Презентація на тему «Дослід Лебедєва»


Рейтинг презентації 3 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Дослід Лебедєва» - Слайд #1

Дослід Лебедєва
Яковлев Олексій 11-В


Слайд #2
Презентація на тему «Дослід Лебедєва» - Слайд #2

Тиск світла
Світлові хвилі, що падають на будь-яке тіло, передаючи йому свій імпульс, мають чинити на нього тиск.
де Е — енергетична освітленість поверхні, тобто густина потоку світлової енергії, що падає на дану поверхню; с — швидкість світла; ρ — коефіцієнт відбивання.


Слайд #3
Презентація на тему «Дослід Лебедєва» - Слайд #3

Дослід Лебедєва
Експериментально існування світлового тиску вперше встановив 1900 р. російський фізик П. М. Лебедєв (1866—1912). Досліди П. М. Лебедєва повністю підтвердили формулу. Для вимірювання світлового тиску він спрямував інтенсивний світловий потік на легкі металеві пластинки, підвішені на тонкій нитці в балоні, з якого було викачано повітря. Пластинки лівого ряду підвісу були чорними, а пластинки правого — блискучими. Тому тиск світла на пластинки лівого ряду р = Е/с був меншим, ніж на пластинки правого ряду, де р= Е/с (1 + ρ). Унаслідок цього під впливом падаючого світла підвіс повертався на певний кут, за значенням якого можна було визначити силу закручування і, отже, світловий тиск.


Слайд #4
Презентація на тему «Дослід Лебедєва» - Слайд #4

Побічні ефекти
Для зменшення радіометричного ефекту та уникнення конвекційних потоків П. М. Лебедев максимально зменшував густину газу в балоні, в якому містилася рухома частина приладу.


Слайд #5
Презентація на тему «Дослід Лебедєва» - Слайд #5

Хімічна дія світла
Поглинання світла речовиною супроводжується також хімічною дією світла. Наприклад, під дією ультрафіолетового випромінювання з молекул кисню утворюються молекули озону:
3O2 + hn = 2O3.
Найважливішою фотохімічною реакцією є фотосинтез - процес утворення під дією світла вуглеводнів із виділенням кисню у рослинах і деяких мікроорганізмах: