Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1)


Рейтинг презентації 4.5 на основі 2 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #1

Йоганн Бах
Iohann Bach
День народження: 21.03.1685 року
Місце народження: Ейзенахе, Тюрінгія, Німеччина
Дата смерті: 28.07.1750 року
Місце смерті: Лейпциг, Німеччина
Громадянство: Німеччина


Слайд #2
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #2

Творча спадщина Йоганна Себастьяна Баха надзвичайно велика, охоплює понад 1000 композицій, з них 320 світських і духовних кантат, багато мес, «Різдвяна» й «Великодня» ораторії, численні хорали, мотети, інструментальні твори та інші.


Слайд #3
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #3

Йоганн Себастьян з'явився на світ в родині, яка вважається найбільшою музичною династією в Німеччині. З предків Баха особливо прославилися Фейт Бах - пекар, який грав на цитрі, і Йоганнес Бах - міський музикант у Ерфурті. Нащадки останнього стали настільки відомі, що в деяких середньовічних німецьких діалектах прізвище «Bach» стало номінальним і отримало значення «міський музикант».


Слайд #4
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #4

У Крістофа, брата Йогана, був збірник творів знаменитих тоді композиторів: Фробергера, Пахельбеля, Букстехуде. Але цей збірник 'модної' музики старший брат замикав в загратовану шафу, щоб Йоганн Себастьян не зіпсувся і не втратив повагу до загальноприйнятих музичних авторитетів.
Однак ночами юний Бах примудрявся якимось хитрим способом підчепити і витягнути з-за грат нотний збірник ... Він потайки переписував його для себе, але вся складність полягала в тому, що дістати свічки було неможливо і доводилося користуватися тільки місячним світлом.
Цілих шість місяців десятирічний Йоганн Себастьян ночами переписував ноти, але, на жаль ... Коли героїчна праця наближалася до завершення, Йоганн Крістоф застав молодшого брата на місці "злочину" і відібрав у непокірного і оригінал, і копію ...
Горе Баха не знало меж, в сльозах він вигукнув:
- Якщо так, я сам напишу таку музику, напишу ще краще!
Брат розсміявся у відповідь і сказав:
- Іди спати, базіка.
Але Йоганн Себастьян не кидав слів на вітер і свою дитячу обіцянку виконав ...


Слайд #5
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #5

Батько Баха - Йоганн Амвройскій, міський музикант.
Дядько Йоганна Себастьяна, Йоганн Крістоф, служив у місті органістом. Природно, що навчатися музиці майбутній видатний представник династії почав з самого раннього віку.
1693 - молодший Бах ходить в церковну школу. У хлопчика гарне сопрано, і він робить успіхи.
1695 - за два роки Йоганн Себастьян втрачає обох батьків. Його забирає до себе старший брат, який служив музикантом в Ордфурі.
1695 - 1700 роки - Ордруф. Бах вчиться в школі і займається музикою під керівництвом брата. Тоді ж, підлітком, Йоганн Бах сильно втрачає зір - ночами він при світлі місяця переписує ноти у брата.


Слайд #6
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #6

1707 - Бах приймає запрошення на службу в Мюльхаузені, на посаді органіста в церкві Св. Власія. Тут він починає писати кантати і підробляє майстром з ремонту органів. У Мюльхаузені Бах проводить рік.
1708 рік - Йоганн Себастьян Бах одружується на своїй двоюрідній сестрі, теж круглій сироті Марії Барбарі. Його творчі інтереси були зосереджені тоді, головним чином, на музиці для органа та клавіру До цього періоду належить, зокрема, «Капріччіо на від'їзд коханого брата».
Цей же рік - переїзд в Веймар. Йоганн Бах нарешті залишається в місті надовго, він - придворний органіст і композитор. Цей час прийнято вважати початком творчого шляху Баха як автора музики. У Веймарі написано безліч п'єс для органа і клавесина.


Слайд #7
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #7

Сучасників захоплювала неперевершена гра Баха на органі. Однак постійно чуючи на свою адресу захоплені відгуки, Бах незмінно відповідав:
- Моя гра не заслуговує такої піднесеної уваги і похвал, панове! Адже мені тільки й треба-то всього-на-всього потрапляти пальцями по клавішах у певний час - і тоді інструмент грає сам ...


