Презентація "Червона книга України"

Попередній слайд
Наступний слайд


Завантажити презентацію "Червона книга України"
Слайд #1
Птахи, занесені до Червоної книги України
Презентацію підготувала
Учениця 9-Б класу
НВК №1
м. К.-каширського
Качур Діана


Слайд #2
Ряд Пеліканоподібні (Pelecaniformes)


Слайд #3
Пелікан рожевий(Pelecanus onocrotalus)
ЗникаючийГніздовий, перелітний птах. У 1-й половині ХХ ст. невеликі колонії існували в пониззі річок, що впадають у Чорне та Азовське моря. Після Другої Світової війни гніздування на територіїУкраїни не спостерігалося, але починаючи з 2000 року поодинокі гнізда час від часу виявляються в Дунайському біосферному заповіднику в українській частині дельти Дунаю. Напрольоті та влітку зустрічається в дельті Дунаю та на придунайських водоймах, на лиманах у межиріччі Дністра і Дніпра, в районі Чорноморського біосферного заповідника, біля берегівКримського півострова, подекуди на азовському узбережжі.


Слайд #4
Пелікан кучерявий
ЗникаючийЛітуючий, перелітний птах. У межах України спорадично гніздиться на придунайських озерах Кугурлуй та Картал, у 2000 р. була спроба (невдала) розмноження у Дунайському біосферному заповіднику. У 2009 р. загніздився на Азовському узбережжі (Крива Коса). На літуванні регулярно трапляється на водоймахПридунав'я. По Азово-Чорноморському узбережжю поза дельтою Дунаю є низка поодиноких спостережень.


Слайд #5
Баклан чубатий(Phalacrocorax aristotelis)
ЗникаючийОсілий, кочовий. В Україні рідкісний гніздовий птах на морському узбережжі Криму (півострів Тарханкут, південного узбережжя, півдня Керченського півострова). Гніздиться близько 850—900 пар, у т. ч. бл. 500 пар на Тарханкуті.


Слайд #6
Баклан малий(Phalacrocorax pygmaeus)
ЗникаючийГніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться на Азово-Чорноморському узбережжі, переважно у дельтах Дунаю, Дністра,Дніпра та на Східному Сиваші, невеликі поселення є в інших місцях на півдні країни. З кінця 1990-х рр. помітно збільшив чисельність і освоїв нові території. Зрідка трапляється на півночі, зокрема у Київській області, та на Закарпатті. Окремі реєстрації можливі на всій території країни, особливо у басейні Дніпра. На початку XXI ст. в Україні, переважно у Придунав'ї, нараховували до 2 тис. гніздових пар.


Слайд #7
Ряд Лелекоподібні (Ciconiiformes)


Слайд #8
Чапля жовта(Ardeola ralloides)
ЗникаючийГніздовий, перелітний. В Україні гніздиться у пониззі Дунаю,Дністра і Дніпра, в Криму (Лебедині острови, Східний Сиваш), на півдні Запорізької області (заплава р. Молочної) та в інших місцях півдня України. Під час міграцій трапляється майже на всіх водоймах півдня України. Найбільші колонії є у плавнях Дунаю, Дністра, Дніпра та на Східному Сиваші; в інших місцях Півдня України гніздяться окремі пари та групи з 5—12 пар.


Слайд #9
Косар 
ВразливийГніздовий, перелітний. В Україні гніздиться уздовж Чорноморськогоузбережжя; залітний у Кіровоградській, Дніпропетровській,Черкаській, Львівській та інших областях. На території України гніздиться 200—250 пар. Основна частина популяції гніздиться в пониззях Дунаю, на Східному Сиваші, Лебединих островах.


Слайд #10
Коровайка(Plegadis falcinellus)
ВразливийГніздовий, перелітний. В Україні гніздиться на озерах Кугурлуй,Картал, Китай, острові Малий Татару, в Стенцівсько-Жебриянських плавнях, дельтах Дністра та Дніпра, верхів'ях Тилігульського лиману, заплаві Інгула, на Лебединих островах, Сиваші, в дельтіМолочної. На території України гніздиться біля 1,5—2 тисяч пар, найбільші колонії в дельті Дунаю та на Сиваші.
)


Слайд #11
Лелека чорний
РідкіснийГніздовий, перелітний. В Україні поширений переважно на Поліссі та в Карпатському регіоні, чисельність досягає 400—450 пар. У тому числі: уВолинській області 50—60 пар, Рівненській — 60—70, Львівській — 30—40, Закарпатській — 30—40,Івано-Франківській — 30—40, Чернівецькій — 8—10, Київській — 25—30, Чернігівській — 40—50,Сумській — 10—12.


