава півдні Центральної Африки, межує на півночі зДемократичною Республікою Конго і Танзанією, сході з Малаві і Мозамбіком, на півдні з Зімбабве, Ботсваною, Намібією, на заході з Анголою. столиця Лусака;
рельєф: лісисте плато, пересічне ріками;
глава держави й уряду Фредерік Чілумба з 1991;
політична система: соціалістична плюралістська республіка;
експорт: мідь, кобальт, цинк,смарагди, тютюн;
населення 8,119 млн чол.(1990); 9,6657 млн чол.(2001).
мови: англійська (державна); діалекти банту;
Грошова одиниця — квача.


Слайд #13
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #13

Ефіопія
Федеративна Демократична Республіка Ефіопія, раніше Етіопія[1] (амх.የኢትዮጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ) (раніше називалася Абіссінія), держава на сході Африки, що межує на північному сході з Джибуті, на півночі і північному сході з Ерітреєю, на сході і південному сході із Сомалі, на півдні зКенією, на заході з Південним Суданом і на північному заході із Суданом. Назва на гєезі ʾĪtyōṗṗyā (Ефіопія) походить від давньогрецького Αἰθιοπία або др.-грец. Αἰθίοψ ефіоп, що означає «людина з обпаленим/засмаглим (на сонці) обличчям»[2]. У деяких аксумських написах IV століття вже вживається термін «Ефіопія».


Слайд #14
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #14

Намібія
Намібія, Республіка Намібія (англ.Namibia; до 1968 — Південно-Західна Африка), держава на південному-заході Африки, що межує на півночі з Анголою іЗамбією, на сході з Ботсваною і Південно-Африканською Республікою, на заході омивається водами Атлантичного океану; На північному сході територія Намібії вклинюється між Анголою, Ботсваною і Замбією у вигляді вузького коридору довжиною 483 км і шириною 80 км. Це т.зв. смуга Капріві, що дає країні вихід до ріки Замбезі.
Основні характеристики Намібії:
площа 824300 км²;
столиця Віндгук;
рельєф: в основному пустеля;
глава держави Хіфікепуньє Похамба з 2003,
глава уряду Нахас Анґула з 2003;
політична система — демократична республіка;
експорт: алмази, уран, мідь, свинець, цинк;
населення 1,372 млн чол. (1990), 1,662 млн чол. (2001) (негри 85 %, європейці 6 %);


Слайд #15
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #15

Мозамбік
Республіка Мозамбік раніш: Португальська Східна Африка (порт.Moçambique) — країна на південному сході Африки; межує на півночі зЗамбією, Малаві іТанзанією, на півдні з Південно- Африканською Республікою (ПАР), на сході з Свазілендом іЗімбабве й омивається Індійським океаном;
столиця і головний порт Мапуту;
рельєф: переважно плоскі, тропічні низовини (савана), на заході - гори;
експорт: алюміній у брусках (фабрика Мозал), природний газ (газосховище Панде), горіхи кеш'ю, цукор, бавовна, чай, креветки, копра;
Грошова одиниця – метикал, 1 американський долар = 28,65 метикал (cерпень 2012 р.)


Слайд #16
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #16

Замбія
Республіка Замбія — держава півдні Центральної Африки, межує на півночі зДемократичною Республікою Конго і Танзанією, сході з Малаві і Мозамбіком, на півдні з Зімбабве, Ботсваною, Намібією, на заході з Анголою. столиця Лусака;
рельєф: лісисте плато, пересічне ріками;
глава держави й уряду Фредерік Чілумба з 1991;
політична система: соціалістична плюралістська республіка;
експорт: мідь, кобальт, цинк,смарагди, тютюн;
населення 8,119 млн чол.(1990); 9,6657 млн чол.(2001).
мови: англійська (державна); діалекти банту;
Грошова одиниця — квача.


Слайд #17
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #17

Демократична республіка Конго
Демократи́чна Респу́бліка Ко́нго (в минулому Заї́р) (фр. République démocratique du Congo, Zaïre) — держава в центральній Африці, межує на північному-заході з Конго, на півночі з Центрально-Африканською Республікою іПівденним Суданом; на сході з Угандою, Руандою, Бурунді і Танзанією; на півдні з Замбією; на південному-заході з Анголою і коридором через ангольську територію по ріці Конго до її гирла з Атлантичним океаном.


