Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні»


Рейтинг презентації 4.09 на основі 82 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #1

Атомна енергетика в Україні


Слайд #2
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #2

Атомна енергетика (ядерна енергетика ) — галузь енергетики, що використовує ядерну енергію для електрифікації і теплофікації; область науки і техніки, що розробляє методи і засоби перетворення ядерної енергії в електричну і теплову.


Слайд #3
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #3

Основа ядерної енергетики — атомні електростанції.
Перша атомна електростанція (5 МВт), що поклала початок використанню ядерної енергії в мирних цілях, була запущена в СРСР у 1954.


Слайд #4
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #4

До початку 90-их у 27 країнах світу працювало понад 430 ядерних енергетичних реакторів загальною потужністю біля 340 ГВт. За прогнозами фахівців, частка ядерної енергетики в загальній структурі вироблення електроенергії у світі буде безупинно зростати за умови реалізації основних принципів концепції безпеки атомних електростанцій


Слайд #5
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #5

Головні принципи цієї концепції — істотна модернізація сучасних ядерних реакторів, посилення мір захисту населення і навколишнього середовища від шкідливого техногенного впливу, підготовка висококваліфікованих кадрів для атомних електростанцій, розробка надійних сховищ радіоактивних відходів тощо.


Слайд #6
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #6

Виробничий цикл ядерної енергетики включає в себе видобуток урану, його збагачення, виробництво тепловидільних елементів, їх використання в ядерному реакторі, переробку відпрацьованих елементів і захоронення.


Слайд #7
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #7

Найбільша перешкода для розвитку ядерної енергетики пов'язана з проблемами безпеки. За час використання атомних реакторів відбулася низка техногенних катастроф, найбільшою з яких була Чорнобильська катастрофа


Слайд #8
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #8

Ядерна енергетика належить до невідновлюваних джерел енергії — вона використовує ядерне пальне, в основному уран, запаси якого не безмежні.


Слайд #9
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #9

Важливою проблемою залишається заховання радіоактивних відходів — впродовж роботи ядерного реактора в ньому накопичується велика кількість радіоактивних ізотопів із значним періодом напіврозпаду, які продовжуватимуть випромінювати ще тисячі років.


Слайд #10
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #10

1977-й рік - рік народження української атомної енергетики. В промислову експлуатацію введено перший енергоблок Чорнобильської АЕС з реактором РБМК-1000 (1000 МВт). Зростаюча потреба в електроенергії, прагнення замінити теплові та гідроелектростанції на потужніші - атомні, сприяли їх швидкому будівництву. На час техногенної аварії на 4-му блоці Чорнобильської АЕС (квітень 1986) в Україні перебувало в експлуатації 10 енергоблоків, 8 з яких потужністю 1000 МВт.


Слайд #11
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #11

1986 і до 1990 - часу ухвали Верховною Радою України постанови «Про мораторій на будівництво нових АЕС на території УРСР», введено ще 6 атомних блоків потужністю 1000 МВт кожний: три на Запорізькій АЕС і по одному на Південноукраїнській, Рівненській та Хмельницькій АЕС. На час здобуття незалежності (серпень 1991 р.) в Україні працювало 15 енергоблоків на 5 атомних електростанціях.


Слайд #12
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #12

Ядерна енергетика в Україні займає ключові позиції у виробництві електроенергії (біля 50% виробітку). Потужність 15 ядерних реакторів (ЯР), розташованих на 4 працюючих АЕС, складає 13,8 тис.МВт.
Сьогодні енергетичною стратегією України обрано курс на розширення ядерної галузі, будівництво нових ЯР, продовження термінів функціонування діючих реакторів, вирішення проблемних питань ядерної енергетики.


Слайд #13
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #13

Переваги та недоліки атомної енергетики
Переваги
В основі виробництва атомної енергії є розподіл ядер атомів урану й плутонію при поглинанні нейтронів. Запаси урану в земній корі оцінюються величезною цифрою 1014 тонн.
Атомна енергетика не споживає кисню й має незначну кількість викидів при нормальній експлуатації.
Атомна енергетика не створює особливих транспортних проблем, оскільки вимагає незначних транспортних витрат,
Недоліки
Не вирішена проблема радіоактивних відходів - носіїв радіонуклідів й, отже, шкідливого випромінювання
Недостатня безпека атомної енергетики на базі сучасних технологій / аварія на Чорнобильській АЕС/
Негативний вплив атомної енергетики на оточуюче середовище та здоров'я людей


Слайд #14
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #14

Українські атомні електростанції
м. Енергодар (Запоріжська АЕС) 6 блоків
м. Південноукраїнськ (Південноукраїнська АЕС) 3 блоки
м. Кузнецовськ (Рівненська АЕС) 3 блоки
м. Нетишин (Хмельницька АЕС) 1 блок


Слайд #15
Презентація на тему «Атомна енергетика в Україні» - Слайд #15

Дякую за увагу!!!