Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини»


Рейтинг презентації 4.25 на основі 4 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #1

Нанотехнології на службі людини
Підготували:
Учениці 9-А класу
СЗШ №90
Зимницька Людмила
Смолій Наталія
Терен Уляна
Керівник: Чучвера І. В.


Слайд #2
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #2

Ось вам загадка : що настільке маленьке, що ви його не побачите, але настільки розумне щоб запустити ваш iPad чи вилікувати рак ? Якщо ви думаєте що це мікроскопічний Микита Джигурда чи Чак Норріс – ви частково праві.
Але правильна відповідь :
НАНОТЕХНОЛОГІЇ


Слайд #3
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #3

Коротка історія нанотехнології
Батьком нанотехнології можна вважати грецького філософа Демокріта. Близько 400 р. до н. е. він уперше для опису найменшої частки речовини почав використовувати слово “атом”, що в перекладі з грецької означає “неподільний”.
1931 рік. Німецькі фізики Макс Кнолл і Ернст Руска створили електронний мікроскоп, що вперше дозволив досліджувати наноб'єкти.
1959 рік. Американський фізик Ричард Фейнман уперше опублікував працю, у якій оцінювалися перспективи мініатюризації.
1968 рік. Альфред Чо і Джон Артур, співробітники наукового підрозділу американської компанії Bell, розробили теоретичні основи нанотехнології при обробці поверхонь.
1981 рік. Німецькі фізики Герд Бінніг і Генріх Рорер створили мікроскоп, здатний показувати окремі атоми..
1999 рік. Американські фізики Джеймс Тур і Марко Рід визначили, що окрема молекула здатна поводитися так само, як молекулярні ланцюжки.
2000 рік. Адміністрація США підтримала Національну ініціативу в галузі нанотехнології (National Nanotechnology Initiative). Нанотехнологічні дослідження одержали державне фінансування. Тоді з федерального бюджету було виділено 500 млн. доларів. У 2002 сума асигнувань була збільшена до 604 млн. доларів. Цього року в “Ініціативу” заплановано вкласти 710 млн. доларів.


Слайд #4
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #4

Ми живемо в період бурхливого розвитку нанотехнологій. Розвинена нанотехнологічна наука і промисловість – незамінний атрибут розвиненої держави. Сьогодні нанотехнології є однієї з галузей науки, що найбільш інтенсивно розвиваються. Їх розвиток просувається швидко практично у всіх сферах нашого життя.


Слайд #5
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #5

Річард Фейнман стояв біля витоків нанотехнологій він пропонував безліч різних формулювань. Вперше термін "нанотехнологія" спожив Норіо Танігучі в 1974 році. У 1980-х роках цей термін використав Ерік К. Дрекслер, особливо у своїй книзі "Машини створення: гряде ера нанотехнології", яка вийшла в 1986 році.


Слайд #6
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #6

Як часто ми стикаємося з нанотехнологіями у повсякденному житті?
Інше питання: що це взагалі таке?
Чому майбутнє розгортається у нас на долоні, а ми бачимо тільки лінію життя і мережу зморшок ? Нанотехнології знайшли своє місце у споживчому секторі, в ліках, в їжі та інших сферах. Стає все важче відстежувати нелегальне використання нанотехнологій. І по правді кажучи, їх потенціальне далекий відбажаного рівня. У лабораторіях і на папері – суцільні прориви, але на ринок потрапляють лише дуже небагато форми нанотехнологій.
Ліки
Їжа
Нелегальне виробництво


Слайд #7
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #7

Одного разу вони можуть врятувати вам життя


Слайд #8
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #8

Медицина являє собою захоплюючу область для застосування нанотехнологій. Багато методів лікування раку, які розробляються в даний момент, побудовані на боротьбі з пухлиною на клітинному рівні. Дослідники показують вельми багатообіцяючі результати використання наночастинок золота в лікуванні різних типів раку.
Медичний інфрачервоний випромінювач


Слайд #9
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #9

Можливо ви торкаєтеся до них в цей момент


Слайд #10
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #10

У найближчому майбутньому ми цілком можемо побачити фотонні кристали, які полегшать нам читання з екранів планшеті в вденний час, змінюючи колір відбитого сонячного світла, а не покладаючись на світло, що випромінюється пристроєм. Органічні світловипромінюючі діоди вже стоять у черзі, щоб напевно замінити РК-дисплеї (LCD) в якості універсального стандарту екранів смартфонів. Крім того, тонкий шар наночасток буде простим рішенням щодо захисту смартфона від смерті від випадкового падіння у воду.
Зовсім скоро електроніка буде працювати в три рази довше на одному заряді тільки тому, що крихітні волоски у вигляді ниткоподібних нанокристалів будуть вбудовані в батареї.


Слайд #11
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #11

Внутрішня поверхня фотонного кристала на основі сферичних мікрочастинок полістиролу. Добре помітно кубічне впорядкування.


