Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2)


Рейтинг презентації 3 на основі 2 голосів




Слайд #1
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #1

Сузір'я
Виконала учениця 11-Б класу
Кліщенко Анастасія


Слайд #2
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #2

Сузір'я - ділянки, на які розділена небесна сфера для зручності орієнтування на зоряному небі. У давнину сузір'ями називалися характерні фігури, що утворюються яскравими зірками.


Слайд #3
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #3

1 – полярна зірка, 2 – Великий Віз, 3 – Малий Віз, 4 – сузір'я Кассіопеї


Слайд #4
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #4

У безхмарну і безмісячну ніч далеко від населених пунктів можна розрізнить близько 3000 зірок. Уся небесна сфера містить близько 6000 зірок, видимих неозброєним оком.


Слайд #5
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #5

Сузір'я Андромеди, яке знаходиться на відстані приблизно 2,5 мільйонів світлових років від Землі, поглинає зірки інших галактик. Величезне сузір'я Андромеди розширюється за рахунок поглинання зірок інших галактик, стверджують астрономи.


Слайд #6
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #6

Туманність Андромеди


Слайд #7
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #7

Зодіакальні сузір'я


Слайд #8
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #8

Зодіакальні сузір'я — ті, по яких у своєму річному переміщенні серед зірок рухається Сонце. Кожне з сузір'їв Сонце проходить приблизно за місяць, після чого переходить у наступне.


Слайд #9
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #9

Звичайно, ні те сузір'я, де перебуває зараз Сонце, ні сусідні з ним у звичайних умовах побачити не можна, вони знаходяться на небі вдень. Зате опівночі добре видно зодіакальне сузір'я, діаметрально протилежне тому, де перебуває Сонце. Його воно досягне тільки через півроку.


Слайд #10
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #10

Легенди про назви сузір'їв


Слайд #11
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #11

Велика та Мала Ведмедиці
Ця легенда розповідає, що давньогрецький бог Зевс узяв собі в дружини прекрасну німфу Каллісто. Зевсу потрібно було обгородити кохану від переслідувань ревнивої Гери, і він узяв німфу до себе на небо, перетворивши на ведмедицю. Разом з Каллісто Зевс звернув у ведмедицю і її улюблену собаку - вона стала Малою Ведмедицею.


Слайд #12
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #12

Сузір'я Кассіопеї, Цефея, Андромеди, Пегаса і Персея
Вважається, що колись давним-давно в міфічного ефіопського царя Цефея дружиною була прекрасна цариця Кассіопея. Одного разу вона, будучи в оточенні нереїди - міфічних мешканок моря, необачно похвалилася неземною красою своєї дочки Андромеди. Нереїди позаздрили і поскаржилися повелителю морів Посейдону. Він напустив на береги Ефіопії страшне чудовисько, яке з'їдало людей.


Слайд #13
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #13

Кассіопея


Слайд #14
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #14

Цефей кинувся до оракула за допомогою, але той сказав, що єдиний вихід - віддати Андромеду. Довелося Цефею пожертвувати улюбленою дочкою: прив'язати до прибережної скелі і залишити очікувати своєї загибелі. Але Андромеду врятував герой Персей, що прилетів до неї на крилатому коні - Пегасі. Основних учасників цього міфу фантазія давніх греків теж помістила на небо у вигляді сузір'їв.


Слайд #15
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #15

Кентавр
Один із грецьких міфів каже, що кентавр на небі - не хто інший, як безсмертний і мудрий Хірон, син Кроноса і німфи Філіра, знавець науки і мистецтва, вихователь грецьких героїв - Ахілла, Асклепія, Ясона. Тому його можна вважати сузір'ям Вчителя.


Слайд #16
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #16

Кентавр


Слайд #17
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #17

Сузір'я Оріона


Слайд #18
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #18

Сузір'я Оріон - найкрасивіше сузір'я південного неба. На всім небі немає іншого сузір'я, яке б містило стільки цікавих і легко доступних для спостереження об'єктів, як Оріон, розташований поблизу сузір'я Тельця.


Слайд #19
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #19

Сузір'я Оріон - найкрасивіше сузір'я південного неба. На всім небі немає іншого сузір'я, яке б містило стільки цікавих і легко доступних для спостереження об'єктів, як Оріон, розташований поблизу сузір'я Тельця.


Слайд #20
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #20

Оріон був сином Посейдона. Він був знаменитим мисливцем, боровся з биком і похвалявся тим, що немає тварини, яку він не зміг би перемогти. За це Гера, могутня дружина могутнього Зевса, наслала на нього Скорпіона. Оріон очистив від диких звірів острів Хіос і став просити в царя цього острова руки його дочки, але той відмовив йому. Оріон спробував викрасти дівчину, і цар помстився йому: напоївши доп'яна, він засліпив Оріона.


Слайд #21
Презентація на тему «Сузір’я» (варіант 2) - Слайд #21

Геліос повернув Оріону зір, але від укусу посланого Скорпіона він все-таки загинув. Зевс помістив його на небі таким чином, що він може завжди піти від свого переслідувача. І дійсно, ці два сузір'я одночасно на небі не видні ніколи.