Слайд #12
Ряд Гусеподібні (Anseriformes)


Слайд #13
Казарка червоновола)
ВразливийВ Україні зустрічається лише під час міграцій і зимівлі. Головний пролітний шлях проходить уздовж Азово-Чорноморського узбережжя. Частина популяції зимує в дельті Дунаю,Чорноморському біосферному заповіднику, на Молочному іУтлюцькому лиманах, у Криму. У кінці 1980-х рр. на міграції в Україні реєстрували біля 40 тис.осіб, на початку XXI ст. — до 100 тис. ос. На зимівлю у 1980-ті рр. залишалося 60—300, зрідка 1,2 тис. ос. Загальна чисельність зараз становить понад 15 тис. ос.


Слайд #14
Гуска мала (гуска білолоба мала)(Anser erythropus)
ВразливийГніздовий ареал охоплює внутрішні тундри і лісотундри Євразії відНорвегії до Чукотського хребта. В Україні під час міграцій зрідка трапляється по всій території, регулярніше у Північно-західномуПриазов'ї, де обмежено може залишатися і на зимівлю. Також зрідка зимує у південній частині Сивашу.


Слайд #15
Лебідь малий(Cygnus bewickii)
РідкіснийГніздиться в тундровій смузі Євразії, на островах Колгуєв, Вайгач, Південна (Нова Земля). В Україні окремі особини зимують на північному узбережжі Азовського моря (Молочний лиман, Обитічна затока). Відомі зальоти у Полтавську, Волинську та інші області.


Слайд #16
Огар (Tadorna ferruginea)
ВразливийГніздовий, перелітний, зимуючий. В Україні гніздиться на північному узбережжі Чорного та Азовського морів, у Криму та в східній частині Луганської області. Зальоти зареєстровано уЗахідній Україні, середній частині басейну Дніпра, на Дунаї. Зимує на ставках Біосферного заповідника «Асканія-Нова», іноді на Азовському узбережжі. Чисельність не перевищує 340—360 пар; найбільше на сході Криму та на сході Луганської області. Наприкінці ХХ ст. чисельність виду стабілізувалась і в останні роки дещо зростає.


Слайд #17
Нерозень (Anas strepera)*
РідкіснийГніздовий, перелітний, зрідка зимуючий. В Україні гніздовий ареалмозаїчний: охоплює долини Дністра, Дніпра, Прип'яті, у дельтіДунаю, північного узбережжя Азовського та Чорного морів. Сучасна чисельність виду в Україні коливається в межах 650—1400 пар. Різке скорочення відбулось на о-вах Чорноморського заповідника, по берегах більшості лиманів Азово-Чорноморського узбережжя, а також на Поліссі.


Слайд #18
Чернь червонодзьоба(Netta rufina)*
РідкіснийГніздовий, перелітний, зимуючий. Рідкісний гніздовий птах степової смуги приморських районів Азово-Чорноморського регіону. Найстабільніші гніздові осередки знаходяться в нижній течіїДунаю, на Сиваші, озерах Нижнього Дністра. Українська гніздовапопуляція коливається в межах 150—550 пар і на сьогодні має тенденцію до зниження.


Слайд #19
Чернь білоока(Aythya nyroca)
ВразливийГніздовий, перелітний, зимуючий. Поширена на усій території України, але місця масового гніздування розташовані тільки вОдеській області: на оз. Катлабух і Кугурлуй та Стенцівських плавнів гніздиться 0,5—1 тис. пар; а також на Східному Сиваші — 45—50 пар; у Західній Україні — до 40 пар; у інших місцях гніздяться окремі пари та невеличкі групи з 3—5 пар. У минулому вид був численним у плавнях великих рік. Місця зимівлі невеликої частини популяції розміщені на узбережжі Чорного моря.


Слайд #20
Гоголь (Bucephala clangula)
РідкіснийГніздовий, перелітний, зимуючий. В Україні гніздиться групами на півночі Рівненської області і, можливо, на Шацьких озерах, а також на Дніпрі. Зимує на Дніпрі (сотні птахів) і Азово-Чорноморському узбережжі. На зимівлі звичайний (за рахунок прилітних птахів зРосії та Білорусі) переважно на Чорноморському узбережжі, але чисельність не перевищує 5 тис.осіб і продовжує зменшуватись.