Слайд #18
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #18

Танзанія
Танза́нія, офіційна назва Об'єднана Республіка Танзанія (суах. Jamhuri ya Muungano wa Tanzania), країна на сході Африки на березі Індійського океану; межує на півночі з Угандою і Кенією, півдні з Мозамбіком, Малаві і Замбією, на заході — з Демократичною Республікою Конго, Бурунді і Руандою. На сході омивається водами Індійського океану, на заході — оз. Танганьїка, на південному заході — оз. Ньяса, на півночі — оз. Вікторія.
Площа: 945 тис. км²;
Столиця: Додома (до 1974 — Дар-ес-Салам). ;
Рельєф: центральне плато, озера на півночі і заході, прибережні рівнини, озераВікторія, Танганьїка і Ньяса;
Глава держави й уряду Алі Хасан Мвінйі з 1985;
політична система — республіка


Слайд #19
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #19

Кенія
Республіка Кенія (суах. і англ. Kenya) — держава на сході Африки, що межує на півночі з Південним Суданом і Ефіопією, на сході з Сомалі, на південному заході з Танзанією, на заході з Угандою, на південному сході омиваєтьсяІндійським океаном. Площа 582600 км². Столиця Найробі. Межує з Ефіопією на півночі, Сомалі на сході, Танзанією на південному заході,Угандою на заході і Південним Суданом на північному-заході. З південно-сходу омивається Індійським океаном. Майже посередині країни проходить екватор.


Слайд #20
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #20

Зімбабве
Зімбабве (Zimbabwe), Респу́бліка Зімба́бве, країна на півдні центральноїАфрики. Не має виходу до моря і межує на півночі по р. Замбезі з Замбією, на сході і півн.-сході з Мозамбіком, на півдні по р. Лімпопо з ПАР, на заході і півд.-заході з Ботсваною;
До отримання в 1980 незалежності протягом понад 80 років країна була колонієюВеликобританії. Раніше країна офіційно називалася Південною Родезією, а з кінця 1960-х років — Родезією на честь Сесіла Родса, який в 1890-х роках залучив сюди перших білих поселенців.


Слайд #21
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #21

Малі
Малі, офіційна назва Республіка Малі (фр. République du Mali) — держава в північно-західній Африці, межує на північному сході з Алжиром, сході з Нігером, південному сході з Буркіна-Фасо, півдні з Кот-д'Івуар, південному заході ізСенегалом і Гвінеєю, заході і півночі з Мавританією. Площа країни становить 1 240 192 км². Населення за оцінкою на липень 2009 року — 12 666 987 жителів. Малі — член ООН, Західноафриканського митного союзу. Грошовою одиницею єКФА франк BCEAO


Слайд #22
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #22

Нігер
Республіка Ніґер, країна на заході Африки, межує на півночі з Алжиром іЛівією, на сході з Чадом, на півдні з Нігерією і Беніном, на заході з Буркіна Фасо і Малі. За розмірами Республіка Ніґер одна з найбільших західноафриканських держав, але не має виходу до моря. площа 1186408 км²;
столиця Ніамей;
рельєф: пустельні рівнини між пагорбами на півночі і савана на півдні; ріка Нігер на південно-заході, озеро Чад на південному сході;
глава держави Махамане Оусмане з 1993,
глава уряду Махамдоу Іссауфоу з1993;
населення 7,691 млн чол. (1990); 10,143 млн чол. (2001)
мови: французька (державна), хауса, дєрма й інші мови меншостей;


Слайд #23
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #23

Марокко
Марокко (офіційно: Королівство Марокко,араб. المغرب аль-Магріб — «захід»)  — країна на півночі Африки, яка межує на півночі з Іспанією (водний кордон через Гібралтар, а також сухопутний кордон з трьома Іспанськими анклавами —Сеутою, Мелільєю та Пеньйон-де-Велес-де-ла-Гомерою); на сході і південному-сході — з Алжиром; на півдні — з Західною Сахарою, в минулому іспанською провінцією, яку в1975 розділено між Марокко і Мавританією, а в — 1979 — анексована Марокко. Марокканський берег омивається Атлантичним океаном, та через Гібралтарську протоку переходить доСередземного моря. Кордони сучасного Марокко в деякій їх частині понині залишаються спірними.


Слайд #24
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #24

Ботсвана
Республіка Ботсвана — держава в центрі південної Африки, межує на півдні і сході з ПАР, на заході і півночі з Намібією і північному сході з Зімбабве. 1885 року стала англійським протекторатом, незалежність одержала 1966 року, тоді ж почала діяти нова конституція.До отримання незалежності була британським протекторатом Бечуаналенд. Входить до Британської Співдружності. Мови — англійська (державна), сетсвана (національна). Рельєф: пустеля Калахарі на південному-заході, рівнини на сході болотаОкаванго, відома своєю природою на півночі;
Експорт — алмази (третя у світі по виробництву країна), мідь, нікель, м'ясні продукти, текстиль;


Слайд #25
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #25

Малаві
Республіка Мала́ві (до 1964 Нья́саленд), країна на південному сході Африки, межує на півночі і північному сході з Танзанією, сході, півдні і заході зМозамбіком, на заході із Замбією; площа 1,18 тис. км²; столиця — містоЛілонгве.
Рельєф: вузьке плато, на заході гори, озеро Малаві, одна третина країни - вода, включаючи озера Малаві, Чілара і Маломбе, Велика Рифтова долина.
Президент - Бінгу ва Мутаріка з 2004 року; політична система - двопалатна республіка (фактично наразi однопалатна - передбачений сенат на 80 мiсць не створений). Експорт: чай, тютюн, бавовна, горіхи, цукор.
Населення 13 931 тис. (2009) (близько 1 млн. біженців з Мозамбіку); Мови:англійська, чичева (обидві державні).
Великі міста: Блантайр, Каронга, Лілонгве, Зомба, Читіпа.
Релігія: 55%-протестанти, 20%-католики, 20%-мусульмани.
Флора: У північній частині держави ростуть вічнозелені тропічні ліси, в тому числі з хвойними рослинами.


Слайд #26
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #26

Габон
Габо́н (фр. Gabon), Габонська Республіка — держава на західному узбережжі Центральної Африки. Межує на північному заході з Екваторіальною Гвінеєю, на півночі з Камеруном, на сході і півдні з Конго. На заході омиваєтьсяАтлантичним океаном.


Слайд #27
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #27

Гвінея
Ґвінея (Guinee), Ґвінейська Республіка (Republique de Guinee) — країна на заході Африки, що межує на півночі із Сенегалом, на північному-сході з Малі, південному-сході з Кот-д'Івуар, на півдні – з Ліберію і Сьєрра-Леоне, північному-заході з Гвінеєю-Бісау, на заході омивається Атлантичним океаном.


Слайд #28
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #28

Ліберія
Ліберія, Республіка Ліберія (англ. Liberia) — країна на заході Африки, що межує на півночі і північному сході з Гвінеєю, на сході з Кот-д'Івуаром, північному заході зі Сьєрра-Леоне, на півдні і південному сході омиваєтьсяАтлантичним океаном.
Державною мовою є англійська, в країні використовують понад 20 мов нігеро-конголезької групи. Герб- щит, на якому зображений корабель XIX століття, що прибуває до Ліберії. Корабель символізує судна, які привозили звільнених рабів із США. Розгорнений сувій розміщено над щитом, на якому написаний національний девіз Ліберії: Любов свободи привела нас сюди. Під щитом знаходиться сувій, на якому написана офіційна назва країни Республіка Ліберія. Плуг і лопата представляють досягнення праці, за які держава процвітатиме. Схід сонця символізує народження нації. Також, на гербі зображено пальмове дерево, яке являє собою процвітання. А великий голуб – дихання світу
Ліберія – член ООН, Організації африканської єдності (ОАЄ) і Економічного співтовариства західноафриканських країн (ЕКСЗАС).


Слайд #29
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #29

Гана
Республіка Гана, або Гана (англ. Republic of Ghana) – держава в ЗахіднійАфриці, відома раніше під назвою Золотий Берег. На півночі Гана межує зБуркіна Фасо, на заході з Кот-д'Івуаром, на сході з Того, а з півдня омивається водами Гвінейської затоки Атлантичного океану.


Слайд #30
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #30

Гана
Республіка Гана, або Гана (англ. Republic of Ghana) – держава в ЗахіднійАфриці, відома раніше під назвою Золотий Берег. На півночі Гана межує зБуркіна Фасо, на заході з Кот-д'Івуаром, на сході з Того, а з півдня омивається водами Гвінейської затоки Атлантичного океану.


Слайд #31
Презентація на тему «Країни Африки» (варіант 2) - Слайд #31

Кінець…
Лубни 2014