Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #1

 «В науці тихе зауваження однієї людини цінніше за голосні твердження тисячі однодумців.»
Галілео Галілей


Слайд #2
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #2

Галіле́о Галіле́й
 Італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет і літературний критик, один із засновників сучасного експериментально-теоретичного природознавства. Відомий тим, що вніс значні вдосконалення в конструкцію телескопа, а також за допомогою телескопічних спостережень довів правильність геліоцентричної 
теорії будови сонячної системи. Син музиканта Вінченцо Галілея.


Слайд #3
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #3

БіографіяНародився: 15 лютого 1564,  Італія, Піза,Флорентійське герцоґствоПомер: 8 січня 1642 (77 років)Арче́трі, Велике герцоґство Тосканське, ІталіяМісце проживання: Велике герцоґство Тосканське, ІталіяГалузь наукових інтересів: астрономія, фізика, математикаЗаклад: Пізанський університет, Падуанський університетAlma mater: Пізанський університетВідомий завдяки: кінематика, динаміка, телескоп, геліоцентризм


Слайд #4
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #4

Галілей народився в Італії, в місті Піза, неподалік від Флоренції в сім'ї родовитого, але збіднілого дворянина Вінченцо Галілея, видного теоретика музики та лютніста. Повне ім'я: Галілео ді Вінченцо Бонайуті де Галілей (італ. Galileo di Vincenzo Bonaiuti de 'Galilei). Представники роду Галілея згадуються в документах з XIV століття. Кілька його прямих предків були пріорами (членами правлячого ради)Флорентійської республіки, а прапрадід Галілея, відомий лікар, теж носив ім'я Галілео, в 1445 році був обраний главою республіки.
У сім'ї Вінченцо Галілея і Джулії Амманнаті було шестеро дітей, але вижити вдалося чотирьом: Галілео (старшому з дітей), дочкам Вірджинії, Лівії і молодшому синові Мікеланджело, який надалі теж придбав популярність як композитор-лютніст. У 1572 році Вінченцо переїхав у Флоренцію, столицю Тосканського герцогства. Правляча там династія Медічі була відома широким і постійним заступництвом мистецтва і наук


Слайд #5
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #5

Про дитинство Галілея відомо небагато. З ранніх років хлопчика вабило до мистецтва; через усе життя він проніс любов до музики і малювання, якими володів досконало. У зрілі роки кращі художники Флоренції — Чіголі, Бронзіно та ін — радилися з ним в питаннях перспективи і композиції; Чіголі навіть стверджував, що саме Галілею він зобов'язаний своєю славою. По творах Галілея можна зробити також висновок про наявність у нього чудового літературного таланту. Початкову освіту Галілей отримав у розташованому неподалік монастирі Валломброза. Хлопчик дуже любив вчитися і став одним із найкращих учнів у класі. Він зважував можливість стати священиком, але батько був проти.


Слайд #6
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #6

У 1581 він вступив до Пізанського університету, де вивчав медицину. Але, захопившись геометрією і механікою, зокрема творами Архімеда і Евкліда, залишив університет з його схоластичними лекціями і повернувся до Флоренції, де чотири роки самостійно вивчав математику. З 1589 він став професором Пізанського університету. У 1592–1610 рр., після вимушеного від'їзду з Пізи, Галілей працював на кафедрі математики Падуанського університету, надалі — придворним філософом герцога Козімо II Медічі. З 1611 року Галілео належав до Академії деї Лінчеїru.


Слайд #7
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #7

Конфлікт із церквою
У березні 1630 року книга «Діалог про
дві найголовніші системи світу — птолемеєву і коперникову»,
підсумок майже 30-річної роботи,
в основному завершена, і Галілей, вирішивши, що момент для її виходу сприятливий, надає тодішню версію своєму другові, папському цензору Ріккарді. Майже рік він чекає його рішення, потім вирішує піти на хитрість. Він додає до книги передмову, де оголошує своєю метою розвінчання коперніканства і передає книгу тосканській цензурі, причому, за деякими відомостями, у неповному і пом'якшеному вигляді. Отримавши позитивний відгук, він пересилає його до Риму. Влітку 1631 він отримує довгоочікуваний дозвіл. На початку 1632 «Діалог» вийшов у світ. Книга написана у формі діалогу між трьома любителями науки: коперниканцем Сальвіаті, нейтральним учасником Сагредо і Сімплічіо, прихильником Аристотеля і Птолемея. Хоча у книзі немає авторських висновків, сила аргументів на користь системи Коперника говорить сама за себе. Важливо також, що книга написана не науковою латиною, а «народною» італійською мовою.


