Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4.17 на основі 18 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #1

Українська мова


Слайд #2
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #2

Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, Івана Мазепи, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським, Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями.


Слайд #3
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #3

Коли ж з'явилася українська мова?
Формування української мови, як і інших східнослов`янських, почалося від праслов`янського періоду і розтягнулося на декілька століть. Проте процес становлення східнослов`янських мов не був синхронним. Найраніше він розпочася з української мови через те, що майже вся територія нинішньої України була частиною прабатьківщини слов`ян, а інші східнослов`янські регіони в той час ще були заселені неслов`янськими племенами — балтами та фінно-уграми.
Отже, рубіж ХІ—ХІІ ст. можна умовно визнати початком самостійної історії української мови як мови українського народу.


Слайд #4
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #4

Культура і мова об'єднані в царині духовних цінностей кожної людини і всього суспільства. Мовна культура як складова культури і як одна з її форм є першою ознакою культури людини, що в наш час є особливо значущим і актуальним, а також допомагає молодій державі в нелегкій справі духовного відродження української нації.


Слайд #5
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #5

Крім того, українська мова — одна з найрозвиненіших у світі. Вона має величезний лексичний фонд, багату синоніміку. Наприклад, слово лелека має дуже багато синонімів — чорногуз, бусол, бусел, бузько, гайстер. А яке розмаїття зменшено-пестливих форм: вітер — вітерець, вітрець, вітрик, вітронько; збільшених — вітрило, вітрище, вітровище, вітрюга, вітрюган, вітрисько. В українській мові дуже багато слів-символів. Червона калина — символ краси; лебідь — знак чистоти й вірності; ясна зоря — надія; лелека — птах долі, провісник добробуту; кінь — образ вірного друга; сизий орел і сокіл — символи відваги і мужності. 


Слайд #6
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #6

Потрібно відчувати мову кожною часткою своєї душі, пам'ятати, що мова народу — його серце, відображення всього змісту життя, а не лише народної фольклорної символіки, хоч вона й творить мовний національний колорит. «Рідна мова — не степ, не хата, а народу мого душа», — справедливо зазначив поет В. Гончаренко. 


Слайд #7
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #7

Думки видатних людей про українську мову
Мова - це не просто спосiб спiлкування, а щось бiльш значуще. Мова - це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, iнтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу.Олесь Гончар


Слайд #8
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #8

"Українська мова в багатстві, витончености і гнучкости форм не поступається ані жодній із сучасних літературних мов слов'янства і не бідна ажніяк на поняття, аби нею заважко було перекладати глибину філософських думок і змальовувати високохудожні образи. Це не мова простолюду тільки, як твердять московські невігласи, а мова цілої нації, політичне майбутнє якої іще попереду, але чиє місце на право самостійного розвитку в ряду цивілізованих народів уже завойоване й не може бути зайняте ніким іншим".М. Драгоманов


Слайд #9
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #9

А на москалів не вважайте, нехай вони собі пишуть по-своєму, а ми по своєму. У їх народ і слово, і у нас народ і слово. А чиє краще, нехай судять люди.
Тарас Шевченко
"Мова, що має свою граматику, свої правила, свої звороти в мовленні, неповторні, які не перекласти іншою; а її поезія?! Хай спробують передати всю силу, всю велич, витонченість іншою!"Григорій Квітка-Основ'яненко


Слайд #10
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #10

За рішенням ЮНЕСКО 21-го лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу
Мова - це найбільший скарб народу. Це саме той інструмент, який єднає людей однієї нації, робить їх єдиним цілим.


Слайд #11
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #11

Один давньогрецький філософ казав: «Заговори, щоб я тебе побачив». Це дуже символічний вислів із глибоким змістом. Якими побачать українців інші народи, залежить від самих українців. Ми хочемо бути багатомовними та освіченими, хочемо, щоб про нас знав увесь світ. Для цього ми маємо засвітитися любов'ю передусім до рідної мови як до найсвятішого скарбу нашої нації.


Слайд #12
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #12

Наша мова — солов'їна. Іван Малкович
Хай це, можливо, і не найсуттєвіше,але ти, дитино, покликана захищати своїми долонькамикрихітну свічечку букви «і», а також, витягнувшись на пальчиках,оберігати місячний серпик букви «є»,що зрізаний з небаразом із ниточкою.
Бо кажуть, дитино,що мова наша солов'їна.Правильно кажуть.
Але затям собі,що колись можуть настати і такі часи,коли нашої мовине буде пам'ятатинавіть найменший соловейко.
Тому не можна покладатисятільки на солов'їв,дитино.


Слайд #13
Презентація на тему «Українська мова» (варіант 1) - Слайд #13

Дякуємо за увагу!