Слайд #12
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #12

Світловипромінюючі діоди
PK- дисплей (LCD)


Слайд #13
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #13

Можливо, ви вже носите їх


Слайд #14
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #14

З початку 2000 року індустрія моди зацікавилася нанотехнологіями. І незважаючи на те, що громадськість не особливо зацікавилася можливістю зарядки смартфонів прямо від футболок, цей напрямок теж розвивається. Ідея п'єзоелектричних генераторів не позбавлена​​ сенсу. Уявіть собі намет, який міг б генерувати електрику з найменших подувів вітру, щоб ви зарядили свій ліхтарик. А як що до човна, який отримував б електрику з кожного клаптика свого вітрила? Нанотехнології, вшиті в тканину, знаходять сенс.


Слайд #15
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #15

Тим не менше, не всі ідеї використання нанотехнологій були добре прийняті. Багато питань і обурення породили пропозиції використовувати наночастинки для знищення бактерій, що викликають неприємний запах одягу. Дизайнери спортивного одягу поспішили з впровадженням цього методу, як раптом виявили, що частинки наносрібла вбивають не тільки шкідливі, але й корисні бактерії (а тому не можуть бути використані при очищенні води, наприклад), а також викликає вроджені дефекти у риб та інших організмів.
. В кінці 2011 року Агентство з охорони навколишнього середовища США дозволив використовувати продукти з наносрібла, тільки якщо їх безпека не викликає сумнівів – рішення, яке стало наслідком спрямованого обурення громадськості. І якщо вас не лякає той факт, що наносрібло використовується в якості пестицидів, СШA просить подумати вас двічі, ніж носити одяг з цими елементами. Таки випрати білизну раз на пару днів не так вже й складно


Слайд #16
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #16

Багато що з цього вже є в природі


Слайд #17
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #17

Протягом багатьох років текстильна промисловість намагалася розробити водонепроникні тканини. Але вийшло це тільки тоді, коли вони стали використовувати ниткоподібні кристали. Якщо ви коли-небудь бачили, як краплі дощу стікають по квітці лотоса – або інші приклади з-під носа – це робота природних ниткоподібних кристалів. Лист покритий нановолосками, які підтримують краплі води, не дозволяючи їм усмоктуватися або змочувати поверхню листка. Додавши нанотрубки в волокна одягу, виробники можуть створювати котон, вовну або синтетичну тканину, яка не вбирає воду.


Слайд #18
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #18

Водонепроникний костюм


Слайд #19
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #19

Вони можуть бути у вашій їжі та інших продуктах


Слайд #20
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #20

Їжа – це зона, яку багато людей свідомо залишають неприступною для нанотехнологій. Багато людей спеціально платять за те, щоб м'ясо, яке вони їдять, паслося на альпійських луках і дихало тільки чистим повітрям. Тому не дивно, що їх дратує думка про те, що вони будуть їсти їжу, створену за участю якихось штучних мікрочастинок. Але перш, ніж ви почнете хвилюватися, давайте подивимося на практичне застосування нанотехнологій у харчовій промисловості.
Їжа і харчова промисловість


Слайд #21
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #21

Нанотехнологічні упаковки дозволять вам зберігати їжу довше, створюючи герметично ущільнені стінки, або взагалі вбивають шкідливі бактерії, які посягають на ваш обід. Подивіться навколо. На ринку повно холодильників, що використовують покриття з наночастинок срібла, яке вбиває бактерії, та й багато разові контейнери теж не гребують використовувати цей прийом.
Упаковка і зберігання


Слайд #22
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #22

Уявіть, що смак, запах і колір їжі можна буде змінити на молекулярному рівні. Це дозволить створювати неймовірно корисну їжу в приємній оболонці (уявіть, що їжа з Макдональдса буде корисніше вівсянки). Тим не менш, скептики навіть і чути не хочуть про те, що їжа буде модифікуватися штучним шляхом. А дарма.
Колір і смак


Слайд #23
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #23

Візьмемо, наприклад, діабетиків. Нанотрубки в один прекрасний день можна буде вколоти всього один раз, а наночастинки самостійно будуть стежити за рівнем цукру в крові, видаючи порцію інсуліну, коли потрібно. Поки медицина не дійшла до таких висот, але в один прекрасний день, тільки уявіть, тільки один укол стабілізує стан хронічних хворих, від ВІЛ-інфікованих до людей з мігренню.
Поліпшення препаратів


Слайд #24
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #24

З всього вище сказаного можна зробити висновок, що нанотехнології змінюють наше життя, роблячи його зручнішим.
Висновок


Слайд #25
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #25

Дякуємо за увагу!


Слайд #26
Презентація на тему «Нанотехнології на службі людини» - Слайд #26

Список використаних джерел
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BB%D0%B5%D1%80,_%D0%AD%D1%80%D0%B8%D0%BA
http://globalteka.ru/order/2907.html
http://inlusoft.com/5-tskavih-faktv-pro-nanotehnolog.html