Слайд #8
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #8

Галілей сподівався, що Папа поставиться до його виверту так само поблажливо, як раніше до аналогічних по ідеям «Листів до Інголь», однак прорахувався. На довершення всього він сам нерозважливо розсилає 30 екземплярів своєї книги впливовим духовним особам у Римі. Як вже зазначалося вище, незадовго перед тим (1623) Галілей вступив у конфлікт з єзуїтами; захисників у нього в Римі залишилося мало, та й ті, оцінивши небезпеку ситуації, вважали за краще не втручатися.
Більшість біографів сходиться на думці, що в простаку-Сімплічіо римський Папа Урбан VIII впізнав себе, свої аргументи, і прийшов в лють. Історики відзначають такі характерні риси Урбана, як деспотизм, упертість і неймовірна зарозумілість. Сам Галілей пізніше вважав, що ініціатива процесу належала єзуїтам, які представили Папі вкрай тенденційний донос про книгу Галілея (див. нижче лист Галілея до Діодаті). Вже через кілька місяців книга була заборонена і вилучена з продажу, а Галілея викликали до Риму (незважаючи на епідемію чуми) на суд Інквізиції за підозрою в єресі. Після невдалих спроб домогтися відстрочки з причини поганого здоров'я і триваючою епідемії чуми (Урбан на це пригрозив доставити його насильно в кайданах) Галілей підкорився, відбув покладений чумний карантин і прибув у Рим 13 лютого 1633. Нікколіні, представник Тоскани в Римі, за вказівкою герцога Фердинанда II оселив Галілея в будівлі посольства. Слідство тягнулося з 21 квітня по 21 червня 1633.


Слайд #9
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #9

По закінченні першого допиту обвинуваченого взяли під арешт. Галілей провів в ув'язненні всього 18 днів (з 12 по 30 квітня 1633) — ця незвичайна поблажливість, ймовірно, була викликана згодою Галілея покаятися, а також впливом тосканського герцога, невпинно клопотало про пом'якшення долі свого старого вчителя. Беручи до уваги його хвороби і похилий вік, в якості в'язниці була використана одна з службових кімнат в будівлі інквізиційного трибуналу.
Тим не менш у вироку інквізиції були виявлені наступні слова:
Помітивши, що ти при відповідях не зовсім щиросердно зізнаєшся у своїх намірах, ми визнали за необхідне вдатися до суворого випробування.


Слайд #10
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #10

Після «випробування» Галілей в листі з в'язниці (23 квітня) обережно повідомляє, що не встає з ліжка, так як його мучить «жахливий біль у стегні». Частина біографів Галілея припускають, що катування дійсно мало місце, інші ж вважають це припущення недоведеним, документально підтверджена лише загроза тортурами, часто супроводжувалась імітацією самого катування. У будь-якому випадку, якщо тортури і були, то в помірних масштабах, оскільки вже 30 квітня вченого відпустили назад у тосканське посольство.
Судячи зі збережених документів і листів, наукові теми на процесі не обговорювалися. Основними були два питання: чи свідомо, чи Галілей порушив едикт 1616 року, і розкаюється він у скоєному. Три експерти інквізиції дали висновок: книга порушує заборону на пропаганду «піфагорейської» доктрини. У підсумку вчений був поставлений перед вибором: або він покається і зречеться своїх «помилок», або його спіткає доля Джордано Бруно і багатьох інших, замучених інквізицією. 16 червня інквізиція провела пленарне засідання за участю Урбана VIII, де постановила:
Ознайомившись з усім перебігом справи і вислухавши показання, Його Святість визначив допитати Галілея під загрозою тортури і, якщо встоїть, то після попереднього зречення як сильно підозрюваного в єресі … засудити до ув'язнення на розсуд Святої Конгрегації. Йому наказано не міркувати більш письмово або усно будь-яким чином про рух Землі і про нерухомості Сонця … під страхом покарання як невиправного.


