Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1)


Рейтинг презентації 5 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #1

Іранське килимарство
Виконала:
Учениця 11 класу
Ярмолюк Анастасія


Слайд #2
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #2

Перські килими (іранські килими)
Прадавнє мистецтво килимарства передавалося в Персії від покоління до покоління й вважалося найдорожчою сімейною цінністю. Килими ткали в домашніх умовах, для сімейного користування або в подарунок. Приблизно в III ст. н. е. з'явилися мануфактури.


Слайд #3
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #3

Перси вміли ткати килими ще 2400 - 2500 років тому, саме так оцінюється вік першого збереженого до наших днів східного килима.
На орнамент перського килима вплинули історичні процеси. Коли в Персію прийшов іслам, із килимів зникли птахи, верблюди, коні. Замість них з'явились абстрактна символіка та м'які візерунки. Килими часів монгольського панування позбавлені істинно перської пишності, вони відзначаються простим, переважно геометричним орнаментом.
Поняття «перський килим» містить у собі велике різноманіття орнаментальних стилів, технологічних типів і територіальних відмінностей.
У наш час у кожному з міст Ірану ̶ Кум, Наїн, Tебриз, Ісфахан, Габе ̶ свої традиції килимарства, свої самобутні килими з особливим почерком.


Слайд #4
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #4

Килими з Тебриза
Тлом для тебризьких килимів є кремовий, червоний або синій кольори. На них можна зустріти зображення соколиного полювання або грізного лева.
Килими з Тебриза можна впізнати за орнаментом ̶ медальйони в центрі й по кутах. Медальйон у центрі килима символізує місяць, а візерунок із ромбів із зазубреними листочками по краях -луску риб, які піднімаються до поверхні води, щоб помилуватися відображенням місяця.
Відомі килими-картини, де зображені фрагменти палаців і мечетей, сцени битв.


Слайд #5
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #5

Ісфаханський килим
Ворс килимів зрізаний до декількох міліметрів, тому контур малюнка дуже чіткий. Візерунок ісфаханського килима має складний вигадливий медальйон у центрі й щільний рослинний малюнок основного поля й бордюру. Є численні, дуже заплутані й точно виконані орнаменти, реалістично зображені птахи й квіти. Медальйон у центрі килима може означати всевидюще Боже око або священну квітку лотоса.
У VI ст. в місті Ісфахан заснували царську килимову майстерню, де працювали кращі художники й ткалі з усієї країни. Ісфаханські килими мають яскраве синє або червоне тло.


Слайд #6
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #6

Килим із Кума
Килими з Кума відомі незвичайною комбінацією квітів: вони можуть бути кольору слонової кістки, бежево-коричневими і ясно-зеленими з відтінком бірюзи. Вони, як правило, дорожчі за інших «персів», за винятком килимів з Ісфахана й Тебриза.
Найкращі килими Кума ̶ шовкові. Це тонкі, як тканина, і дуже пластичні килими. Історично тільки в цій місцевості ткали шовкові килими, в інших ̶ вовняні або змішані.
У Кумі немає орнаментів, що вважаються традиційними ̶ тутешні дизайнери й майстри не звикли себе в чомусь обмежувати. При цьому килими з Кума часто «підписані» майстром. У зображенні переважає розбиття поверхні на квадрати з рослинним орнаментом усередині.


Слайд #7
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #7

Килим із Наїна
На килимах із Наїна дуже світле поле й багато синього або ясно-зеленого, майже салатного кольору. Малюнок складається з дрібних квіточок і переплетених гілок. Характерна комбінація блакитнуватих тонів і кольору слонової кістки стала справжньою «торговельною маркою».
Ворс може бути вовняний або комбінований із шовком. Також бувають повністю шовкові килими. Килими з Наїна можна віднести до килимів класичного перського дизайну.


Слайд #8
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #8

Іранський килим із Габе
Сільські перські килими з Габе варто виділити окремо. Вони мають двобічний малюнок. Це великі килими, виткані з нерівномірно профарбованої вовни, з дуже крупним нескладним малюнком.
Перські килими з Габе можна побачити в будинках найбільших цінителів мистецтва.


Слайд #9
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #9

Оздоблені складними візерунками, килими з Ірану зараховані до 47 номінантів, які можуть потрапити до переліку культурних перлин світу.


Слайд #10
Презентація на тему «Іранське килимарство» (варіант 1) - Слайд #10

Дякую
за увагу!