Слайд #21
Пухівка (гага)(Somateria mollissima)
ВразливийОсілий, кочовий. В Україні гніздиться на о-вах Ягорлицької,Тендрівської та Джарилгацької заток, на Кінбурнській косі та о.Березані. В означених районах, а також у прибережній зоніОдеської області та дуже рідко в українській частині дельти р.Дунаю зимує частина популяції. На о-вах Ягорлицької і Тендрівської заток Чорноморського біосферного заповідникагніздиться 1,2—2 тис. пар, в РЛП «Кінбурнська коса» — близко 100 пар, у інших місцях́ — поодинокі пари. В останні роки чисельність зменшується.


Слайд #22
Савка (Oxyura leucocephala)
ЗникаючийВ Україні межі ареалу не встановлено. Рідкісний залітний. Найчастіше виявляли у Криму (Сиваш), південній частиніЗапорізької області, рідше — у Дніпропетровській, Полтавській,Харківській, Закарпатській і Волинській областях. У першій половині ХХ ст. гніздився у плавнях Дніпра (між Запоріжжям іНікополем). Поодинокі особини та невеличкі зграї зимують у Азово-Чорноморському регіоні. В Україні, можливо, окремі пари зрідка гніздяться на малих річках Північного Приазов'я.


Слайд #23
Крех середній(крех довгоносий)(Mergus serrator)
ВразливийГніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться на островах і косахЧорного і Азовського морів. У Чорноморському біосферному заповіднику, в 1970—1980 рр. гніздилося до 900 пар, 2005—2009 рр. — не більше 15-40 пар. Ще до 100 пар гніздиться навколо заповідника, 16—46 пар на Лебединих островах, біля 70 пар на островах Джарилгацької затоки, біля 10 гніздиться наОбитічній косі.


Слайд #24
Ряд Соколоподібні (Falconiformes)


Слайд #25
Скопа (Pandion haliaetus)
ЗникаючийГніздовий, перелітний. Сучасна чисельність в Україні становить не більше 1—2 пар. Зменшення чисельності виду відмічається з початку ХХ ст. У 1980—1990 рр. було відомо два жилих гнізда взаплаві р. Десни (Чернігівська, Сумська обл.) та одне в (Житомирській обл.). Зараз достовірно відомі два жилих гнізда уВолинській області — в Черемському природному заповіднику (з2006 р.) та НПП «Прип'ять-Стохід» (з 2008 р.).


Слайд #26
Шуліка рудий(Milvus milvus)
ЗникаючийЗалітний. В Україні в минулому гніздився в незначній кількості вЗакарпатській, Львівській, Волинській, Рівненській, Житомирській,Київській, Черкаській та Чернігівській областях. Зараз гніздування мало ймовірне.


Слайд #27
Шуліка чорний(Milvus migrans)*
ВразливийГніздовий, перелітний, зрідка зимуючий. В Україні гніздиться практично на всій території, за винятком Криму та високогірних районів Карпат. В Україні гніздиться близько 2 тис.осіб. Протягом останніх 30 років чисельність популяції скоротилась у 3—5 разів.


Слайд #28
Лунь польовий(Circus cyaneus)
РідкіснийГніздовий, перелітний, зимуючий. Сучасний гніздовий ареал в Україні включає деякі північні райони Полісся і, можливо, частину Західної України. Зимує на всій території країни, переважно встеповій та лісостеповій смугах. Гніздова популяція виду в Україні налічує не більше 10—20 пар.


Слайд #29
Лунь степовий(Circus macrourus)
ЗникаючийВ Україні ще у середині ХХ ст. був досить звичайним видом майже усієї степової смуги, але потім зник з гніздування на усій території, і в останні роки випадків гніздування також не спостерігали. Нині дуже рідкісний під час прольоту.


Слайд #30
Лунь лучний(Circus pygargus)*
ВразливийГніздовий, перелітний. До гніздового ареалу входить майже вся територія України крім Карпат та Кримських гір. В Поліссі таЛісостепу чисельність набагато вища, ніж у Степу. На територіїУкраїни гніздиться приблизно 2—3 тис. пар.


Слайд #31
Яструб коротконогий(тювик європейський)(Accipiter brevipes)
ЗникаючийГніздовий, перелітний. В Україні гніздиться виключно в Луганській області (долина р. Сіверського Дінця та пониззя його притоки — р.Деркула). Протягом ХХ ст. чисельність скорочувалась, стабілізувалась у 1980—1990 рр. на рівні 40—50 пар. В останні роки спостерігається тенденція до зменшення. Спостерігається загальне багаторічне скорочення ареалу виду, причини якого до кінця не вивчені.


Слайд #32
Канюк степовий(Buteo rufinus)
РідкіснийГніздовий, перелітний, зимуючий. Поширений у лісостеповій,степовій смугах і Криму. Окремі пари гніздяться в лісовій смузі. В Україні до середини ХХ ст. чисельність значно скоротилась, вид вважали зниклим. З 1980—1990 рр. почалося збільшення чисельності. Зараз гніздиться не менше 250 пар.