Слайд #11
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #11

Останній допит Галілея відбувся 21 червня. Галілей підтвердив, що згоден вимовити потрібне від нього зречення; на цей раз його не відпустили в посольство і знову взяли під арешт. 22 червня був оголошений вирок: Галілей винен у поширенні книги з «хибним, єретичним, противним Св. Писанню ученням» про рух Землі:
  Внаслідок розгляду твоєї провини і свідомості твого в ній присуджуємо і оголошуємо тебе, Галілей, за все вищевикладене і висповідане тобою під сильною підозрою у цього Святого судилища в єресі, як одержимого фальшиве, і іншому Священному і Божественному Писанню думкою, ніби Сонце є центр земної орбіти і не рухається від сходу на захід, Земля ж рухається і не є центр Всесвіту. Також визнаємо тебе ослушникам церковної влади, що заборонила тобі викладати, захищати і видавати за ймовірне вчення, визнане помилковим і противним Св. Письма … Щоб настільки тяжкий і шкідливий гріх твій і непослух не залишилися без будь-якої винагороди і ти згодом не став би ще сміливішим, а, навпаки, послужив би прикладом і застереженням для інших, ми постановили книгу під заголовком «Діалог» Галілео Галілея заборонити, а тебе самого ув'язнити при Святому судилищі на невизначений час.
Галілей був засуджений до тюремного ув'язнення на термін, який встановить Папа. Його оголосили не єретиком, а «сильно запідозреним у єресі»; таке формулювання також було тяжким звинуваченням, проте рятувала від багаття. Після оголошення вироку Галілей на колінах вимовив запропонований йому текст зречення. Копії вироку за особистим розпорядженням Папи Урбана були розіслані в усі університети католицької Європи.


Слайд #12
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #12

Останні роки


Слайд #13
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #13

Папа не став довго тримати Галілея у в'язниці. Після винесення вироку Галілея поселили на одній з вілл Медічі, звідки він був переведений до палацу свого друга, архієпископа Пікколоміні в Сієні. Через п'ять місяців Галілею було дозволено вирушити на батьківщину, і той осів у Арче́тріen, поруч з монастирем, де знаходилися його дочки. Тут він провів решту життя під домашнім арештом і під постійним наглядом інквізиції.
Режим утримання Галілея не відрізнявся від тюремного, і йому постійно погрожували переведенням у в'язницю за найменше порушення режиму. Галілею не дозволялося відвідання міст, хоча тяжкохворий в'язень потребував постійному лікарського нагляду. У перші роки йому заборонено було приймати гостей під страхом переведення до в'язниці; згодом режим був дещо пом'якшено, і друзі змогли відвідувати Галілея — правда, не більше ніж по одному.


Слайд #14
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #14

Інквізиція стежила за бранцем до кінця його життя; навіть при смерті Галілея були присутні два її представники. Всі його друковані праці підлягали особливо ретельної цензурі. Відзначимо, що в протестантській Голландії видання «Діалогу» тривало (перша публікація: 1635 рік, в перекладі на латинську).
У 1634 році померла 33-річна старша донька Вірджинія (у чернецтві Марія-Челеста), улюблениця Галілея, яка віддано доглядала за хворим батьком і гостро переживала його незгоди. Галілей пише, що нею володіють «безмежна печаль і меланхолія… постійно чую, як моя дорога донька кличе мене». Стан здоров'я Галілея погіршився, але він продовжує енергійно працювати в дозволених для нього галузях науки.


Слайд #15
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #15

Інквізиція стежила за бранцем до кінця його життя; навіть при смерті Галілея були присутні два її представники. Всі його друковані праці підлягали особливо ретельної цензурі. Відзначимо,що в протестантській Голландії видання «Діалогу» тривало (перша публікація: 1635 рік, в перекладі на латинську).У 1634 році померла 33-річна старша донька Вірджинія (у чернецтві Марія-Челеста), улюблениця Галілея, яка віддано доглядала за хворим батьком і гостро переживала його незгоди. Галілей пише, що нею володіють «безмежна печаль і меланхолія… постійно чую, як моя дорога донька кличе мене». Стан здоров'я Галілея погіршився, але він продовжує енергійно працювати в дозволених для нього галузях науки.


Слайд #16
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #16

Останньою книгою Галілея стала «Бесіди і математичні докази двох нових наук», де викладаються основи кінематики і опору матеріалів. Фактично зміст книги являє собою розгром арістотелевої динаміки; натомість Галілей висуває свої принципи руху, перевірені на досвіді. Кидаючи виклик інквізиції, Галілей вивів у новій книзі тих же трьох персонажів, що і в забороненому раніше «Діалозі про двох найголовніших системах світу». У травні 1636 учений веде переговори про видання своєї праці в Голландії, а потім таємно переправляє туди рукопис. У довірчому листі одному, графу де Ноелю (якому він присвятив цю книгу) Галілей пише, що нова праця «знову ставить мене в ряди борців». «Бесіди…» вийшли у світ у липні 1638 року, а в Арчетрі книга потрапила майже через рік — у червні 1639 року. Ця праця стала настільною книгою Гюйгенса і Ньютона, які завершили розпочату Галілеєм побудова основ механіки.


