Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3)


Рейтинг презентації 4.12 на основі 25 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #1

Єгипет


Слайд #2
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #2

Арабська Республіка Єгипет 
Загальні відомості
Площа: 1,002 млн. км²
Кількість населення: 80,5 млн. осіб Густота населення: 74 осіб/км²
Рівень урбанізації: 43%.
Столиця: Каїр
Офіційна мова: арабська
Грошова одиниця: єгипетський фунт Державний устрій: унітарнийФорма державного правління: президентська республіка Адміністративно-територіальний поділ: 29 мухафаз
Домінуюча релігія: іслам.
Етнічний склад населення: єгиптяни - 99,6%, інші - 0,4%ІРЛП:0,662 (112th)
ВВП:6000 $
Членство в міжнародних організаціях: ООН, СОТ, ЛАД, АС


Слайд #3
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #3

Прапор
Державний прапор Єгипту складається з трьох рівних горизонтальних смуг: червоної (зверху), білої і чорної. У центрі білої смуги зображена національна емблема (щит, на якому зображений золотий орел, який тримає сувій з назвою країни арабською мовою).


Слайд #4
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #4

Герб Єгипту
«Беркут Салах ад-Діна» тримає напис, на якому написано назву держави арабською мовою: Арабська Республіка Єгипет. На місці серця беркута знаходиться щит з кольорами прапора - але у вертикальній замість горизонтальної конфігурації.


Слайд #5
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #5

«Батьківщино, батьківщино, батьківщино !» (араб. بلادي بلادي بلادي‎, Біляді, Біляді, Біляді) — національний гімн Єгипту, слова і мелодія для якого були створені Сайєдом Дарвішем (1892-1923), а прийнята як гімн ця пісня була в 1979 році.
Хоча оригінальна версія має три абзаци, зазвичай у теперішній час співають лише один (перший) абзац з 2 рефренами.
Національний гімн


Слайд #6
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #6

Єгипет - країна однієї з найдавніших світових цивілізацій, центр перетину шляхів, які з'єднують три континенти - Азію, Африку і Європу. Держава знаходиться на північному сході Африки і південному заході Азії. На сході межує з Ізраїлем, на півдні - з Суданом, на заході - з Лівією. На півночі омивається Середземним морем, на сході - Червоним морем. Площа країни - близько 1025 тис. кв.км. 
Фізико-географічне положення


Слайд #7
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #7

Економіко-географічне положення
Єгипет є найбільшою за кількістю, економічним потенціалом, політичним значенням та найбагатшою на історичну спадщину країною Північної Африки. Частина території країни — Синайський півострів — розташована в Південно-Західній Азії. Єгипет на півночі має вихід до Середземного моря, на сході — Червоного. На території країни розташований Отецький канал, який з'єднує Середземне і Червоне моря, моря басейнів Атлантичного та Індійського океанів. Єгипет розташований в політично нестабільному регіоні. Із 1960-х рр. Північна Африка є одним із найбільших нафтовидобувних регіонів світу. Єгипет сповна використовує переваги свого транспортно-географічного положення між Африкою та Азією.


Слайд #8
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #8

Держава має змогу розвивати зв'язки з 24 країнами Середземномор'я і басейну Червоного моря. Через міжнародний Суецький канал проходить інтенсивний вантажопотік морського транспорту світового значення між морями басейнів Атлантичного та Індійського океанів.
Єгипет розташований в політично нестабільному регіоні. Із 1960-х рр. Північна Африка є одним із найбільших нафтовидобувних регіонів світу.
Політико-географічне положення


Слайд #9
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #9

Більша частина Єгипту розташована на околиці стародавньої Африканської платформи, не сильно збуреної складкоутвореннями, тому рельєф країни в основному рівнинний. Виділяються обширні плато Лівійської пустелі (займає близько 60% території країни) на захід від Нілу, плато Аравійської пустелі на сході, витягнуте з півночі на південь між долиною Нілу і Червоним морем, а на крайньому південному сході — північна периферія — плато Нубійської пустелі. Невисокі гори (понад 2000 м над рівнем моря), над якими вирізняється найвища точка країни — гора Катерин (2642 м), розташовані на півдні Синайського півострова
Рельєф


Слайд #10
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #10

Ґрунти Багато районів Єгипту взагалі позбавлені ґрунтового покриву, особливо західні, де переважають рухливі і напівзакріплені піски і кам'янисті поверхні. Там, де випадають опади, формуються кістякові ґрунти. Найбільш розвинуті типи ґрунтів: жовто-бурі пустельні, сіроземи, солончаки, пустельно-степові, а в дельті Нілу - болотні і болотно-лукові. По берегах Нілу знаходяться найродючіші алювіальні ґрунти. 


