Презентація на тему «Блискавка»


Рейтинг презентації 4.13 на основі 8 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #1

Блискавка
Підготували
Учениці 9-А класу
Самойленко Олеся, Валуйських Ольга, Халізєва Владислава
Харківська гімназія №55


Слайд #2
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #2

Гігантський електричний іскровий розряд в атмосфері, зазвичай відбувається під час грози, що виявляється яскравим спалахом світла і супроводжуючим її громом.
Електрична природа блискавки була розкрита в дослідженнях американського фізика Б. Франкліна, за ідеєю якого було проведено досвід по витяганню електрики з грозової хмари. Широко відомий досвід Франкліна щодо з'ясування електричної природи блискавки. У 1750 році їм опублікована робота, в якій описаний експеримент з використанням повітряного змія, запущеного в грозу.


Слайд #3
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #3

Формування блискавки
Найбільш часто блискавка виникає в купчасто-дощових хмарах, тоді вони називаються грозовими; іноді блискавка утворюється в шарувато-дощових хмарах, а також при вулканічних виверженнях, торнадо і пилових бурях.
Існує дві заряджених області в хмарах, позитивна і негативна, це дві половини електричного кола, негативний розряд прагне до позитивного, і цей заряд називається Лідером, практично не видимий оком людини через величезній швидкості протікання і слабкою яскравості. Інший позитивний заряд, Стример, прагне до негативного лідера, і цей заряд дуже яскравий і довгий за часом удару блискавки.


Слайд #4
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #4

Зазвичай спостерігаються лінійні блискавки, які відносяться до так званих безелектродні розрядами, так як вони починаються (і закінчуються) в скупченнях заряджених частинок. Це визначає їх деякі до цих пір не пояснені властивості, що відрізняють блискавки від розрядів між електродами.
Формування блискавки


Слайд #5
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #5

Наземні блискавки
Виникають електронні лавини, що переходять в нитки електричних розрядів - стримери, що представляють собою добре провідні канали, які, зливаючись, дають початок яскравому термоіонізованному каналу з високою провідністю - ступінчастому лідерові блискавки.


Слайд #6
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #6

Розряд блискавки, характеризується струмами від десятків до сотень тисяч ампер, яскравістю, що помітно перевищує яскравість лідера, і великою швидкістю просування, спочатку доходить до ~ 100 000 кілометрів на секунду, а в кінці зменшується до ~ 10 000 кілометрів в секунду. Температура каналу при головному розряді може перевищувати 25 000 C. Довжина каналу блискавки може бути від 1 до 10 км, діаметр - кілька сантиметрів.
Наземні блискавки


Слайд #7
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #7

Внутрішньохмарні Блискавки
Внутрішньохмарні блискавки включають зазвичай тільки лідерні стадії; їх довжина коливається від 1 до 150 км. Доля внутрішньохмарних блискавок росте у міру зміщення до екватора, міняючись від 0,5 в помірних широтах до 0,9 в екваторіальній смузі.


Слайд #8
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #8

Блискавки у верхній атмосфері
Ельфи являють собою величезні, але слабо палаючі спалахи-конуси діаметром близько 400 км, які з'являються безпосередньо з верхньої частини грозової хмари.
Джет являють собою трубки-конус синього кольору.
Спрайт з'являються майже в будь-яку грозу на висоті від 55 до 130 кілометрів


Слайд #9
Презентація на тему «Блискавка» - Слайд #9

Дякуємо за увагу!