Слайд #17
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #17

Помер 8 січня 1642 року. Папа Урбан заборонив ховати Галілея в родинному склепі. Його поховали в Арчетрі, містечку де він жив останні роки, без пам'ятника. Лише 1737-го прах перепоховали в базиліці Санта Кроче поряд з Мікеланджело.
Статуя Галілео перед Уффіці, Флоренція


Слайд #18
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #18

Наукові відкриття
Галілео Галілей був основоположником експериментально-математичного методу вивчення природи. Він залишив розгорнутий виклад цього методу і сформулював найважливіші принципи механічного світу. Його дослідження кардинально вплинули на розвиток наукової думки. Саме від нього бере початок фізика як наука. Найважливішим вкладом Галілео Галілея в науку була свідома й послідовна заміна пасивного спостереження активним експериментом. Результатами цих експериментів стали зроблені ученим наукові відкриття.


Слайд #19
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #19

Саме на цій сторінці Галілео вперше записав спостереження природних супутників Юпітера. Це спостереження змінювало усталену думку про те, що всі небесні тіла повинні обертатися навколо Землі. Повний опис своїх спостережень Галілео опублікував у Sidereus Nuncius(1610)


Слайд #20
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #20

Механіка
Галілею людство зобов'язане двома принципами механіки, що зіграли велику роль у розвитку не тільки механіки, але і усієї фізики. Сформулювавши принцип відносності руху для прямолінійного і рівномірного руху, закон вільного падіння тіл, механіку їхнього руху по похилій площині (1604 — 1609) і тіла, кинутого під кутом до горизонту, ідею про ізохронізм коливання маятника (1583), ідею інерції (1609), Галілей заклав основи механічної системи відліку, а другий принцип, пов'язаний з вільним падінням тіл, привів його до поняття інертної і важкої маси.А.Ейнштейн поширив механічний принцип відносності Галілея на всі фізичні процеси, зокрема на світло, і вивів з нього наслідки про природу простору і часу (при цьому перетворення Галілея заміняються перетвореннями Лоренца). Об'єднання ж другого галілеївського принципу, що Ейнштейн тлумачив як принцип еквівалентності сил інерції та сил тяжіння, із принципом відносності привело його до загальної теорії відносності.


Слайд #21
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #21

Винаходи
Першим серйозним винаходом Галілея були гідростатичні ваги для швидкого визначення складу металевих сплавів (1586); визначив питому вагу повітря. Винайшов термоскоп, що є прообразом термометра. Створив один з перших телескопів. Висунув ідею застосування маятника в годиннику. Проводив фізичні дослідження присвячені також гідростатиці, міцності матеріалів.


Слайд #22
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #22

Астрономічні дослідження
Довідавшись про винайдену в Голландії підзорну трубу, Галілей у 1609 побудував свій перший телескоп з трикратним збільшенням, а трохи пізніше — зі збільшенням у 32 рази, як він сам писав згодом, «побудував собі прилад у такому ступені чудесний, що з його допомогою предмети здавалися майже в тисячу разів більші і більш ніж у тридцять разів ближчі, ніж при спостереженні простим оком». З їхньою допомогою Галілей здійснив ряд важливих астрономічних відкриттів — гори і кратери на Місяці, розміри зірок та їхня колосальна віддаленість, плями наСонці, 4 супутники Юпітера (Іо, Європа, Ганімед та Каллісто), фази Венери, кільця Сатурна, Чумацький Шлях як скупчення окремих зірок та ін.
Галілей налагодив у себе виробництво телескопів.
У 1610–1614 роках, змінюючи відстань між лінзами, він створив також мікроскоп. Завдяки Галілею лінзи й оптичні прилади стали могутнім знаряддям наукових досліджень. Як відзначав С. Вавилов, «саме від Галілея оптика одержала найбільший стимул для подальшого теоретичного технічного розвитку». Оптичні дослідження Галілея присвячені також вченню про колір, питанням природи світла, фізичній оптиці. Галілею належить ідея скінченності швидкості поширення світла і постановка (1607) експерименту з її визначення.


Слайд #23
Презентація на тему «Галілео Галілей» (варіант 1) - Слайд #23

Над презентацією працювала:учениця 11 класу Дергач Юлія Джерела:http://uk.wikipedia.org/wiki/Галілео_Галілей