Слайд #11
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #11

Клімат
Клімат Єгипту: на півночі — субтропічний, на іншій території — тропічний. Але на більшій частині Єгипту клімат тропічний континентальний пустельний з різкими добовими коливаннями температури. У пустелях денні температури можуть досягати 50 °С, а вночі опуститися до 10 °С — 0 °С.
Єгипет дуже бідна на опади територія земної кулі, адже на південь від Каїру, кількість опадів, взагалі, становить лише від 2 до 5 мм на рік 
Середня температура влітку коливається від 27-32 °С влітку і до 43 °С на узбережжі Червоного моря, в цю ж пору року. Середня температура в зимовий період коливається від 13 до 21 °С, 


Слайд #12
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #12

Основними видами ресурсів, які використовуються в промисловості, є нафта і газ, залізні руди і фосфорити. Як і у всій Північній Африці, вода є дефіцитним ресурсом. Найважливішим джерелом водних ресурсів є річка Ніл (у межах Єгипту — 1600 км, єгипетська назва Ель-Бахр). Окрім плантацій фінікової пальми, інших деревних насаджень немає. У Єгипті зосереджені великі запаси цементної сировини (вапняки, глина). 
Природні ресурси


Слайд #13
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #13

Флора
У зв'язку з особливостями кліматичних умов велика частина Єгипту позбавлена природного рослинного покриву. Місцями в пустелях під час зимових дощів з'являються ефемери. Напівпустельна і пустельна рослинність включає злаки, ксерофільні чагарники, акації. Біля Середземномор'я флора дещо багатша (ковила, верблюжа колючка, степова цибуля, астрагал, шипшина та інші). У дельті Нілу та його долині виростає папірус, зустрічаються фінікові та інші види пальм, тамарикс, олеандр, сикомор.


Слайд #14
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #14

Фауна
Тваринний світ Єгипту бідний. Різноманітною є лише фауна птахів, які як гніздяться, так і прилітають на зимівлю з Європи (лелеки, чаплі, пелікани, гуси, качки, фламінго, баклани). З хижих птахів водяться грифи, соколи, мишоїди. У пустелях багато плазунів (змії - єгипетська кобра, змія Клеопатри, піщані змії, ефа, гюрза; ящірки - варани, геккони, агами) та комах. Із ссавців зустрічаються шакал, гієна, лисиця, кабан, мангуст, кажани, дрібні гризуни. 


Слайд #15
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #15

Населення
Для Єгипту, як і для інших арабських країн, характерними є високі показники народжуваності (22 на 1000 осіб у 2005 р.), при невисоких показниках смертності (5 на 1000 осіб). Відповідно природний приріст населення стабільно великий і становить 17 на 1000 осіб на рік. Частка дітей і підлітків у віковій структурі населення є також високою — 35 %. Середня тривалість життя єгиптян — 67,1 року. Відповідно в структурі населення незначною є частка населення старшого віку — 4 %. Для Єгипту характерним є від'ємне сальдо зовнішньої міграції (-0,22 на 1000 осіб).


Слайд #16
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #16

Населення в Єгипті розміщене вкрай нерівномірно. Середня густота населення —79 осіб на 1 км2, у долині Нілу цей показник становить 2000 осіб на 1 км2. Більшість його сконцентрована в долині та дельті Нілу. Частила населення проживає в оазисах Нубійської та Лівійської пустель. Більшість єгиптян живе в сільській місцевості, рівень урбанізації невисокий (45 %). 
Переважна більшість населення країни неграмотна (чоловіки — 2/3, жінки — 90 %). Вищу освіту мають лише 0,4 % жителів.
Загальна кількість трудових ресурсів становить приблизно 21 млн осіб, із них у сільському господарстві — 43 %, промисловості — 23 %, решта працюють на транспорті, у сферах торгівлі, послуг і зв'язку.


Слайд #17
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #17

Єгипет належить до країн, що розвиваються. За розмірами ВНП (247 млрд дол. США) — це економічно найпотужніша країна Північної Африки, на неї припадає 1/3 сукупного ВНП всіх арабських країн. У структурі ВНП на приватний сектор економіки припадає 70 %. Основна увага приділяється розвитку імпортозаміщуючих галузей промисловості та розвиток туризму. Серйозна макроекономічна проблема — велика зовнішня заборгованість країни — 31 млрд дол. США. У системі міжнародного поділу праці Єгипет спеціалізується на виробництві нафтопродуктів, бавовни, текстилю, одягу та послугах у сфері туризму і транспорту. Промисловість у структурі ВНП становить 32 %, сільське господарство — 17 %. В Єгипті реалізується проект "Нова долина", який передбачає розширити поливні землі на 1,4 млн га.
Господарство


Слайд #18
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #18

Передумовами розвитку видобувної, металургійної і хімічної галузей промисловості Єгипту є власні мінеральні ресурси, сільськогосподарське виробництво, яке дає сировину для розвитку легкої і харчової промисловості. Розвиваються нові галузі — машинобудівна і електротехнічна.
У структурі промисловості важливе місце посідає видобувна галузь, яка охоплює видобуток нафти (45 млн т), газу, рудних корисних копалин, зокрема залізних руд та хромових руд, що є базою для розвитку чорної металургії. Розвивається видобуток хімічної сировини, зокрема фосфоритів, які сприяють виробництву фосфатних добрив. Є значні запаси цементної сировини.
Промисловість


