Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі»


Рейтинг презентації 5 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #1

Білки,жири і вуглеводи в їжі


Слайд #2
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #2

Органiчні сполуки — клас сполук, в склад яких входить Карбон . Окрім Карбону, вони майже завжди містять Гідроген, досить часто — Оксиген, Нітроген та галогени, рідше Фосфор, Сульфур та інші елементи.Органічні сполуки здатні до складних і різноманітних перетворень і відіграють основну роль у побудові й життєдіяльності рослинних і тваринних організмів.Найважливішу роль серед них для організму людини відіграють білки, жири, вуглеводи, нуклеїнові кислоти та вітаміни.


Слайд #3
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #3

У людей зовсім небагато основних потреб, які мають бути задоволені, щоб жити. Харчування – одна з таких потреб. Правильно підібрана їжа підтримує наше здоров'я, підвищує працездатність і поліпшує самопочуття.
Кожна істота – рослина, тварина, людина потребує їжу для побудови свого організму і підтримання життя.
Їжа дає можливість:
1. Формувати організм, який росте, і підтримувати повністю розвинений організм.
2. Виробляти тепло і механічну енергію.


Слайд #4
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #4

Обмін речовин- сукупність процесів,що відбувається в організмі під час розчеплення організних сполук та утворення власних органічних сполук.Основні поживні речовини:1.Білки- «будівельний матеріал»2.tЖири-запасна енергія+ «буд.матеріал»3.Вуглеводи — витратна енергія


Слайд #5
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #5

Білки
Білки — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками.


Слайд #6
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #6

Білки в їжі
Найважливіші джерела білка – молоко, сир, м'ясо, риба, яйця, горіхи, бобові, зернові.


Слайд #7
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #7

Білки в їжі
Найважливіші джерела білка – молоко, сир, м'ясо, риба, яйця, горіхи, бобові, зернові.


Слайд #8
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #8

Функції білків
Функції білків в клітині різноманітні.Але насамперед це будівельна(структурна)функція.
Як джерело енергії - білок малоцінний.
1 г білка постачає організму людини 17 кДж = 4,1 ккал
Захисна функція полягає у тому,що білки входять до структур,які запобігають пошкодженю клітин,органів та організму.Захищає організм від проникнення у нього шкідливих мікроорганізмів.


Слайд #9
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #9

Значення білків:
Білки — важлива частина харчування тварин і людини, оскільки ці організми не можуть синтезувати повний набір амінокислот і повинні отримувати частину з них із білковою їжею. У процесі травлення протелітичні ферменти руйнують спожиті білки, розкладаючи їх до рівня амінокислот, які використовуються при біосинтезі білків організму або піддаються подальшому розпаду для отримання енергії.


Слайд #10
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #10

Жири — велика група органічних сполук, які, з фізичного погляду, мають меншу від одиниці питому вагу і, як правило, розчинні в органічних розчинниках, як правило не розчиняються у воді, і під звичайним тиском їх не можна перегнати, не розклавши. Містяться у тваринних і рослинних організмах.
Це високомолекулярні біополімери, розщеплюються до гліцеринів і жирних кислот.


Слайд #11
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #11

Жири знаходяться в жирній рибі, маргарині, кукурудзяній, соняшниковій, соєвій, оливковій, рапсовій оліях, авокадо, соняшникове насіння також в твердих сирах, жирному м'ясі, вершковому маслі.


Слайд #12
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #12

Функції жирів:
Жир має властивість відкладатися про запас!
На добу людині порібно 80-100 г жиру, в тому числі рослинних жирів 20-25 г.
В 1 г жиру – 9 ккал.
Резервна:депо енергетичного й пластичного ресурсу
Структурна:входять до складу клітинних оболонок, внутрішньоклітинних утворень,тканинних елементів нервової тканини
Синтезуюча:основа для синтезу стероїдних гормонів,простагландинів
транспортна:з'єднання ліпідів з білками переносять жиророзчинні вітаміни в організмі.
Захисна:фіксують внутрішні органи, охороняють їх від змішення, захищають від зовнішніх впливів
Терморегулююча:захищають організм від холоду, стабілізують температуру тіла


Слайд #13
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #13

Вуглеводи — органічні сполуки до складу яких входять тільки Вуглець, Кисень та Водень. Вуглеводи є складовою частиною клітин усіх живих організмів. Вуглеводи є найпоширенішими органічними сполуками, що підтверджується тим фактом, що більше половини органічного вуглецю на Землі існує у формі вуглеводів.