Слайд #33
Змієїд (Circaetus gallicus)
РідкіснийГніздовий, перелітний. Гніздиться переважно на Поліссі та влісостеповій зоні; зустрічається в Українських Карпатах іКримських горах (до верхньої межі лісового поясу). У більшості областей рідкісний (подекуди дуже рідкісний) вид. Чисельність української популяції стала поступово зменшуватися ще у серединіХХ ст. Станом на 2000 р. вона була оцінена в 30—40 пар, але вже в2004 р. — в 250—300 пар. Це пов'язано з проведенням детальніших наукових досліджень.


Слайд #34
Орел-карлик(Hieraaetus pennatus)
РідкіснийГніздовий, перелітний. Гніздиться головним чином у лісостеповійзоні, у степову заходить долинами річок і деякими байраками; уКриму буває під час весняних та осінніх міграцій. Основна популяція зосереджена на півночі Одеської області, вКіровоградській області та на сході України. Чисельність в Україні у середині XX ст. помітно зменшилась, наприкінці 1980—1990 рр. становила не менш 450—500 пар. В останнє десятиріччя спостерігається стабілізація чисельності.


Слайд #35
Орел степовий(Aquila rapax)
ЗникаючийЗалітний. Ще наприкінці минулого століття був не тільки звичайним, а навіть фоновим птахом багатьох степів, але згодом майже повністю зник з території України. Останній випадок гніздування на території України був зафіксований у 1980-ті рр. в заповідникуАсканія-Нова. У теперішній час є залітним у степовій зоні.


Слайд #36
Підорлик великий (Aquila clanga)
РідкіснийГніздовий, перелітний, зрідка зимуючий. В Україні сучасний ареалохоплює північно-західні, північні та, можливо, північно-східні області. У зимовий період зрідка трапляється в Азово-Чорноморському регіоні. З середини ХХ ст. ареал зменшився, відступив на північ. На 1997 р. чисельність гніздового угруповання виду в Україні оцінено в 40—60 пар, на 2004 р. — у 20—30 пар. Сучасна чисельність, ймовірно, становить 10—20 пар.


Слайд #37
Підорлик малий(Aquila pomarina)
РідкіснийГніздовий, перелітний. Поширений на всій правобережній частині (окрім південних степів), у північній, та північно-східній та центральній частинах Лівобережжя. В Україні у 1989 р. чисельність оцінювали в 200—250 пар. У наш час вона становить 500—100 пар, можливо 1,2—1,5 тис. Значна різниця між оцінками чисельності у минулому та у наш час, пов'язана, головним чином, з проведенням масштабних досліджень у останні роки.


Слайд #38
Могильник (Aquila heliaca)
РідкіснийГніздовий, перелітний, зимуючий. В Україні поширений в межахлісостепової, окремих лісових масивах та лісосмугах степовоїзони, в Кримських горах. Гніздиться не менше 100 пар, головним чином на сході країни (басейн Сіверського Дінця) та в Криму. В останні роки намітилась тенденція до збільшення чисельності в степовій смузі.


Слайд #39
Беркут (Aquila chrysaetos)
ВразливийОсілий, перелітний, зимуючий. В Україні беркут дуже рідкісний, гніздиться лише на високогірних ділянках Карпат (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська області). На міграції та зимівлі трапляється скрізь. Зараз карпатську популяцію оцінюють у 10-15 пар.


Слайд #40
Орлан-білохвіст(Haliaeetus albicilla)
РідкіснийОсілий, кочовий, перелітний. Гніздиться вздовж Дніпра та його головних притоків, на р. Сіверський Донець, р. Дунай, а також поблизу великих ставкових господарств у інших регіонах. Під час кочівель трапляється по всій Україні. На зимівлі — переважно вздовж Дніпра, у Північно-Західному Причорномор'ї, на Сиваші та спорадично в інших регіонах. В Україні протягом XIX — першої половини ХХ ст. чисельність катастрофічно скорочувалася. Її відновлення почалося з другої половини 1970-х рр. Станом на2009 р. гніздиться 100—120 пар. Щороку зимує 260—370 особин.


Слайд #41
Стерв'ятник(Neophron percnopterus)
ЗникаючийПоширений у південних країнах Європи, Азії, у Північній Африці(переважно гірські пасма, високі берегові урвища). В Україні у наш час рідкісні залітні птахи. Порівняно недавно, кілька десятків років тому, поодинокими парами гніздилися в скелястих урвищах по берегах Дністра і в горах Криму.


