Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища»


Рейтинг презентації 4.07 на основі 27 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #1

Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища
Завалкевич Анастасія
Учениця 11-Б


Слайд #2
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #2

Тепловий двигун - машина, призначена для перетворення теплової енергії на механічну роботу.


Слайд #3
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #3

Тепловий двигун - машина, призначена для перетворення теплової енергії на механічну роботу.


Слайд #4
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #4

Шкідливі викиди в атмосферу
Для спалювання палива в теплових машинах витрачається велика кількість кисню. На згоряння різноманітного палива витрачається від 15% до 30% кисню, який виробляється зеленими рослинами. Теплові машини викидають в атмосферу еквівалентні кількості оксиду карбону (СО2). Згоряння палива в топках промислових підприємств і теплових електростанцій майже ніколи не буває повним, тому відбувається забруднення повітря золою, пластівцями сажі. Енергетичні установки викидають в атмосферу щорічно 230-290 млн. м. куб. Золи і близько 60 млн. м. куб. оксиду сірки (SO2).


Слайд #5
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #5

Окрім того, при спалюванні нафти, вугілля, газу в повітря щорічно викидається:
400 млн. т оксиду вуглецю;
250 млн. т сполук хлору, фтору, найтоншого пилу, аерозолів;
метали: свинець, ртуть, ванадій, нікель, радіоактивні елементи.
70 млн. т сполук свинцю.


Слайд #6
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #6

Продукти неповного згоряння, що потрапили в атмосферу, вступають у хімічні реакції з водяними парами повітря і у вигляді мікроскопічних крапельок розчинів кислот переносяться на сотні і тисячі кілометрів. На поверхню Землі випадають так звані кислотні дощі. Вони негативно впливають на рослинний та тваринний світ, прискорюють корозію металів, руйнують будівлі з мармуру та вапняку, окислюють ґрунти та водойми


Слайд #7
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #7

Речовини, які забруднюють атмосферу, особливо вуглекислий газ, накопичуються в атмосфері, значно збільшуючи тепло сонячного випромінювання. Таке протиприродне підвищення температури може призвести до серйозних кліматичних змін, таких як танення льодовиків, значне підвищення рівня води у Світовому океані, підвищення його температури.


Слайд #8
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #8

Рівень вуглекислого газу продовжує підвищуватись, а разом з цим підвищується і температура. Вчені прогнозують, що глобальне потепління підніме температуру в полярних регіонах значно вище, аніж деінде. З потеплінням полярного повітря крига тут тоншатиме, а оскільки полярна шапка матиме чи не вирішальний вплив на погоду в глобальному масштабі, наслідки її танення можуть бути згубними.


Слайд #9
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #9

Глобальне потепління - це також стратегічна загроза. Концентрація вуглекислого газу та інших теплопоглинаючих молекул, що значною мірою потрапляють у оточуюче середовище через використання теплових двигунів, з часу Другої світової війни зросла майже на 25% і створила всесвітню загрозу здатності Землі регулювати кількість сонячного тепла, що утримується в атмосфері. Таке збільшення тепла серйозно загрожує рівновазі глобального клімату, що визначає режим вітрів, кількість опадів, поверхневі температури, океанські течії та рівень моря. А це, у свою чергу, визначає розподіл рослинного та тваринного світів на землі та в морі та справляє суттєвий вплив на розміщення і структуру людських суспільств.


Слайд #10
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #10

Вплив використання авто та авіатранспорту на навколишнє середовище
. Транспортна система приносить суттєві збитки навколишньому середовищу, особливо - свинець.
Середній вміст свинцю в бензині складає 0,4 г/л, при спалюванні ж його в двигунах 75% його кількості потрапляє у повітря. Підраховано, що навіть на території невеликої держави Австрія сумарні викиди свинцю від автомобільного транспорту та лакофарбної промисловості складає 20 тис. тон на рік.


Слайд #11
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #11

Були проведені дослідження вздовж доріг Харківської області. Відомо, що на віддалі 100 м обабіч доріг вміст свинцю в ґрунті та рослинах перевищує норму в 8-17 разів, а кадмію, нікелю, міді, цинку - в 2-3 рази. Ці зони зовсім непридатні для випасу худоби та заготівлі сіна, посадки плодове - ягідних культур. Тому вживання в їжу плодів та ягід, зібраних вздовж автотрас, звичайно, неприпустиме.


Слайд #12
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #12

Вплив забруднення довкілля на здоров'я людини
Забруднення природного середовища шкідливими речовинами в першу чергу впливає на здоров'я людини, сприяє збільшенню захворювань серцево-судинної системи, утворенню злоякісних пухлин, захворюванням крові.
Жителі всіх великих міст задихаються від вихлопних газів автомобільних двигунів.
Загалом негативний вплив на природу має три напрямки:
Хімічне забруднення повітря і води.
Теплове забруднення атмосфери і водоймищ.
Руйнування ґрунтів у зв'язку з добуванням палива і утилізацією шлаків.
Усі вищенаведені дані свідчать проте, що використання теплових двигунів, чинить вкрай негативний вплив на оточуюче середовище.


