Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму»


Рейтинг презентації 3.78 на основі 9 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #1

ТрансформаторГенератори змінного струму
Возної Марти


Слайд #2
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #2

Трансформатор
Пристрій для перетворення сили струму та напруги при незмінній частоті


Слайд #3
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #3

Трансформатор — статичний електромагнітний пристрій, що має дві або більше індуктивно зв'язані обмотки і призначений для перетворення за допомогою електромагнітної індукції однієї або кількох систем (напруг) змінного струму в одну або декілька інших систем (напруг) змінного струму без зміни частоти системи (напруги) змінного струму


Слайд #4
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #4

Застосування
Трансформатори широко застосовуються в лініях електропередач, в розподільних та побутових пристроях. Передача електроенергії відбувається з меншими втратами при високій напрузі й малій силі струму. Тому, зазвичай лінії електропередач є високовольтними. Водночас побутові й промислові машини вимагають великої сили струму й малої напруги, тому перед споживанням електроенергія перетворюється в низьковольтну. Трансформатори знайшли застосування також у різних випрямних, підсилювальних, сигналізаційних та інших пристроях.
Трифазний силовий трансформатор


Слайд #5
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #5

Історична довідка
У 1831 році англійським фізиком Майклом Фарадеєм при проведенні ним основоположних досліджень було відкрите явище електромагнітної індукції, що лежить в основі принципу роботи електричного трансформатора.
Вперше трансформатори, як такі були продемонстровані в 1882 році, хоча ще в 1876 році Яблочков П. М. запатентував аналогічний пристрій для створених ним освітлювальних пристроїв — «свічок Яблочкова». Це був трансформатор з розімкнутим сердечником, у вигляді стрижня, на який намотувались обмотки.
У 1885 р. угорські інженери фірми «Ganz factory» Отто Блаті, Карой Зіперновскі і Мікша Дері винайшли трансформатор із замкнутим магнітопроводом, що зіграло важливу роль у подальшому розвитку конструкцій трансформаторів


Слайд #6
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #6

Будова та функції
Найпростіший трансформатор складається з обмоток на спільному осерді. Одна з обмоток під'єднана до джерела змінного струму. Ця обмотка називається первинною. Інша обмотка, вторинна, служить джерелом струму для навантаження.Оскільки обидві обмотки мають спільне осердя, то напруги на первинній обмотці залежать від кількості витків у обох обмотках.


Слайд #7
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #7

Генератор змінного струму
Генератор змінного струму — система з нерухомого статора (складається із сталевого осердя та обмотки) і ротора (електромагніт із сталевим осердям), який обертається всередині нього.


Слайд #8
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #8

Генератор змінного струму
Генератор змінного струму — система з нерухомого статора (складається із сталевого осердя та обмотки) і ротора (електромагніт із сталевим осердям), який обертається всередині нього.


Слайд #9
Презентація на тему «Трансформатор. Генератори змінного струму» - Слайд #9

Основні конструктивні елементи генератора змінного струму
Електромагніт (постійний магніт) – індуктор
Обмотка в якій індукується ЕРС – якір
Металічні півкільця – колектор
Щітки для з'єднання рухомих та нерухомих частин генератора