Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1)


Рейтинг презентації 3.73 на основі 11 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #1

Джавахарла́л Не́ру
перший прем'єр-міністр Індії


Слайд #2
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #2

Джавахарла́л Не́ру - один з найбільш видатних політичних діячів світу, був лідером лівого крила індійського національно-визвольного руху. Під наставництвом Махатми Ганді став головою Індійського національного конгресу, а надалі, після здобуття країною незалежності 15 серпня 1947, перший прем'єр-міністром Індії.


Слайд #3
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #3

Джавахарлал був буквально генетично прив'язаний до політичної сфери. Він народився 14 листопада 1889 р. в сім'ї визначного діяча партії Індійський Національни Конгрес (ІНК) Мотілала Неру.


Слайд #4
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #4

Як і більшість представників індійської національної еліти, він здобув ґрунтовну англійську освіту в британській аристократичній школі Харроу і Кембриджі.


Слайд #5
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #5

У 1912 році Неру закінчив юридичний факультет Кембриджського університету.


Слайд #6
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #6

8 лютого 1916, в день індуїстського свята, що знаменує прихід весни, Неру одружився на шістнадцятирічній Камалі Каул. Через рік після весілля у них народилася єдина дочка, яку назвали Індірою.


Слайд #7
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #7

У 1927 році Неру був обраний головою ІНК. У 1938 році чисельність партії зросла до 5 млн осіб, збільшившись більш ніж у 10 разів. Але до того часу позначився розкол між індуїстами та мусульманами. Партія останніх - Мусульманська ліга - стала виступати за створення незалежної ісламської держави Пакистан - «країни чистих».


Слайд #8
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #8

24 серпня 1946 Неру став віце-прем'єром Тимчасового уряду Індії - Виконавчої ради при віце-короля Індії, а в червні 1947 року - першим главою уряду і міністром закордонних справ і оборони незалежної Індії.


Слайд #9
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #9

В липні 1947 року Всеіндійська комітет ІНК більшістю голосів прийняв британське пропозицію про розділ Індії на дві держави - Індійський Союз і Пакистан. 15 серпня 1947 Неру вперше підняв прапор незалежної Індії над Червоним фортом в Делі.


Слайд #10
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #10

На виборах 1947 соратники Неру завоювали 86% всіх місць у парламенті. Неру вдалося домогтися приєднання до Індійського Союзу майже всіх індійських князівств, 555 з 601 У 1954 році до Індії були приєднані французькі, а в 1962 році -. Португальські анклави на узбережжі.


Слайд #11
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #11

Внутрішня політика.
У внутрішній політиці Неру прагнув примирити всі народи Індії та індуїстів з мусульманами і сикхами, ворогуючі політичні партії, а в економіці - принципи планування та ринкової економіки. Неру був прихильником зміцнення державного сектора економіки. У 1948 році був націоналізований Резервний банк Індії, а в 1949 році було встановлено державний контроль за діяльністю приватних банків. 1950-і роки Неру здійснив скасування колишніх феодальних повинностей в аграрному секторі.


Слайд #12
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #12

Зовнішня політика
1948 на з'їзді ІНК в Джайпурі були сформульовані основні принципи зовнішньої політики Індії: антиколоніалізм, збереження миру і нейтралітету, неучасть у військово-політичних блоках. Одним з перших уряд Неру визнало КНР, що, однак, не запобігло гострих прикордонних конфліктів з Китаєм через Тибету в 1959 і в 1962 роках. На початку 1950-х років було підписано ряд угод з США про економічну та технічної допомоги. У 1955 році Неру відвіда Москву і зблизився з Радянським Союзом, в якому бачив потужний противагу Китаю.


Слайд #13
Презентація на тему «Джавахарлал Неру» (варіант 1) - Слайд #13

Відзначають, що потрясіння від війни з Китаєм призвело до погіршення самопочуття Неру.
Неру помер 27 травня 1964 року в Делі від серцевого нападу. Згідно із заповітом, його прах був розвіяний над священною рікою Ямуни.