Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4.14 на основі 7 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #1

Ференц Ліст


Слайд #2
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #2

Ференц (Франц) Ліст - народився 22 жовтня 1811 року, в місті Добор'ян(Райдинг).А помер 31 липня 1886, в Байройт, Німеччина. Угорський композитор, піаніст,педагог, диригент, публіцист, представник музичного романтизму, засновник угорської композиторської школи.


Слайд #3
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #3

Ференц Ліст — перший піаніст, який виступав зі сольними концертами, котрими заслужив визнання як професіоналів, так і загальної публіки. Попри те, що немає жодного запису гри піаніста, він уважається одним з найвпливовіших піаністів його епохи. Одночасно був відомий своєю благодійністю: допомагав жертвам стихійних лих, сиротам, учив безкоштовно талановитих студентів — також сприяв фонду пам'яті Бетховена, пожертвувавши значні кошти на відкриття консерваторії в Будапешті.


Слайд #4
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #4

Участь батьків в музичному формуванні сина була винятковою. Адам Ліст рано почав учити сина музиці, сам давав йому уроки. У церкві хлопчика вчили співу, а місцевий органіст — грі на органі. З 1821 року Ліст займався у Відні грою на фортепіано у Карла Черні, який погодився вчити хлопчика безоплатно. Теорією Ліст займався в Антоніо Сальєрі.


Слайд #5
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #5

Виступаючи на концертах, Ліст зробив сенсацію серед віденської публіки. Під час одного з них Бетховен, після блискучої імпровізації Франца в каденції одного зі своїх концертів, поцілував його. Ліст про це згадував протягом всього життя.


Слайд #6
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #6

Після Відня в 1823 році Ліст їде в Париж. Метою була Паризька консерваторія, але Ліста туди не прийняли, тому що приймали тільки французів. У цей період Ліст починає писати музику, в основному репертуар для своїх виступів — етюди. В 14 років почав оперу «Дон Санчо, або Замок любові», що навіть була поставлена в Ґранд-Опера в 1825 році.


Слайд #7
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #7

На початку 30-х рр. Ліст знайомиться із графинею Марі д'Агу, подругою Жорж Санд.Графиня д'Агу та Ліст покохали один одного. В 1835 році графиня пішла від чоловіка й порвала всі зв'язки зі своїм колом. Разом з Лістом вона їде до Швейцарії.


Слайд #8
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #8

Ференц Ліст приїздив до Російської Імперії три рази — у 1842, 1843 та 1847-1848 роках. Під час своєї подорожі 1847 року Ф. Ліст дав концерти у багатьох українських містах: у Києві, Чернівцях, Єлисаветграді, Житомирі, Кременці, Львові.


Слайд #9
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #9

Під час гастролей у Києві у лютому 1847 року Ференц Ліст познайомився з Кароліною Вітгенштейн.Саме цій жінці композитор присвятить усі свої симфонічні поеми. Кароліна Вітгенштейн мала маєток на Поділлі у Воронівцях, у якому гостював Ференц Ліст. Саме тут на теми українських народних пісень «Ой, не ходи, Грицю» та «Віють вітри, віють буйні» він написав п'єси для фортепіано «Українська балада» і «Думка», які увійшли до створеного у 1847–1848 роках циклу «Колоски Воронівець».


Слайд #10
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #10

На початку 60-х років Ліст і Кароліна переселяються в Рим, але живуть у різних будинках. Вона наполягала на тому, щоб Ліст став ченцем, і в 1865 р. він приймає малий постриг і звання абата. Творчі інтереси Ліста лежать тепер переважно в області церковної музики: це ораторії «Св. Єлизавета», «Христос», чотири псалми, реквієм й угорська коронаційна меса.


Слайд #11
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #11

В 1875 році діяльність Ліста зосереджується переважно в Угорщині (у Пешті). Тут він був обраний президентом знову заснованої Вищої школи музики. Пізніше цей заклад стане відомим як «Королівська угорська музична академія», а з 1925 року — носитиме ім'я композитора.


Слайд #12
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #12

 На одному з фестивалів в 1886 році Ліст застудився, незабаром застуда перейшла в запалення легень. Помер композитор 31 липня 1886 року у Байройті на руках камердинера.


Слайд #13
Презентація на тему «Ференц Ліст» (варіант 1) - Слайд #13

Презентацію підготувала
учениця 11-А класу Величко Анастасія Дякую за увагу!