Слайд #19
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #19

Розвиваються чорна і кольорова металургія, однак необхідного для їхнього функціонування власного кам'яного і коксівного вугілля країна не має і змушена його імпортувати. Машинобудування спеціалізується на виробництві суден та їх ремонті, автобудуванні, випуску мопедів, велосипедів і транспортного обладнання.
Машинобудування і металургія
На річці Ніл збудована найбільша в Африці Асуанська ГЕС (2,1 млн кВт). У країні працює ряд великих ТЕС, які використовують мазут і природний газ.
Електроенергетика


Слайд #20
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #20

Важливе місце в структурі промисловості посідають галузі основної або неорганічної хімії, представлені виробництвом азотних і фосфатних добрив. Розвитку коксохімічної промисловості сприяє виробництво кислот та азотних добрив. Розвивається також виробництво каустичної соди і, в останні роки, налагоджено виробництво фармацевтичних виробів і хімічних волокон (Суец, Асуан). Важливе значення має цементна промисловість (Хелуан, Александрія).
Хімічна промисловість


Слайд #21
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #21

Найважливішою галуззю промисловості є легка, особливо текстильна (бавовняна, шовкова, вовняна). Розвивається швейна і взуттєва промисловість. Харчова промисловість (борошномельно-круп'яна, цукрова, тютюнова, плодоовоче-консервна та ін.) переробляє традиційні для Єгипту сільськогосподарські культури. Велике значення мають традиційні ремесла: гончарство, килимарство, обробка шкір, ткацтво, ювелірна справа, виробництво сувенірів.


Слайд #22
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #22

Сільське господарство
У сільськогосподарському користуванні перебуває тільки 4 % земель Єгипту, і всі вони припадають на ріллю. Завдяки зрошуванню землеробство цілорічне. Власними продуктами харчування країна забезпечує себе тільки на 40 %, решта — імпортується.
Більшість посівних площ зайняті зерновими культурами. На зрошуваних землях вирощують рис, пшеницю, сорго, просо, кукурудзу, бобові, а також овочі, маслини, цитрусові та цукрову тростину. У пустельних оазисах культивують фінікову пальму. Найважливіша технічна культура — бавовна. Єгиптяни розводять велику рогату худобу, буйволів, верблюдів, віслюків, овець та кіз. У країні розвинене бджільництво, тут виробляють щорічно до 10 тис. т меду.


Слайд #23
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #23

Транспорт
Особливості географічного розміщення Єгипту визначають оптимальні можливості для розвитку всіх видів транспорту. Для зміцнення міжнародних зв'язків найбільше значення відіграє морський транспорт, у середині країни — залізничний (4955 км), автомобільний (64 000 км), річковий (довжина водних шляхів — 3500 км). Особливе транзитне значення для Єгипту має контроль над Суецьким каналом (довжина — 161 км, ширина — 150 м, глибина — 18 м), завдяки якому значно зменшується час проходження вантажів з Європи до країн Азії та Східної Африки. У країні діє 14 аеропортів, найбільший — у Каїрі.


Слайд #24
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #24

Зовнішньо-економічні звязки
Єгипет має виражене від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі. У 2000 р. експорт становив 7300 млн дол. США, імпорт — 17 000 млн дол. Основними торговельними партнерами є США, Німеччина, Італія.
Головні предмети експорту: нафта і нафтопродукти, металовироби, бавовна-сирець, бавовняна пряжа, трикотажні вироби, рис, фрукти.
Єгипет імпортує зерно, лісоматеріали, промислові вироби, озброєння.


Слайд #25
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #25

Цікаві факти
-Основний дохід, Єгипет отримує як це не дивно зовсім не від туризму, а з мит, які знімаются з судів, які проходять по Суецькому каналу. Друга стаття доходу Єгипту це нафта, а туризм як джерело доходу знаходитися лише на третьому місці.
-Дахи багатьох будинків в Єгипті недобудовані, а в деяких і зовсім відсутні. Цей цікавий факт пояснюється тим, що доки біля будинку немає даху, він за Єгипетським законодавством вважається недобудованим, а отже, за цей будинок можна не платити податок на нерухомість.
-Піраміда Хеопса — це єдине з «Семи чудес світу», яке збереглося до наших днів. Висота піраміди — 137,2 метра.


Слайд #26
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #26

-Єгиптяни першими стали виплавляти скло. -Єгиптяни першими ввели у вживання парик, який вони надівали на коротко обстрижене волосся. -Цемент також був винайдений єгиптянами.
- Голубів, як поштових птиць, першими стали використовувати єгиптяни. -Єгиптяни першими почали використовувати протизаплідні засоби. -365 календарних днів і 24-годинний день - також винахід древніх єгиптян. 


Слайд #27
Презентація на тему «Єгипет» (варіант 3) - Слайд #27

Дякую за увагу)