Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #1

Основні ідеї та течії у розвитку культури.«Масова культура»


Слайд #2
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #2

«Масова культура»
Розвиток засобів масової комунікації – преси, радіо, телебачення, кіно, звуко- і відеозапису, книговидання, їхня прибутковість і здатність впливати на суспільну думку і уподобання стимулювали небачений розвиток масової культури. Її головна мета – отримання максимального прибутку, а головні якості – доступність і розважальність. Масова культура породила специфічні жанри – шоу, тріллер, бойовик, шлягер, комікс. Загальною їхньою властивістю є пропаганда індивідуалізму, фізичної сили і насильства, а нерідко – ідеологічна і шовіністична спрямованість.


Слайд #3
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #3

Риса масової культури
Рисою масової культури є культ “зірки” – нерідко штучне створення популярності письменників, художників, співаків, акторів, спортсменів, а також “приручення” різноманітними способами талановитих людей з метою їх комерційної й ідеологічної експлуатації.
У соціалістичних країнах, де масова культура була монополізована державою, її комерційний характер був замінений організацією пропаганди офіційного політичного курсу, формуванням культу вождів. Розважальність проявлялась у організації різних ідеологічних шоу, романтизації класової боротьби і революції, подвигів розвідувальних і правоохоронних органів.


Слайд #4
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #4

“Масова література”,
Згодом з'явилась “масова література”, розрахована на невибагливі смаки. Творилася вона в найдоступнішій формі, подаючи складні явища у спрощеному, іноді примітивному вигляді. “Масова література” покликана розважати читача. Основними її темами є пригоди, опис жахів, злочинність тощо. Деякі герої “масової літератури”, як наприклад агент 007 Джеймс Бонд, стали всесвітньо відомими персонажами. Типовий герой цієї літератури – супермен, благородний юнак, який виходить на бій зі злом, покладаючись на мужність і фізичну силу.
.
У своїх проявах масова культура існує як засіб для розваг. Орієнтуючись на специфічні потреби і смаки, вона іноді породжує справжні таланти. Створений нею надприбуток частково вкладається у розвиток інших видів культури.


Слайд #5
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #5

Масова культура в образотворчому мистецтві
В образотворчому мистецтві проявом масової культури став поп-арт (популярне мистецтво), який прийшов на зміну незрозумілому більшості абстракціонізму. Твори поп-арту будуються на поєднанні фотографії, муляжів, репродукцій з консервними банками, деталями машин і т.д. Бездуховність і популяризація дурного смаку представники поп-арту намагаються компенсувати доступністю своїх творів будь-якому глядачеві.


Слайд #6
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #6

Місце у суспільстві масової культури
Масова культура стає все більш глобальною та універсальною. Її універсальність досягає шляхом звернення до базових інстинктів, до потреб релаксації, відпочинку і розваг.
Відторгнення від власної національної культури, традиції і норм. Втрачаються орієнтири на загальнолюдські та національні цінності


Слайд #7
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #7


Слайд #8
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #8


Слайд #9
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #9


Слайд #10
Презентація на тему «Основні ідеї та течії у розвитку культури» - Слайд #10