Слайд #42
Гриф чорний(Aegypius monachus)
ВразливийОсілий. В Україні гніздяться лише в Криму поодинокими парами. В інших областях рідкісні залітні птахи. Улюблені місця перебування — верхня межа лісу у високих гірських пасмах. Кримська популяція грифа чорного не перевищує 50 особин, з яких щороку гніздиться 5—11 пар.


Слайд #43
Сип білоголовий(Gyps fulvus)
ВразливийОсілий. В Україні гніздяться в Криму, на території Кримського заповідно-мисливського господарства, в скелястих урвищахБабуган-яйли та інших місцях. За даними 2002—2006 рр. чисельність виду в Криму становить не менше 80—100 особин, з яких гніздиться не менше 10—16 пар. Протягом останніх 15 років кримська популяція стабільна.


Слайд #44
Балабан (Falco cherrug)
ВразливийГніздовий, перелітний, зимуючий. Протягом XIX — першої половиниХХ ст. вважався досить звичайним. Упродовж другої половини ХХ ст. чисельність скорочувалась, у деякі роки становила не більше 50 пар. Відновлення чисельності у степовій смузі почалося з 1980-х рр. Станом на 2009 р. чисельність на території України сягала не менше 250—300 пар.


Слайд #45
Сапсан (Falco peregrinus)
РідкіснийГніздовий, перелітний, зимуючий. В Україні в Карпатах гніздитьсяномінативний підвид, у Кримських горах і на берегових урвищахКримського півострова — кавказький підвид, під час міграції і взимку на всій території трапляється тундровий підвид. Гніздиться біля 120—130 пар, з яких 100—110 пар в Криму.


Слайд #46
Боривітер степовий (Falco naumanni)
ЗникаючийГніздовий, перелітний. В Україні зрідка трапляється в степовій смузі. Протягом ХХ ст. чисельність знижувалась, але в 1960-і рр. наЗакарпатті та в Криму вид був досить звичайним і гніздивсяколоніями до 400 пар (Крим). В 1990-х рр. поодинокі пари були відомі в Донецькій області і Криму. В останні роки гніздування поодиноких пар ймовірне в Криму, але не виключено, що вид вже зник з гніздової фауни України.


Слайд #47
Ряд Куроподібні (Galliformes)


Слайд #48
Тетерук (Lyrurus tetrix)*
ЗникаючийОсілий. В Україні поширений на Поліссі, у Карпатах та напівночілісостепової смуги. На початку 1970 рр. нараховували близько 66,6 тис., у 2007 р. — 13,3 тис.осіб. Найбільша чисельність виду уЖитомирській області (бл. 3400 ос. у 2007 р.).


Слайд #49
Глушець (глухар)(Tetrao urogallus)
ЗникаючийОсілий. В Україні трапляється на Поліссі та у Карпатах. Популяція нараховує приблизно 3000 ос., у тому числі в Карпатському біосферному заповіднику — приблизно 300. Чисельність протягом останніх десятиріч сильно скоротилась.


Слайд #50
Орябок (Tetrastes bonasia)
ВразливийОсілий. В Україні поширений у Поліссі, Розточчі, Карпатах та подекуди на півночі лісостепової смуги. На початку 1970 рр. нараховували близько 38—42 тис., у 2007 р. — 22,5 тис. ос.


Слайд #51
Ряд Журавлеподібні (Gruiformes)


Слайд #52
Журавель сірий(Grus grus)
РідкіснийГніздовий, перелітний, зрідка зимуючий. На території України гніздиться на Поліссі, іноді в заболочених долинах річок Лівобережного Лісостепу. Під час сезонних міграцій зустрічається по всій території, концентрується у Присивашші. Гніздиться імовірно, від 500—600 до 700—850 пар.


Слайд #53
Журавель степовий(Anthropoides virgo)
ЗникаючийГніздовий, перелітний. Гніздиться у Херсонській,Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій областях та СтеповомуКриму. Чисельність в Україні у гніздовий період 600—700 ос. (200—250 гніздових пар), у передміграційний період до 1000 ос.


Слайд #54
Дрохва (Otis tarda)
ЗникаючийОсілий, кочовий, перелітний. Гніздиться у степовій частині Лівобережжя, включаючи Крим; зимує у Лівобережжі сухостепової зони. Зимові скупчення — у Херсонській та Запорізькій областях,Керченському півострові. Чисельність у гніздовий період до 850 ос. (150—200 гніздових самок), взимку до 12,4 тис.́ ос.


Слайд #55
Хохітва (Tetrax tetrax)
ЗникаючийВ Україні осіла на Керченському півострові; мігрує та зимує в Присивашші, Степовому Криму, Північно-західному Приазов'ї. Чисельність у гніздовий період — 30—50осіб (можливе гніздування 5—7 самок), взимку, ймовірно, до 70—80осіб.


