Презентація на тему «Оптичні явища в природі»


Рейтинг презентації 3.73 на основі 331 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #1

Оптичні явища в природі
Підготувала Мазепа Катерина


Слайд #2
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #2

Оптичні явища в природі - явища, що викликаються розсіянням, поглинанням, заломленням і дифракцією світла. Джерелами світла можуть бути Сонце, Місяць, іонізоване повітря верхніх шарів атмосфери. Оптичні явища тісно пов'язані з погодою і у ряді випадків можуть бути використані для її пророцтва.


Слайд #3
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #3

Відома як "вогняна веселка". Кольорові смуги виникають прямо на небозводі в результаті проходження світла через кристали льоду в пір'ястих хмарах, покриваючи небо "веселковою плівкою.
Цей природний феномен дуже важко побачити, оскільки і кристали льоду, і сонячне світло повинні виявитися під певним кутом один до одного, щоб створити ефект "вогняної веселки".


Слайд #4
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #4

«Примара Броккена»


Слайд #5
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #5

У деяких районах Землі можна спостерігати дивовижне явище: людина, що стоїть на пагорбі або горі, за спиною якого сходить або заходить сонце, виявляє, що його тінь, що впала на хмари, стає неправдоподібно величезною. Це відбувається через те, що найдрібніші краплі туману особливим чином заломлюють і відбивають сонячне світло. Свою назву явище дістало на ім'я вершини Броккен в Німеччині, на якій, із-за частих туманів, можна регулярно спостерігати цей ефект.


Слайд #6
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #6

Зенітна дуга


Слайд #7
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #7

Зенітна дуга - це дуга з центром в точці зеніту, розташована вище за Сонце приблизно на 46°. Її видно рідко і тільки впродовж декількох хвилин, має яскраві кольори, чіткі контури і завжди паралельна горизонту. Сторонньому спостерігачеві вона нагадає посмішку Чеширского Кота або перевернуту веселку.


Слайд #8
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #8

«Туманна веселка»


Слайд #9
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #9

Туманний ореол схожий на безбарвну веселку. Як і звичайна веселка, цей ореол утворюється шляхом заломлення світла через водяні кристали. Проте, на відміну від хмар, що формують звичайну веселку, туман, народжуючий цей ореол, складається з дрібніших часток води, і світло, заломлюючись в крихітних крапельках, не розцвічує його.


Слайд #10
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #10

Глорія


Слайд #11
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #11

Коли світло піддається ефекту зворотного розсіювання (дифракція світла, раніше за вже відбиту у водяних кристалах хмару), він повертається від хмари в тому ж напрямі, по якому падав, і утворює ефект, що дістав назву "Глорія". Спостерігати цей ефект можна тільки на хмарах, які знаходяться прямо перед глядачем або нижче його, в точці, яка знаходиться на протилежній стороні до джерела світла. Таким чином, побачити Глорію можна тільки з гори або з літака, причому джерела світла (Сонце або місяць) повинні знаходитися прямо за спиною спостерігача. Веселкові круги Глорії в Китаї ще називають Світлом Будди.


Слайд #12
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #12

Гало


Слайд #13
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #13

Білі світлові кола навколо Сонця або Місяця, які виникають в результаті заломлення або відображення світла кристалами льоду або снігу, що знаходяться в атмосфері, називаються гало. У холодну пору року гало, утворені кристалами льоду і снігу на поверхні землі, відбивають сонячне світло і розсіюють його у різних напрямах, утворюючи ефект під назвою "діамантовий пил".


Слайд #14
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #14

Веселкові хмари


Слайд #15
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #15

Коли Сонце розташовується під певним кутом до крапельок води, з яких складається хмара, ці краплі заломлюють сонячне світло і створюють незвичайний ефект "веселкової хмари", забарвлюючи його в усі барви веселки. Своїм забарвленням хмари, як і веселка, зобов'язані різній довжині хвиль світла.


Слайд #16
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #16

Місячна дуга


Слайд #17
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #17

Темне нічне небо і яскраве світло місяця часто породжують явище, що іменується "місячною веселкою" - веселка, що з'являється у світлі місяця. Такі веселки розташовуються на протилежній від місяця стороні небозводу і найчастіше здаються абсолютно білими. Втім, іноді їх можна побачити в усій красі.


Слайд #18
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #18

Паргелій


Слайд #19
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #19

 "Паргелій" в перекладі з грецького - "неправдиве сонце". Це одна з форм гало: на небі спостерігається одно або декілька додаткових зображень Сонця, розташованих на тій же висоті над горизонтом, що і справжнє Сонце. Мільйони кристалів льоду з вертикальною поверхнею, що відбивають Сонце, і утворюють це найкрасивіше явище.


Слайд #20
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #20

Веселка


Слайд #21
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #21

 Веселка - найкрасивіше атмосферне явище. Веселки можуть приймати різні форми, загальним для них є правило розташування кольорів - в послідовності спектру(червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий). Веселки можна спостерігати, коли Сонце освітлює частину неба, а повітря насичене крапельками вологи, наприклад, в час або відразу після дощу. В давнину появам веселки на небі надавали містичний сенс. Побачити веселку вважалося хорошою ознакою, проїхати або пройти під нею обіцяло щастя і успіх. Подвійна веселка, як говорили, приносить удачу і виконує бажання. Древні греки вірили, що веселка - це міст на небо, а ірландці вважали, що на іншому кінці веселки знаходиться легендарне золото лепреконів.


Слайд #22
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #22

Північне сяйво


Слайд #23
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #23

Світіння, спостережуване на небі в полярних областях, називають північним або полярним сяйвом, а так само південним - в Південній півкулі. Передбачається, що цей феномен існує також і в атмосферах інших планет, наприклад Венери. Природа і походження полярних сяйв - предмет інтенсивних досліджень, і в зв'язку з цим були розроблені численні теорії. Полярні сяйва, як вважають учені, виникають внаслідок бомбардування верхніх шарів атмосфери зарядженими частками, що рухаються до Землі уздовж силових ліній геомагнітного поля з області навколоземного космічного простору. 


Слайд #24
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #24

Вінці


Слайд #25
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #25

це невеликі кольорові кільця навколо Сонця, Місяця або інших яскравих об'єктів. З'являються при проходженні перед світилом напівпрозорих хмар або туману і відрізняються від гало меншим радіусом кілець(не більше 5°).


Слайд #26
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #26

Міраж


Слайд #27
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #27

Оптичний ефект, обумовлений заломленням світла при проходженні через шари повітря різної щільності, виражається у виникненні обманного зображення - міражу. Міражі можна спостерігати в жаркому кліматі, особливо в пустелях. Рівна поверхня піску вдалині стає схожої на відкрите джерело води, особливо якщо дивитися удалину з дюни або пагорба. Схожа ілюзія виникає в місті в жаркий день, на нагрітому променями сонця асфальті


Слайд #28
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #28

Стовпи світла


Слайд #29
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #29

Один з найчастіших видів гало, візуальне атмосферне явище, оптичний ефект, який є вертикальною смугою світла, що тягнеться від сонця під час його заходу або сходу. Світлові стовпи нерідко формуються навколо місяця, міських вогнів і інших яскравих джерел світла. Стовпи, витікаючі від низько розташованих джерел світла, зазвичай набагато довше, ніж сонячні або місячні стовпи.


Слайд #30
Презентація на тему «Оптичні явища в природі» - Слайд #30

Дякую за увагу 