Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2)


Рейтинг презентації 4 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #1

Первісні музичні інструменти
Company name


Слайд #2
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #2

Музи́чний інструме́нт — інструмент, призначений для виконання музики. В принципі будь-який інструмент, що здатний відтворювати звуки за певних умов і в певних музичних традиціях може бути використаним, як музичний. Наука, що вивчає історію, культурні традиції та технічні особливості музичних інструментів називається інструментознавством або органологією.


Слайд #3
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #3

Первісне музикування мало синкретичний характер, супроводжувало обряди й церемонії, ритуали, Музика і музичні інструменти (сопілки та флейти, виготовлені із рогів тварин, дудочки, виготовлені із пташиних кісток, що нагадують флейту Пана, ударні й шумові інструменти, наприклад: набірний браслет із кісток мамонта, молоток із рогу оленя та ін.) виконували функції оберегів і ви¬користовувались під час заклинань і молитов, набуваючи магічно-охоронного значення.
У музиці люди вбачали захист від нечистої сили, поганого сну, зурочення. Існували і спеціальні магічні награвання для забезпечення родючості землі та плодовитості худоби. У первісній грі почали виокремлюватися солісти, заспівувачі; розвивалися та диференціювалися елементи музично виразної мо¬ви, що сприяло виникненню національних прикмет музичної мови.


Слайд #4
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #4

Якщо розділити інструменти, за способом добування з них звуку, то вийде три групи – ударні, духові та струнні. Так чому ж стукав, у що дув і що смикав первісна людина? Ми не знаємо, якими саме були перші музичні інструменти, але ми можемо це припустити.
Про це ми й дізнаємось далі


Слайд #5
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #5

Ударні інструменти
Перші ударні інструменти були зроблені з висушених шкур тварин і всіляких порожнистих предметів: дерев'яних колод, шкаралуп великих плодів, пізніше глиняних горщиків. Били по них різними способами: пальцями, долонями, палицями. Використовувалися древні барабани і бубни в ритуальних обрядах і військових діях. А Африканські племена за допомогою бою навіть спілкувалися один з одним на відстані.


Слайд #6
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #6

Духові інструменти
Наступна група – духові . Невідомо навіщо стародавня людина подув в шматочок бамбука, очеретяну тростину, ріг або порожнисту кістку тварини, але інструментом це стало тоді, коли з'явилися спеціальні отвори. На території сучасних Угорщини та Молдавії знаходять дудочки і пищалки, які відносяться до епохи верхнього палеоліту. А самим древньому інструментом вважається флейта, знайдена на південному заході Німеччини. Точніше, це залишки від інструменту, що нагадує флейту, зроблену з кістки лебедя, вік яких більше 35 тисяч років! У наскального живопису також можна зустріти зображення перших духових інструментів.


Слайд #7
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #7

Струнні інструменти
Першим струнним інструментом прийнято вважати мисливський лук. Натягуючи тятиву, древній мисливець помітив, що від щипка, тятива «співає». А натягнута жила тваринного «співає» ще краще, а головне довше, якщо потерти її волосом тварини. Так з'явився смичок, палиця з натягнутим на неї пучком кінського волоса, яким вели по струні, зробленої з кручених жив тварин, а пізніше з шовкових ниток. Це розділило струнні інструменти на щипкові і смичкові. Ще, древні люди помітили, що натягнуті на порожнистий предмет струни резонують – звучать голосніше і соковитіше. Резонатором може бути глиняну посудину, висушена гарбуз, але краще всього звучить, звичайно, дерево..
Найдавнішими струнними інструментами є ліра та арфа. Подібні їм інструменти зустрічаються у всіх древніх народів. Урської арфи – найдавніші струнні інструменти, знайдені археологами. Їм більше 4500 років!


Слайд #8
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #8

Print master


Слайд #9
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #9

Один з Найдавніших музичних інструментів
Гусла — один із найдавніших музичних інструментів. Історичні пам'ятки свідчать, що слов'яни ще в IX ст. вражали своєю грою на гуслах царів Візантії. Імовірно, що своєю назвою цей інструмент завдячує пружно натягнутій тятиві лука, яка в мові східних слов'ян так і називалася — «гусла». Щоб отримати мелодійний звук, достатньо було піднести до неї порожню посудину і смикнути. Отже, струни та резонатор, що посилює їх звучання,— основний принцип щипкового інструмента.


Слайд #10
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #10

Музична культура грецьких міст- колоній Північного Причорномор'я
Позначена багатим інструментарієм. Музикантів-виконавців зі струнними та духовими інструментами зображували на вазах, фресках, рельєфах. Навчання гри на лірі й входило до тодішньої шкільної «програми» . Як і в містах самої Греції, у полісах-колоніях відбувалися музичні – змагання хорів, кіфаредів. Поети зазвичай виконували свої вірші під акомпанемент ліри. Значущість цього інструменту підтверджує його карбування на пантікапейських та ольвійських монетах.


Слайд #11
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #11

Музична культура грецьких міст- колоній Північного Причорномор'я
Позначена багатим інструментарієм. Музикантів-виконавців зі струнними та духовими інструментами зображували на вазах, фресках, рельєфах. Навчання гри на лірі й входило до тодішньої шкільної «програми» . Як і в містах самої Греції, у полісах-колоніях відбувалися музичні – змагання хорів, кіфаредів. Поети зазвичай виконували свої вірші під акомпанемент ліри. Значущість цього інструменту підтверджує його карбування на пантікапейських та ольвійських монетах.


Слайд #12
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #12

.


Слайд #13
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #13

Давньоукраїнське музичне мистецтво
В давньоукраїнському музичному мистецтві існувала велика кількість різноманітних музичних інструментів, про що свідчать згадки в численних письмових джерелах, зображення музичних інструментів у святкових сценах ("ігрищах") та воєнних сценах у літописних мініатюрах, зображення музикантів і танцюристів на ювелірних виробах та побутових речах, а також на унікальних фресках світського змісту у баштах Софійського собору в Києві. До складу цих музичних інструментів належали:
Широке побутування в давній Україні не тільки власних музичних інструментів, а й відомих інструментів Західної Європи та Сходу, говорить про значні культурні зв'язки з іншими країнами та високий рівень музичного мистецтва того часу. Багато з них, як-то: лютня, ліра, ребек, скрипка - прийнялися на українських теренах та набули тут своїх виконавських традицій і особливих рис.


Слайд #14
Презентація на тему «Первісні музичні інструменти» (варіант 2) - Слайд #14

.