Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4)


Рейтинг презентації 4.5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #1

Презентація на тему:
Північна Америка


Слайд #2
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #2

Загальна характеристика регіону
2. Країни, які є на території Північної Америки
3. Розвиток господарства
План:


Слайд #3
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #3

Півні́чна Аме́рика — материк (континент) у Західній півкулі, північна частина частини світу Америки.
Північна Америка розташована повністю у Північній півкулі. Континент простягається в усіх географічних поясах, крім екваторіального. Тому природа його різноманітніша порівняно, наприклад, з Південною Америкою. Південну частину материка, що розташована у тропічних широтах, називають Центральною Америкою. До неї відносять також Центральноамериканські острови (Вест-Індія). Крайня північна точка материка – мис Мерчісон на півострові Бутія в Канаді – знаходиться на 71°58' пн.ш., крайня південна точка матери – мис Мар'ято (7°12' пн.ш.), крайня західна – мис Принца Уельського (168°00' зх.д.), крайня східна – мис Сент-Чарльз (55°40' зх.д.). Протяжність з півночі на південь — 7,2 тис. км, із заходу на схід — 6,8 тис. км; середня висота поверхні 677 м. Найвища точка в Кордильєрах (гора Мак-Кінлі, 6 193 м), найнижча — в Долині Смерті (86 м нище рівня моря). Понад 64% території має висоту понад 300 м.
Загальна характеристика регіону


Слайд #4
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #4

Площа материка — 20,4 млн. км², а разом із островами — 24,25 млн. км² (великі острови:Ґренландія, Канадський Арктичний архіпелаг, Вест-Індія, Алеутські острови: Архіпелаг Олександра). Населення — 528 млн. (станом на 2008 рік).
Материк омивається Тихим океаном з Беринговим морем, затоками Аляска і Каліфорнійською,Атлантичним океаном з морем Лабрадор, затоками Св. Лаврентія, Карибською і Мексиканською,Північним Льодовитим океаном з морями Бофорта, Баффіна, Гудзоновою затокою. Сполучається з Південною Америкою Панамським перешийком, від Азії відокремлена Беринговою протокою.
На півдні Північну Америку перетинає північний тропік, на півночі – північний полярний круг. 
Найширша частина материка лежить в помірних широтах, що дуже впливає на його природу.
Береги континенту сильно розчленовані на півночі, північному заході й північному сході. До найбільших елементів берегової лінії належатьГудзонова, Мексиканська, Каліфорнійська затоки, півострови Лабрадор, Флорида, Каліфорнія, Аляска. Найбільші острови – Ґренландія,Ньюфаундленд, Канадський Арктичний архіпелаг (разом з островом Баффінова земля), Великі Антильські, Малі Антильські, Алеутські острови, Порізаність берегів Північної Америки сприяла виникненню тут численних морських портів.
Істотний вплив на природу Північної Америки мають і морські течії, що омивають її береги: Аляскинська,  Каліфорнійська, Лабрадорська і течія Гольфстрім.
Загальна характеристика регіону


Слайд #5
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #5

Країни, які є на території
Північної Америки
Країна
Столиця
Бермудські острови (Великобританія)
Гамільтон
Ґренландія (Данія)
Нуук
Канада
Оттава
Мексика
Мехіко
Сен-П”єр і Мікелон (Франція)
Сен-П”єр
США
Вашингтон


Слайд #6
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #6

У національному доході вартість продукції промисловості в 10 разів більше вартості продукції сільського господарства. Промисловість Пн.Америки має велику, технічно добре оснащену матеріальну базу. Однак в умовах нестійкості господарства навіть підприємства новітніх галузей працюють з недовантаженням; безробіття постійно зростає. Неважко помітити, що всі провідні галузі одержали розвиток у багатьох штатах. Але на такому тлі зазвичай різко виділяються два-три штати. 
Розвиток господарства


Слайд #7
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #7

У сучасному світі Північній Америці належить чільне місце. Це найпотужніший в економічному відношенні регіон капіталістичного світу, що займає в ньому перше місце як по продукції обробної та добувної промисловості, так і по виробництву сільськогосподарських продуктів. Він дає близько 41% капіталістичного виробництва промислових товарів і майже 40% продукції сільського господарства. Північна Америка один з провідних сільськогосподарських регіонів світу, який не тільки забезпечує свої потреби в продовольстві та технічних культурах, але і володіє великими експортними надлишками їх. За викликом сільськогосподарських продуктів він стоїть далеко попереду всіх інших регіонів капіталістичного світу. Зокрема, на нього припадає понад половини експортованої пшениці, більше кукурудзи і більше 9 / 10 сої. Експортний напрям сільського господарства особливо виражено в Канаді, яка вивозить більше ј його товарної продукції, тоді як у США-близько 1 / 5. При значно меншій, ніж у США, обсязі виробництва Канада дає близько ј світового експорту пшениці. 
Розвиток господарства


Слайд #8
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #8

Сільське господарство Північної Америки має низку особливостей пов'язаних насамперед із тим, що заселення основною сільськогосподарською області материка в другій половині і на початку 20 століття проходило в умовах великої кількості захоплених в індіанців земель, а розвиток капіталістичних відносин у сільському господарстві майже не стримувався пережитками феодалізму. Перша його особливість-висока в цілому забезпеченість землею. На кожного канадця припадає понад 2 га сільськогосподарських угідь, на кожного жителя США-понад 1 га, тоді як у Західній Європі-менш 0.2 га. З великою кількістю землі пов'язаний порівняно екстенсивний характер сільського господарства Північної Америки. Витрати праці і капіталу, застосування добрив на одиницю площі тут набагато нижче, ніж у Європі; помітно нижче і врожайність. Однак оброблювальна площа на одного зайнятого в сільському господарстві у багато разів більше, ніж у Європі. Це пов'язано з іншою особливістю регіону - дуже високою продуктивністю праці, яка продовжує підвищуватися. Науково-технічна революція  сильніше позначилася в Північній Америці на сільському господарстві. У результаті в цій галузі зайнято близько 4% економічно активного населення (у тому числі в Канаді-6%), тобто набагато менше, ніж у Європі. Загальний обсяг виробництва в Північній Америці продовжує зростати, хоча зайнятих у ньому стає все менше. Один зайнятий у сільському господарстві тут забезпечує продуктами, приблизно 50 чоловік. 
Розвиток
сільського господарства


Слайд #9
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #9

Третя особливість сільськогосподарського регіону-дуже високий рівень розвитку капіталізму. Понад 3 / 5 товарної продукції дають найбільші ферми, що представляють собою типові капіталістичні підприємства, оснащені дорогою технікою, широко використовують досягнення сучасної агротехніки та організація виробництва, що застосовують найману працю. Дрібні і середні фермери не витримують конкуренції і розоряються. З часу Другої світової війни загальне число ферм скоротилося більш ніж у 2 рази, у той же час число великих і особливо найбільших ферм помітно зросла, зросла і концентрація на них землі, худоби, машин, витрат на наймання робочої сили, але ще помітніше зросла частка цих ферм у виробництві товарної продукції. Сільське господарство регіону має і ту особливість, що воно інтегрується в так званий агрокомплекс, який об'єднує виробництво сільськогосподарських продуктів, їх зберігання, транспортування, переробку, збут, а також виробництво техніки, добрив та іншої продукції, необхідної сільському господарству. Таким шляхом промисловий капітал підпорядковує собі і сільське господарство.
Розвиток
сільського господарства


Слайд #10
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #10

Північна Америка виділяється і високої порайонной спеціалізації сільського господарства. Тут склався ряд «поясів» та окремих округів з чіткими відмінностями в основному напрямку господарства. Ця порайонна спеціалізація служить важливим фактором збільшення обсягу виробництва і продуктивності праці. Вона відображає стихійний процес розвитку географічного поділу праці, заснованого на використанні природних переваг або особливостей становища окремих районів. І США і Канада - економічно високо розвинуті капіталістичні країни. За відносними показниками розвитку, в тому числі продуктивності праці і валового продукту на душу населення, Канада вже практично не поступається США. Проте абсолютні розміри валового національного продукту і промислового виробництва в ній, приблизно, в 11 разів менше. Це і визначає співвідношення сил, при якому Канада зберігає свою економічну і політичну залежність від США. Економіка Канади в більшій мірі, ніж економіка США, орієнтована на виробництво продукції для експорту. Роль сільського господарства і особливо добувної промисловості тут помітно вище, ніж у США. У Канаді видобувна промисловість дає 12% валового національного продукту, тоді як у США лише 4%. За вартістю добувається мінеральної сировини і палива Канада поступається в капіталістичному світі лише США і (після різкого підвищення ціни на нафту) Саудівська Аравія, а із їх вивезення стоїть попереду США.   
Розвиток
сільського господарства


Слайд #11
Презентація на тему «Північна Америка» (варіант 4) - Слайд #11

Дякую за увагу