Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #1

Фалєєв Михайло Леонтійович
Підготувала
учениця 9-В класу
Кошина Анна


Слайд #2
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #2

Михайло Леонтійович Фалєєв – дворянин, статський радник, крупний місцевий промисловець, інженер, директор Дніпровських порогів, перший громадянин міста Миколаєва.
М. Миколаїв


Слайд #3
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #3

Фалєєв Михайло Леонтійович народився в 1730 році в місті Курськ в сім'ї купця. В місті Кременчук займався купецтвом, як і його батько.
М. Курськ


Слайд #4
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #4

Під час російсько-турецької війни 1768-1774 років - постачальник армії Григорія Потьомкіна. На початку 1779 року, використовуючи власні кошти, за дорученням князя Потьомкіна, взявся за розчищення дніпровських порогів. За цю працю Фалєєв був зведений у дворянське звання і нагороджений золотою медаллю.
Г. Потьомкін


Слайд #5
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #5

У 1781 році Фалєєв отримав звання майора, в 1783 році - прем'єр-майора, в 1785 році - підполковника, а в червні 1787 - полковника . У 1790 році отримав чин адміралтейського комісара для завідування всіма грошовими витратами по суднобудуванню Чорноморського флоту. У 1783 отримав дворянство. Герб Фалєєва внесений до Загальних гербовника дворянських родів Всеросійської імперії.
Герб Фалєєва


Слайд #6
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #6

Михайло Леонтійович Фалєєв, сподвижник Григорія Потьомкіна,по праву вважається першим будівничим міста Миколаєва. За дорученням князя наприкінці 1788 р. М. Фалєєв розпочав будівництво нової верфі і міста при ній у гирлі ріки Інгул. Особливу увагу він приділив будівництву фрегата “Святий Миколай”.
Фрегат “Святий Миколай”


Слайд #7
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #7

За чотири роки його діяльності у колись безлюдних місцях з'явилися верф, гавань і ціле місто, за що Фалєєв одержав чин бригадира, а пізніше – і генерала. Спільно з корабельним майстром С. І. Афанасьєвим він, зокрема, зробив обстеження берегів і проміри глибини гирла річки Інгул та Бузького лиману.
Річка Інгул та Бузький лиман


Слайд #8
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #8

Отримав чин полковника і директора за освоєння Дніпровських порогів та удостоєний ордена Святого Володимира IV ступеня.
Дніпровські пороги


Слайд #9
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #9

Отримавши навесні 1788 року від генерал-губернатора Новоросії розпорядження відправитися в м. Херсон для будівництва гребних запорізьких човнів, Фалєєв справляється з цим завданням в найкоротші терміни.
М. Херсон


Слайд #10
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #10

Спущені на воду судна стають основою Дніпровсько-Чорноморської флотилії, необхідної для участі в штурмі турецької фортеці Джанкріменд (Очаків). Після її взяття Михайло Леонтійович 10 грудня 1789 був удостоєний ордена Святого Володимира III ступеня.
Ордена Святого Володимира III ступеня


Слайд #11
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #11

Починаючи з кінця 1780-х років Фалєєв зайнявся облаштуванням міста Миколаєва. Під його керівництвом будувався Адміралтейський собор, кадетський корпус, велася підготовка до організації Спасо-Миколаївського чоловічого монастиря,
будівництво солдатських казарм, магазинів, канатних заводів, мармурових басейнів, машин, збройового заводу, пошук водних джерел, організація насаджень, розведення садів, виноградників та інші.
Адміралтейський собор


Слайд #12
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #12

13 жовтня 1790 йому присвоїли чин бригадира і обер-штернкрігс-комісара нового Адміралтейства. Жив М. Л. Фалєєв спочатку в Богоявленську (сьогодні Корабельний район Миколаєва), потім в самому місті у власному будинку на розі Німецької (зараз – Фалєєвська) та Нікольської вулиць. Будинок цей до наших днів не зберігся.
Вул. Нікольська (сучасний вигляд)


Слайд #13
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #13

Помер М. Л. Фалєєв 18 листопада 1792. У своєму заповіті він розпорядився всіх дворових людей, які при ньому служили, відпустити на волю. Розпорядився також повернути після його смерті рахунки і векселі всім людям, які йому заборгували.
М. Л. Фалєєв


Слайд #14
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #14

Тіло його було поховане в Миколаєві біля вівтарної стіни споруджуваного собору Григорія великої Вірменії (пізніше — Адміралтейський собор). У 1936 році могила-склеп засновника міста були спаплюжені і зруйновані більшовицькою владою. Труна з останками Фалєєва був обв'язана дротом і на підводі перевезена на старе кладовище, де його помістили в склеп родини Аркасів.
Могила Фалєєва в сімейному склепі Аркасів


Слайд #15
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #15

У 1890 р. Міська Дума Миколаєва, до 100-річчя міста, перейменувала вулицю Німецьку, де стояв будинок Фалєєва на Фалєєвську. Після революції, з 1924 р. вулиця носила ім'я Леніна. У 1946 році ім'я Леніна прейшло Херсонській вулиці (проспект Леніна), а цій вулиці повернули її історичну назву — Фалєєвська.
Вул. Фалєєвська в м. Миколаєві


Слайд #16
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #16

У день святкування 213-ої річниці м. Миколаєва, 7 вересня 2002р., на Флотському бульварі був відкритий пам'ятник засновнику Миколаєва М.Фалєєву. Перед нами предстала його прекрасна статуя. Напис на пам'ятнику гласить: “Фалєєв Михайло Леонтійович – будівничий Інгульської верфі та міста Миколаєва”. Автори пам'ятника: скульптор В. Макушин, архітектор М. Миколайчук.
Пам'ятник М.Фалєєву


Слайд #17
Презентація на тему «Фалєєв Михайло Леонтійович» - Слайд #17

Дякую за увагу!