Слайд #56
Ряд Сивкоподібні (Charadriiformes)


Слайд #57
Лежень (Burhinus oedicnemus)
НеоціненийГніздовий перелітний птах. В Україні гніздиться, можливо, на більшій частині території, достовірно — у сухостеповій зоні, а на півночі — вздовж великих річок. Для більшості територій України чисельність не визначена. На півночі Керченського півострова 1 пара трапляється на 1,4—2 кв. км, подекуди вздовж Сиваша — на 0,8—1 кв. км.


Слайд #58
Пісочник великий (зуйок великий)(Charadrius hiaticula)*
РідкіснийГніздовий перелітний птах. В Україні гніздиться на кордоні зБілоруссю. На гніздуванні виявлений з 1995 року. Чисельність становить лише 9-14 пар. Під час міграцій трапляються по всій країні, численніший вздовж великих річок та морського узбережжя.


Слайд #59
Пісочник морський (зуйок морський)(Charadrius alexandrinus)
ВразливийГніздовий перелітний птах. В Україні гніздиться на прибережних ділянках Чорного і Азовського морів, на Сиваші та уДніпропетровській області. Під час кочівель і міграцій може спостерігатись у інших частинах країни. На початок XXI ст.чисельність становила близько 1750—2150 пар.


Слайд #60
Кулик-довгоніг(ходуличник)(Himantopus himantopus)
ВразливийГніздовий, перелітний. В Україні гніздиться біля Чорного іАзовського морів: по дельтах річок і на лиманах. Мозаїчні поселення трапляються у Волинській, Харківській, Донецькій,Луганській областях, степовій частині Криму. Зальоти відмічали уПолтавській, Черкаській, Київській та інших областях. На території України гніздиться біля 8,5—10 тис.осіб.


Слайд #61
Чоботар(шилодзьобка)(Recurvirostra avosetta)*
РідкіснийГніздовий птах, іноді зимує. В Україні звичайний птах узбережжяЧорного й Азовського морів: від Дунаю до Східного Приазов'я. Гніздиться 5-7 тис. пар.


Слайд #62
Кулик-сорока(Haematopus ostralegus)
ВразливийГніздовий, перелітний птах. Гніздиться на Азово-Чорноморському узбережжі, в долинах річок Дніпро, Десна та Прип'ять. Загальна чисельність в Україні становить біля 650—800 пар.


Слайд #63
Коловодник ставковий(поручайник)(Tringa stagnatilis)
ЗникаючийГніздовий, перелітний. До 1950 рр. був звичайним гніздовим птахом Полтавської і Харківської областей, траплявся в Київській,Черкаській, Дніпропетровській областях. Зараз оселяється майже виключно у долині середньої течії р. Десна у межах Чернігівської іСумської областей. Чисельність становить від 50 до 100 пар.


Слайд #64
Баранець великий (дупель)(Gallinago media)*
ЗникаючийГніздовий, перелітний птах. Зараз майже вся популяціясконцентрована на Поліссі в долинах рр. Дніпро, Десна таПрип'ять. Достовірно гніздиться в Київській, Чернігівській,Сумській, Житомирській, Волинській та Рівненській областях. Чисельність становить 500—700 пар.


Слайд #65
Кульон тонкодзьобий(кроншнеп тонкодзьобий)(Numenius tenuirostris)
ЗникаючийРідкісний пролітний. За оцінками, у світі, залишилось від 50 до 300осіб. В Україні під час міграцій і літування спостерігаються окремі особини та зграйки по 7—48 птахів.


Слайд #66
Кульон великий(кроншнеп великий)(Numenius arquata)
ЗникаючийВ Україні гніздовий, перелітний, зимуючий птах. Найбільші гніздові поселення — на Поліссі. У невеликій кількості гніздиться на узбережжі Чорного та Азовського морів. Під час міграцій трапляється на всій території України, у зимовий період — на Азово-Чорноморському узбережжі. Гніздова популяція не перевищує 100 пар; на прольоті — звичайний, але не чисельний птах.


Слайд #67
Кульон середній(кроншнеп середній)(Numenius phaeopus)
ЗникаючийВ Україні регулярно трапляється під час міграцій на морському узбережжі та рідко у західних і центральних областях. Незначна кількість негніздових птахів трапляється влітку на морському узбережжі, окремі особини зимують. Чисельність птахів, мігруючих через Україну, не відома, але навряд чи перевищує декілька тисяч особин.


