Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2)


Рейтинг презентації 4.4 на основі 5 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #1

Мао Цзедун
Китайський державний і політичний діяч


Слайд #2
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #2

Мао Цзедун
Китайський державний і політичний діяч


Слайд #3
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #3

Роки юності видатного діяча
Мао Цзедун народився 26 грудня 1893 р. у родині заможного селянина Мао Женъшена в провінції Хунань. У місцевій початковій школі він одержав класичне китайське освіту.
Навчання перервала революція 1911 р. Війська під керівництвом Сунь Ятсена скинули Маньчжурську династію Цін. Мао півроку прослужив в армії, виконуючи обов'язку зв'язкового в загоні.
У 1912-1913 р. йому на настійну вимогу родичів довелося учитися в комерційній школі. З 1913 по 1918 р. Мао жив в адміністративному центрі Чанша, де учився в педагогічному училищі. Виїхавши на рік (1918-1919 р.), у Пекін, він працював у бібліотеці Пекінського університету.
У квітні 1918 р. разом з однодумцями Мао створив у Чанша суспільство "Новий народ" з метою "пошуку нових шляхів і методів перетворення Китаю". В 1919 року він придбав репутацію впливового політичного діяча. У цьому ж році вперше познайомився з марксизмом і став гарячим прихильником цього навчання.


Слайд #4
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #4

Протистояння Чан Кайши


Слайд #5
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #5

Звернув на себе увагу Чан Кайши
Трохи пізніше він звернув на себе увагу Чан Кай-ши і став керівником відділу пропаганди Гоміндана. Майже відразу ж проявилися політичні розбіжності з Чаном, і в травні 1925 р. Мао змістили з посади.
У відповідь він зібрав залишки вірних йому сил і, об'єднавши з ще одним ізгоєм КПК Чжу Де, відступив у гори, де в 1928 р. створив армію за назвою "Лінія на маси".
Мао і Чжу разом організували власну радянську республіку в горах Цзинган на границі провінції Хунань і Цзянси, що до 1934 р. нараховувала п'ятнадцять мільйонів чоловік населення. Цим вони виразили відкриту непокору Гоміндану і Чан Кайши.


Слайд #6
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #6

“Нехай розцвітають сто квітів”!
У 1957 р. Мао став ініціатором руху "Нехай розцвітають сто квітів", гаслом якого були слова: "Нехай цвітуть сотні квітів, нехай суперничають тисячі шкіл різних світоглядів". Він заохочував творчих працівників змело критикувати партію і її методи політичного керівництва і керування.


Слайд #7
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #7

У цей період Мао здобував усе більше і більше значення в комуністичному світі. Після смерті Сталіна в 1953 р. він виявився самим видатним з марксистських діячів.


Слайд #8
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #8

Хвиля терору обірвалася
9 вересня 1976 р. Мао Цзедун помер. Його передбачувані спадкоємці негайно піддалися репресіям. Його дружина Цзянь Цин була арештована. Ретельно обраного Мао спадкоємця на посаду голови, Чжао Гофена, вигнали з внутрішнього партійного кола, як тільки уряд виявився під контролем помірних.


Слайд #9
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #9

Наслідки революції Мао Цзедуна
"Маленьку червону книжечку" - збори висловлень голови Мао ("Цитатник") - можна було бачити в руках буквально кожного чоловіка, кожної жінки і кожної дитини в Китаї.
Тим часом, не пройшло і декількох років після смерті Мао, як Китайська комуністична партія, відплачуючи належне Мао як зачинателю революції, засудила "культурну революцію" за крайності, у тому числі і за поклоніння особистості Мао.


Слайд #10
Презентація на тему «Мао Цзедун» (варіант 2) - Слайд #10

І все-таки, постать Мао Цзедуна відома кожному..