Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6)


Рейтинг презентації 3 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #1

Презентація на тему:“Туреччина”


Слайд #2
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #2

Політичний устрій
Республіканська народна партія (Туреччина)
Партія справедливості та розвитку (Туреччина)


Слайд #3
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #3

Загальні відомості
Прапор Туреччини (тур. Türk bayrağı) являє собою прапор з червоного полотнища та білим півмісяцем і зіркою на ньому. Прапор називають в народі Ай Їлдиз (Ay Yıldız). Червоний колір турецького прапору бере початок від Умара, правителя Арабського халіфату в 634–644 роках і завойовника Палестини, Єгипту та Месопотамії. У XIV столітті червоний колір став кольором Османської імперії. Півмісяць із зіркою — символ ісламу. До моменту свого розпаду в 1918 році Османська імперія мала прапор, де на червоному полотнищі тричі повторювалося священне зображення білих півмісяця і п'ятикутної зірки. У 1923 році було запропоновано прапор Турецької Республіки, який і існує до цього дня, а 29 травня 1936 року він затверджений офіційно Законом про Прапор.


Слайд #4
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #4

Столиця
Анкара́ (тур. Ankara) — столиця Туреччини і адміністративний центр однойменного ілу. Друге за розміром після Стамбула місто країни. Місто розташоване на річці Анкарі в Малій Азії, в центральній частині Анатолійського плато, на висоті близько 1000 м над рівнем моря.


Слайд #5
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #5

Історія
Недавня історія. Незалежна республіка, очолювана Мустафою Кемалем (Ататюрком) з 1923, перші вільні вибори проведені в 1950; Аднан Мендерес став прем'єр-міністром, але був страчений після військового перевороту 1960. До 1982, поки не була прийнята нова конституція, армія контролювала всю діяльність держави, жорстоко придушуючи всю політичну діяльність, що викликало міжнародну критику. У 1983, коли Тургут Озал став прем'єр-міністром, заборона на політичну діяльність була знята. Озал був обраний президентом у 1989, у тому ж році Туреччині було відмовлено в членстві в ЄС. У 1991 Туреччина виступила на стороні коаліції ООН проти Іраку у війні в Перській затоці. Конфлікт із курдською меншістю триває. Озал помер, його місце зайняв Демірель у 1993.


Слайд #6
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #6

Географія
Туреччина простягається із заходу на схід приблизно на 1450 км, а з півночі на південь — на 480 км. Сухопутний кордон має довжину 2628 км, а берегова лінія — 7168 км. Європейська частина країни, площею 23,764 тис. км², межує на півночі з Болгарією, омивається водами Чорного моря і протоки Босфор на сході і Мармурового моря і протоки Дарданелли на півдні, а на заході межує з Грецією і має вихід до Егейського моря. Азіатська частина Туреччини, площею 755,688 тис. км², на півночі широким фронтом звернена до Чорного моря і межує з Грузією і далі на схід з Вірменією, на малому відтинку з Азербайджаном і з Іраном, а на півдні з Іраком і Сирією. Південні рубежі утворює Середземне море, західні — Егейське море.


Слайд #7
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #7

Національні свята
1 січня — Новий рік.
23 квітня — Міжнародне дитяче свято і день Суверенітету.
19 травня — День пам'яті Ататюрка і Свято Спорту і Молоді.
23 травня — (відмічається тільки в Стамбулі) взяття міста османами. Робочий день.
30 серпня — День Перемоги
29 жовтня — День Утворення Республіки.
10 листопада в 9 год. 05 хв. — країна шанує пам'ять Кемаля Ататюрка хвилиною мовчання.


Слайд #8
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #8

Культура
Релігія — Іслам — одна з світових монотеїстських релігій. В ході кемалістської революції 1923 року, релігія в республіці була відокремлена від держави.
Святкові релігійні дні — дати проведення даних релігійних свят визначаються за місячним календарем, в зв'язку з цим їх конкретні дати уточнюються щорічно.
5, 6, 7 грудня — Курбан Байрам
11, 12, 13, 14 лютого — Свято солодощів


Слайд #9
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #9

Турецькі солодощі
Особливе значення в турецькій кухні придаєтся насолодам. Вони мають особливі екзотичні назви. Найвідоміша з насолод — баклава (пахлава), але смачні також «ханимгебеі», цукати з каштанів, лукум та халва. «Султанським десертом» вважають виварені в сиропі шматочки тіста, посипані тертими волоськими горіхами й политі густим кремом. Фарширований персик, пудинг, свіжі фрукти подаються цілий рік.


Слайд #10
Презентація на тему «Туреччина» (варіант 6) - Слайд #10

Курорти
Найпопулярніші курорти в Туреччині — Сіде, Белек, Мармарис, Анталія, Кемер, Аланія, Бодрум, Фетхіє.