Слайд #8
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #8

Токката і фуга ре мінор
Пастораль
Пассакалія и фуга до мінор
Хоральна прелюдія Wir glauben all einen Gott
Прелюдія мі бемоль мажор
Хоральная прелюдія Nun kommt der Heden Heiland
Хоральная прелюдия Christ, unser Herr, zum Jordan kam
Хоральная прелюдия Wachet auf, ruft uns die Stimme
Фуга ми бемоль мажор
Токката, адажио и фуга до мажор
Хоральная прелюдия OMencsch, beweindein' Sundlegrob
Хоральная прелюдия Kommt du nun, Jesu, von Himmel berunder
Хоральная прелюдия Der Tag der ist sofreudenreich
Фантазия соль минор
Трио-соната N 1 ми бемоль минор
Фуга соль минор
Хоральная прелюдия Das alte Jahr vergangen ist
Хоральная прелюдия Herzlich tut mich verlangen
Хоральная прелюдия Von deinen Thron tret ich hiermit
Прелюдия соль мажор
Трио-соната N4 ми минор
22. Фуга соль мажор
НАЙВІДОМІШІ ТВОРИ ДЛЯ ОРГАНУ
НАЙВІДОМІШІ ТВОРИ
ДЛЯ ОРГАНУ


Слайд #9
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #9

1717 - 1723 роки - Кетен. Бах отримує місце придворного капельмейстера при дворі князя Леопольда Ангальт-Кетенського. В обов'язки Йоганна Себастьяна входило: акомпанувати співу князя (за свідченнями сучасників, володів гарним голосом), супроводжувати його гру на клавесині і Гамбії, а також керувати капелою у складі 18 музикантів. Тут ним написані «Добре темперований клавір»
(1-й том), сонати та сюїти для скрипки і віолончелі соло, шість Бранденбурзьких концертів.


Слайд #10
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #10

У 1721 Бах одружується вдруге — на Анні Магдалені Вількен.
А у 1723 відбулося виконання його «Пасіонів за Йоанном» у церкві св. Томи в Лейпцігу і Бах отримав посаду кантора цієї церкви — керівника хору Співочої школи — з одночасним виконанням обов'язків вчителя школи при церкві (латина й спів)
Лейпциг (1723–1750)
У Лейпцигу Бах живе до кінця свого життя. Він стає «музичним директором» всіх церков міста, стежачи за особистим складом музикантів і співаків, спостерігаючи за їх навчанням, призначаючи необхідні до виконання твори і виконуючи багато інших обов'язків.
Композитор створив близько 30 світських кантат (серед них — комічні «Кавова» і «Селянська»), Також написано твори для органа, оркестру, клавесина (серед останніх виділяють цикл «Арія з 30 варіаціями», так звані «Ґольдберґ-варіації», 1742). У 1747 році Бах створив цикл п'єс «Музичні дарунки», присвячений прусському королю Фрідріху II. Останньою роботою композитора став твір під назвою «Мистецтво фуги» (1749-50) — з 14 фуг і 4 канонів на одну тему


Слайд #11
Презентація на тему «Йоганн Бах» (варіант 1) - Слайд #11

Наприкінці 1740-х років здоров'я Баха погіршилося, особливо турбувала різка втрата зору. Дві невдалі операції з видалення катаракти спричинили повну сліпоту, але й тоді він продовжував творити, диктуючи ноти для запису.
За десять днів до смерті Бах, начебто, прозрів, проте за кілька годин з ним стався удар. Незважаючи на старання лікарів, Бах відійшов 28 липня 1750 року. Можливою причиною смерті композитора називають ускладнення після операції.
Урочисте поховання Йоганна Себастьяна Баха викликало величезний наплив народу з різних куточків німецьких земель. Композитора поховали поблизу церкви св. Томи, у якій він прослужив 27 років. Однак територією цвинтаря згодом проклали дорогу і могила загубилася. Лише в 1894 залишки його тіла випадково знайшли під час будівельних робіт, тоді й відбулося перепоховання.