Слайд #13
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #13

Через наявність шкідливих речовин у повітрі, воді, ґрунті хворіють люди, потерпає прекрасний світ рослин і тварин. Негативні зміни у навколишньому середовищі можуть привести людство до глобальної катастрофи, відгуки якої ми можемо відчувати вже зараз. Людина відповідає за цей світ, за збереження у ньому гармонії і краси, а тому необхідним, на нашу думку, є пошук шляхів покращення світової екології.


Слайд #14
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #14

Перспективні шляхи покращення екології
Негативні зміни в екології, пов'язані
з використанням теплових двигунів уже
давно привернули увагу учених всього
світу. Роботи ведуться у чотирьох напрямках:
Для більш повного згоряння палива в горючу суміш двигунів внутрішнього згоряння додають водень.
Для кращого очищення вихлопних і паливних газів застосовують спеціальні фільтри, присадки до палива, а також спеціальну обробку газів перед їх викидом в атмосферу.
Пошуки нового, більш чистого виду палива. Широко використовується в якості палива попередньо очищений природній газ, а також спирти.
Ведуться великі дослідницькі роботи по створенню водневого та сонячного двигунів.


Слайд #15
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #15

Один із засобів запобігти забрудненню атмосфери вихлопом бензинових двигунів - перехід на електричну тягу. До недавнього часу електромобілі були тихохідні, а заряду батарей їм вистачало лише на коротку відстань. Але нещодавно компанія "Джененрал Моторс" випустила електромобіль «Імпект». Це автомобіль обтічної форми з двома потужними електродвигунами, по одному на кожне переднє колесо. Він набирає швидкість з 0 до 100 км/год за 8 секунд, як спортивний автомобіль, і розвиває швидкість до 160 км/год. Його акумулятори заряджаються від електростанцій, що спалюють паливо. Виходить, що хоча сама машина і не викидає шкідливих газів, але це робить електростанція. Але електродвигуни можна заряджати вночі, використовуючи залишки електроенергії.


Слайд #16
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #16

Виготовлення автомобілів потребує багато енергії та сировини. Для збереження природних ресурсів потрібно ширше використовувати вторинну сировину. До 2000 року в одній лише Німеччині на звалищах нагромадилося 2,8 млн. автомобілів. Зараз виробники автомобілів намагаються уникнути втрати такої величезної кількості цінної сировини.


Слайд #17
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #17

Виявивши, що автомобілі сильно забруднюють атмосферу, вчені спробували зменшити кількість шкідливих газів у автомобільних вихлопах, їм вдалося створити вставку у вихлопну трубу, що допалює більшість шкідливих газів. Цей прилад назвали каталітичним конвертером. Забруднення атмосфери автомобілем скорочується на 90%. В США всі нові автомобілі випускаються тільки з каталітичними конвертерами. Каталітичний конвертер не має рухомих частин і не потребує технічного обслуговування.


Слайд #18
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #18

Каталітичний конвертер схожий на бджолині соти, загальна поверхня котрих дорівнює площі двох футбольних полів. Він розміщений у ящику з нержавіючої сталі розміром 30 см* 23 см. Вихлопні гази проходячи через комірки конвертера, вступають в хімічні реакції з його "начинкою", що робить більшість отруйних речовин менш шкідливими. Але хімічні речовин, що містяться в конвертері руйнуються свинцем. Через це всі автомобілі, які обладнані цим приладом, не можна заправляти етилованим бензином.


Слайд #19
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #19

В етилований бензин додають сполуки свинцю щоб двигун працював більш злагоджено. Але із двигуна свинець потрапляє у вихлоп і разом з ним викидається у повітря, яким ми дихаємо. Свинець отруйний, він може негативно впливати на мозок, тому це небезпечний забруднювач. Найбільше від нього страждають мешканці великих міст, особливо діти. В наші дні уряди багатьох країн світу закликають автомобілістів використовувати бензин без свинцевих добавок. В майбутньому, очевидно, додавати свинець у бензин взагалі перестануть. Це допоможе зменшити свинцеве забруднення.


Слайд #20
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #20

пошук і використання джерел енергії, у яких не спалюють паливо. Це, наприклад, атомні електростанції, проектовані термоядерні електростанції, використання енергії Сонця, вітру, морських припливів тощо.


Слайд #21
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #21

пошук і використання джерел енергії, у яких не спалюють паливо. Це, наприклад, атомні електростанції, проектовані термоядерні електростанції, використання енергії Сонця, вітру, морських припливів тощо.


Слайд #22
Презентація на тему «Теплові двигуни та охорона навколишнього середовища» - Слайд #22