Слайд #68
Дерихвіст лучний (Glareola pratincola)
РідкіснийГніздовий, перелітний птах. В Україні поширений в Азово-Чорноморському регіоні від Дунаю до східних кордонів країни. Нараховується близько 400 пар. Основні поселення розташовані в Присивашші (Херсонська область та Крим), менш значні — на півдні Запорізької та Донецької областей та на заході Керченського півострова.


Слайд #69
Дерихвіст степовий(Glareola nordmanni)
ЗникаючийГніздовий, перелітний. У кінці XIX — на початку ХХ ст. ареал в Україні охоплював узбережжя Чорного та Азовського морів від східних кордонів країни до Дунаю на півночі до Полтавської таХарківської областей. В останні два десятиріччя ХХ ст. відомі лише поодинокі випадки гніздування окремих пар на півдні України.


Слайд #70
Мартин каспійський(реготун чорноголовий)(Larus ichthyaetus)
ЗникаючийГніздовий, перелітний, зрідка зимуючий. Гніздиться переважно у Причорномор'ї та Приазов'ї. Популяція за п'ятдесят років зросла з 250—290 до 1,6—2 тис. пар.


Слайд #71
Крячок каспійський(Hydroprogne caspia)
ВразливийГніздовий, перелітний птах. Гніздиться в Азово-Чорноморському регіоні. Влітку характерні широкі кочівлі нестатевозрілих і холостих птахів. Гніздова чисельність виду в Україні коливається від 300 до 1,1 тис. пар.


Слайд #72
Крячок малий(Sterna albifrons)*
РідкіснийГніздовий, перелітний птах. В Україні гніздиться вздовж Азово-Чорноморського узбережжя, у басейнах великих рік, на берегах озер. Чисельність становить 2,5—4 тис. пар, з тенденцією до зменшення.


Слайд #73
Ряд Голубоподібні (Columbiformes)


Слайд #74
Голуб-синяк(Columba oenas)*
ВразливийГніздовий, перелітний, зимуючий. Поширений у Карпатах, Поліссі, частково в Лісостепу, Гірському Криму і, можливо, заплави Дунаю. Нечисленний у більшості районів Полісся і Криму, рідкісний — уЛісостепу. Загальна чисельність на гніздуванні в Україні не більше 8—12 тис. пар.


Слайд #75
Ряд Совоподібні (Strigiformes)


Слайд #76
Пугач (Bubo bubo)
РідкіснийОсілий птах. На території України номінативний підвид Bubo bubo bubo заселяє північні і західні райони, а південний — руськийBubo bubo interpositus — схід країни (переважно Луганську обл.). В Україні налічують близько 200 пар.


Слайд #77
Сова болотяна(Asio flammeus)*
РідкіснийОсілий, кочовий птах. Гніздиться на усій території України, за винятком Карпатських та Кримських гір. Чисельність в Україні, ймовірно, становить 850—1700 пар.


Слайд #78
Совка (Otus scops)*
РідкіснийВ Україні перелітний гніздовий птах, що зустрічається на півднілісостепу, в степу, Карпатах і Криму. На півдні України та у рівнинному Закарпатті — нечисленний, в інших районах — дуже рідкісний. Чисельність в країні оцінена в 2-4 тис. пар.


Слайд #79
Сич волохатий(Aegolius funereus)
РідкіснийОсілий, кочовий птах. На гніздуванні у Карпатах (Львівська область), на Поліссі (Житомирська, Чернігівська, Сумська області), ймовірно гніздиться в соснових лісах Криму та на Розточчі.


Слайд #80
Сичик-горобець(Glaucidium passerinum)
ВразливийОсілий птах. В Україні поширений у Карпатах, Розточчі та на півночі Полісся. Чисельність оцінено в 150—350 пар.


Слайд #81
Сова довгохвоста (Strix uralensis)
Не достатньо відомийОсілий птах Карпат і Прикарпатського регіону. Загальна чисельність в Україні становить близько 1 тис. осіб, яка зростає у зимовий період за рахунок міграцій птахів з півночі.


Слайд #82
Сова бородата(Strix nebulosa)
РідкіснийОсілий птах. Поширений на півночі Полісся, а також на північному заході Київської області. В Україні вперше зареєстровано гніздування у 1985 р. Станом на 2009 р. чисельність оцінюють у 20—35 пар.


Слайд #83
Сипуха (Tyto alba)
ЗникаючийОсілий птах. Зареєстрований на гніздуванні в західних і центральних областях України, а також на півночі Одещини. У негніздовий період може з'являтися в інших районах України. Орієнтовно гніздиться до 30 пар.


