Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі»


Рейтинг презентації 5 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #1

Питання №11 Корупційні ризики в державній службі: виявлення та шляхи їх викорінення.


Слайд #2
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #2

Визначення
Корупція (від лат. corrumpere — псувати) — протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення; підкупність і продажність громадських і політичних діячів.


Слайд #3
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #3

Ознака корупції
Характерною ознакою корупції є конфлікт між діями посадової особи та інтересами його працедавця або конфлікт між діями виборної особи і інтересами суспільства. Багато видів корупції аналогічні шахрайству, що здійснюється посадовою особою, і відносяться до категорії злочинів проти державної влади.


Слайд #4
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #4

Корупції може бути схильна будь-яка Людина, що володіє дискреційною владою — владою над розподілом якихось ресурсів, що не належать йому, на свій розсуд (чиновник, депутат, суддя, співробітник правоохоронних органів, адміністратор, екзаменатор, лікар тощо).


Слайд #5
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #5

Головним стимулом до корупції є можливість отримання економічного прибутку (ренти), зв'язаного з використанням владних повноважень, а головним стримуючим чинником — ризик викриття і покарання.


Слайд #6
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #6

Типологія
Корупцію можливо класифікувати за багатьма критеріями:
за типами взаємодіючих суб'єктів (громадяни і дрібні службовці, фірми і чиновники, нація і політичне керівництво)
за типом вигоди (отримання прибутку або зменшення витрат); за спрямованістю (внутрішня і зовнішня);
за способом взаємодії суб'єктів, ступенем централізації, передбаченістю тощо.


Слайд #7
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #7

Зацікавленість приватної особи
Здирство («державний рекет») практикується чиновниками, що володіють дискреційною владою перешкоджати комусь в отриманні ліцензій, спеціальних дозволів або будь-яких інших послуг, що входять в компетенцію чиновника.
Якщо чиновник має повноваження оцінювати суму належних виплат (наприклад, податків або мит), це також відкриває можливості для здирства.


Слайд #8
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #8

Змова виникає за тих же умов, що і здирство, проте відрізняється тим, що вигідний обом сторонам і полягає в здійсненні оборудки, що завдає збитку державі.


Слайд #9
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #9

Області збагачення
Одним з основних шляхів корупційного збагачення для бюрократії, особливо для верховної політичної еліти, є державні витрати.
Державні закупівлі, як правило, припускають вибір об'єктивно кращої пропозиції з декількох на основі конкурсу, проте іноді чиновник може забезпечити перемогу продавця, що пообіцяв найбільші «комісійні» («відкат») з операції. Для цього обмежується участь в конкурсі, його правила повністю не оголошуються тощо. В результаті закупівлі здійснюються за завищеною ціною.
Позабюджетні рахунки часто створюються з легітимною метою (пенсійні, дорожні фонди тощо) Проте в деяких фондах, наприклад, для допомоги інвалідам, доходи можуть значно перевищувати реальні витрати, що стимулює бажання у деяких чиновників привласнити «надлишки».


Слайд #10
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #10

Корупція в судовій системі
«Вилки» в законодавстві.
Багато норм дозволяють судді вибирати між м'яким і жорстким заходами покарання, щоб він міг максимально врахувати ступінь провини, тяжкість правопорушення та інші обставини. При цьому у судді з'являється важіль дії на громадянина, що зробив правопорушення.
Альтернативне адміністративне стягнення.
Існують норми права з накладенням альтернативного адміністративного стягнення, наприклад, штраф або арешт. Від більшості норм-«вилок» їх відрізняє не тільки ширший діапазон покарань, але і те, що правосуддя здійснюють представники виконавчої, а не судовоі, влади.
Перекваліфікація складу правопорушення.
Іншим різновидом «вилок» є дублювання складу правопорушення в різних кодексах. Це відкриває можливості для перекваліфікації скоєного правопорушення в м'якшу категорію (наприклад, з кримінального в адміністративне або цивільне) або навпаки, у важчу категорію.


Слайд #11
Презентація на тему «Корупційні ризики в державній службі» - Слайд #11

Боротьба з корупцією
На сьогоднішній день не відомі методи в педагогіці і менеджменті, які б гарантували, що людина буде ідеальним чиновником.
Три можливі підходи до зменшення корупції :
розпуск органів влади;
можна посилити закони і їхнє виконання, тим самим підвищивши ризик покарання
можна створити економічні механізми, що дозволяють посадовим особам збільшити свої доходи, не порушуючи правила і закони;
можна підсилити роль ринків і конкуренції, тим самим зменшивши розмір потенційного прибутку від корупції
9 грудня — Міжнародний день боротьби з корупцією.