Презентація на тему «Література вилучена із законів тління»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #1

Література вилучена із законів тління.Вона одна не визнає смерті


Слайд #2
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #2

Літерату́ра (від лат. litterae — буква, літера) — сукупність писаних і друкованих творів певного народу, епохи, людства; різновид мистецтва, власне, мистецтво слова, що відображає дійсність у художніх образах, створює нову художню реальність за законами краси; результат творчого процесу автора, зафіксований у відповідному тексті за допомогою літер.
Рукописи не горять
Література за своїм змістом розмежовується на філософську, політичну, природничу (біологічну, математичну, географічну тощо), юридичну, філологічну, тобто наукову, та художню, призначену спеціально для задоволення пізнавальних, інтелектуальних та естетичних потреб. Сама специфіка художньої літератури є предметом літературознавства, зокрема теорії літератури.
література Відродження
Література бароко
Література 17 століття
Література 18 століття
Література 19 століття


Слайд #3
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #3

Музей В.Г. Короленка


Слайд #4
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #4

27 липня 1853 року в Житомирі, в сім'ї повітового судді Галактіона Короленко народився хлопчик, якого назвали Володею. Через 120 років у місті було відкрито будинок-музей видатного письменника-гуманіста Володимира Короленка. Це був перший літературний музей Житомира. 27 липня 2008 року ми відзначаємо 155 років з дня народження письменника та 35 років з дня відкриття музею.
Дві дати - один день народження
Музей зустрічає нас затишним садом і легкою прохолодою, яку дарують нам яблуні відкидаючи на нас свою тінь. Перша думка, що тут у дворі будинку-музею запросто можна було б організовувати літературно-музичні вечори


Слайд #5
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #5

Кожна кімната музею знайомить нас з окремими періодами життя письменника.
МУЗЕЙ
Найперша, розповідає нам про Житомирі, про його батьків, роках навчання в гімназії. На стіні важить сторінка з класного журналу, і кожен бажаючий може переконатися, що майбутній класик навчався на одні 4, правда і система оцінювання тоді була 4-х бальной. Але ось з поведінкою у Короленко було не так гладко. В архівах зберігся список гімназистів, яких в 1864-1865 навчальному році піддавали арешту за дебошірство і прогули уроків, серед них є й прізвище класика російської літератури.
Мало хто знає і про те, що троюродним братом письменника-гуманіста був ніхто інший, як перший президент академії наук України Володимир Вернадський.
Всю експозицію музею прикрашають ілюстрації до творів письменника, виконані в різних художніх стилях. Перші розповіді Короленко були надруковані в 1879 році. Проте, його літературна кар'єра була перервана в тому ж році, з-за його революційних поглядів він був заарештований.
У 1876 році Короленко був виключений з Петровської сільськогосподарської академії, а потім висланий за подання колективного протесту студентів проти поліцейського режиму, що панував в академії. Всі свої молоді роки він провів у поневіряння по в'язниць, посиланнями і етапам.
Незважаючи на життя ізмотанную в посиланнях Короленко прожив 68 років. Багато що з експозиції музею не мінялося, мабуть, ще з часів його відкриття, але це зовсім не псує враження від його відвідування.


Слайд #6
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #6

Житомирський обласний літературний музей
м. Житомир вул. КИЇВСЬКА 45


Слайд #7
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #7

Експозиція музею
Житомирський обласний літературний музей засновано завдяки ініціативі культурної громадськості міста  4 грудня  1990 року. З 2001 року музей розташований в старовинному двоповерховому будинку на Київській 45. Цей  елегантний будинок  в стилі “модерн” був побудований на початку 20 століття відомою оперною співачкою Кларою Брун. 
Експозиція музею складається з трьох виставок.
На першому поверсі виставка творів житомирського театрального художника Івана Шевченка                (1913-1994), заслуженого діяча мистецтв України, який з 1952 року працював на посаді головного художника облмуздрамтеатру. 25 ескізів до вистав дають уявлення про яскравий художній доробок митця.
На другому поверсі - виставка, яка присвячена життю, літературній та мистецький діяльності видатного поета-перекладача Бориса Тена                      (Миколи Хомичевського, 1897-1983). Ним створено славнозвісні українські переклади “Одіссеї” та “Іліади” Гомера, багатьох інших творів світової класики. Експозиція знайомить відвідувачів із складним життєвим шляхом Бориса Тена, який висвітлюють численні документи, фото, меморіальні речі.
Третя виставка (другий поверх) присвячена перебуванню в Житомирі видатного українського композитора Михайла Скорульського (1887 -1950), автора відомого балету “Лісова пісня”. На виставці представлено меморіальні речі та меблі з колишнього помешкання Скорульських у Житомирі, а також фотографії та документи, передані до музею нащадками композитора.


Слайд #8
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #8

Музей став своєрідним вогнищем живого поетичного слова.
До складу музею входить також окремо розташований відділ  - літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака, який знаходиться  в с. Верхівня  Ружинського району. Тут, в колишньому маєтку графині Евеліни Ганської, в 1847-1850  жив великий французький письменник, а нині знаходиться філія Житомирського  агротехнікуму.
Основним напрямом діяльності Житомирського обласного літературного музею є наукове комплектування, спрямоване на збереження рухомих пам'яток  літературного та мистецького життя. Нині  зібрано близько 5 тисяч одиниць речей музейного значення. Особливо виділяються бібліотека та архівні матеріали відомого поета-перекладача Бориса Тена, автографи українських письменників 19-20 сторіччя, ескізи до вистав Житомирського театру, колекції театральних афіш, меморіальні речі українських письменників, митців.   
Музей проводить наукові дослідження життя та діяльності на теренах Житомирщини відомих літераторів та митців. Наукові співробітники музею є авторами книг та статей  про письменників-житомирян і тих літераторів та культурних діячів, життя яких пов'язане з Житомиром.  В музеї  працюють 14 співробітників, з них 6 займаються науковою роботою. Великий інтерес в середовищі професійних літераторів та  любителів літератури  викликають літературні вечори, які регулярно проводяться в музеї. Тут читають свої твори, діляться думками про літературу популярні в місті  і на  Україні письменники. 
Останнім часом намітилось значене пожвавлення в роботі закладу. Розширюється коло письменників, вчених, критиків, знавців літератури, митців,  які контактують з музеєм. Створення  нових цікавих експозицій дозволило музею розширити екскурсійну діяльність, залучати все більш широкі кола  жителів області до історико-літературної спадщини краю.   Йде активна робота над новими експозиціями, які дозволять висвітлити літературну історію Житомирщини з найдавніших часів до наших днів.


Слайд #9
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #9

Бо пам'ятайте, що на цій планеті,
Відколи сотворив її пан Бог,
Ще не було епохи для поетів,
Але були поети для епох.


Слайд #10
Презентація на тему «Література вилучена із законів тління» - Слайд #10

ПОРИНЬТЕ В СВІТ ЖИТОМИРСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