Слайд #84
Ряд Сиворакшеподібні (Coraciiformes)


Слайд #85
Сиворакша(Coracias garrulus)*
ЗникаючийГніздовий перелітний птах. До 1970-х рр. гніздився по всій території України. Зараз став дуже рідкісним або зник у більшості районівПолісся та Лісостепу; у степовій смузі чисельніший. Чисельність орієнтовно становить 4-5 тис. пар і зберігає загальну тенденцію до зниження.


Слайд #86
Ряд Дятлоподібні (Piciformes)


Слайд #87
Жовна зелена(дятел зелений)(Picus viridis)*
ВразливийОсілий, кочовий птах. В Україні гніздиться на Поліссі, у західних районах та, спорадично, у пониззях рр. Дунай та Дністер. Чисельність становить біля 500—800 пар, спостерігається її скорочення.


Слайд #88
Дятел білоспинний(Dendrocopos leucotos)*
РідкіснийОсілий, кочовий птах. В Україні поширений відносно мозаїчно, найчастіше трапляється на Розточчі, у Східних Карпатах, наЗахідному та Житомирському Поліссі та на північному сході країни. Чисельність оцінено в межах 570—930 пар.


Слайд #89
Дятел трипалий(Picoides tridactylus)*
ВразливийОсілий. В Україні гніздиться в Карпатах та з 2004 р. на Поліссі (ліси півночі Житомирської, Рівненської і Волинської областей). Чисельність становить 300—320 пар.


Слайд #90
Ряд Горобцеподібні (Passeriformes)


Слайд #91
Жайворонок сірий (Calandrella rufescens)*
НеоціненийГніздовий, перелітний, зимуючий. В Україні гніздиться уПричорномор'ї, Північно-західному Приазов'ї, північній частиніКриму; зимує у Присивашші. Чисельність становить близько 200—2000 пар при скороченні за десятиріччя на 20%.


Слайд #92
Сорокопуд червоноголовий(Lanius senator)
РідкіснийПролітний, можливе гніздування. В Україні проходить північно-східна межа ареалу. В останні 30 років вид реєстрували головним чином в Азово-Чорноморському регіоні від Дунаю на заході до східних кордонів Донецької області, на північ до м. Луганська в якості залітного. Спорадичне гніздування можливе в Криму.


Слайд #93
Сорокопуд сірий(Lanius excubitor)
РідкіснийОсілий, кочовий, зимуючий. Гніздиться в усіх поліських та прикарпатських областях, а також на Полтавщині, Хмельниччині таВінниччині. Гніздиться 500—1200 пар. Спостерігається помітне збільшення чисельності у Поліссі та значне розширення гніздової частини ареалу. В осінньо-зимовий період трапляється на всій території України.


Слайд #94
Шпак рожевий(Sturnus roseus)
РідкіснийГніздовий, перелітний. В Україні зустрічається головним чином у південно-східних районах степової зони та в Криму, але випадки гніздування реєстрували у центральних і навіть північних областях країни. Зальоти відмічали у багатьох областях України. Чисельність коливається в межах декількох тисяч пар.


Слайд #95
Тинівка альпійська(Prunella collaris)
ВразливийГніздовий, перелітний. В Україні трапляється в Карпатах у межахІвано-Франківської та Закарпатської областей. Популяція виду вУкраїнських Карпатах становить 190 пар.


Слайд #96
Очеретянка прудка(Acrocephalus paludicola)
ЗникаючийГніздовий, перелітний. Гніздиться у Волинській, Рівненській,Київській та Чернігівській областях. Чисельність зараз оцінюється в 3,5—4,1 тис. самців.


Слайд #97
Золотомушка червоночуба(Regulus ignicapillus)
НеоціненийОсілий, кочовий, перелітний. В Україні гніздиться в гірських місцевостях Карпат та Криму, локально трапляється на Західному Поліссі. Відомі зальоти в інші регіони. Загальна чисельність оцінюється в 400 пар.


Слайд #98
Скеляр строкатий(Monticola saxatilis)
РідкіснийГніздовий, перелітний. В Україні у теперішній час гніздиться вГірському Криму та Карпатах. У Криму гніздиться близько 100 пар, в Карпатах — 750—800.


Слайд #99
Синиця біла(Parus cyanus)*
РідкіснийОсілий. Гніздиться в середній течії Прип'яті та Стоходу. В Україні відомо не більше 10 пар.


Слайд #100
Вівсянка чорноголова(Emberiza melanocephala)
РідкіснийГніздовий, перелітний. Сучасний ареал в Криму охоплює весьКерченський півострів. Окремі пари відмічені на узбережжі вЗапорізькій, (Херсонській) областях та в Степовому Криму. Чисельність становить 150—200 пар.