Слайд #14
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #14

Вуглеводи містяться у:
Фруктах, ягодах, мед, буряк, морква, диня, картопля, крупи, макаронні вироби, овочі (крім буряка і моркви). Крохмаль постачають крупи і картопля, клітковину – овочі, фрукти, горох, горіхи, зернові.


Слайд #15
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #15

На сьогоднішній день називають кілька груп вуглеводних продуктів харчування: Продукти з великим вмістом вуглеводів. Друга група — продукти з досить великим вмістом вуглеводів. Третя група — продукти, помірно насичені вуглеводами. Четверта - містить невелику кількість вуглеводів. П'ята група — продукти з дуже незначним вмістом вуглеводів.


Слайд #16
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #16

Продукти з великим вмістом вуглеводів -це продукти, де в 100 грамах вміщається 65 грам вуглеводів. Серед них можна відзначити цукор, кондитерські вироби, випічку, родзинки, фініки, макаронні вироби, манну і гречану крупи, джеми, варення, мед, мармелад. 


Слайд #17
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #17

продукти з досить великим вмістом вуглеводів -40-60 грам вуглеводу на 100 грам маси. Сюди можна віднести різні сорти хліба, боби (горох і квасоля, наприклад), халву і шоколад.


Слайд #18
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #18

Продукти, помірно насичені вуглеводами. Зміст — 10-20 грам/100 грам маси. Це — солодкий сир, картопля, буряк, фрукти — виноград і яблука, різні фруктові соки, морозиво.


Слайд #19
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #19

Продукти що містять містить невелику кількість вуглеводів(5-10 грам /100 грам маси). Сюди відносяться деякі фрукти і овочі, наприклад — кавуни, дині, груші, абрикоси та персики, апельсини та мандарини, гарбуз, кабачок, морква і капуста. 


Слайд #20
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #20

Продукти з дуже незначним вмістом вуглеводів (2-5 грам). Це, перш за все — молочні продукти — кефір, сир, сметана, молоко. Потім — гриби. З овочів — помідори, різна зелень, лимони. 


Слайд #21
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #21

Значення вуглеводів Вуглеводи виконують пластичну функцію, тобто беруть участь у побудові кісток, клітин, ферментів. Вуглеводи є основним енергетичним матеріалом.При розчеплені 1 г.=17,6кДж енергії.Захисна функція полягає у тому,що полісахариди пектини здатні зв'язувати деякі токсини та радіонукліди,мукополісахарид гепарин запобігає зсіданню крові,підвищує проникливість судин тощо.


Слайд #22
Презентація на тему «Білки, жири і вуглеводи в їжі» - Слайд #22

Білкова дієта для гарної форми:Білкова дієта, пам'ятка:- пийте багато води- овочі та фрукти мають стати невід'ємною складовою раціону- їсти треба 4-5 разів на деньБілок усьому голова:Головним елементом цієї дієти є натуральний білок, велика кількість якого знаходиться в пісному м'ясі та ковбасі, м'ясі домашньої птиці, яйцях, йогуртах, сирах і інших молочних виробах.Цукор і солодощі необхідно замінити на знежирене м'ясо та сири.Вживайте овочі та фрукти!Не слід забувати про овочі та фрукти, вживаючи їх, наприклад, в салатах. Чудовим джерелом вуглеводів і інших корисних речовин є:- кукурудзяне борошно,- мед, сухофрукти, родзинки, горіхи
Пийте воду
Потрібно випивати щонайменше 2 літри негазованої води щодня – якщо дотримуватися цього правила, організм не буде відчувати проблем із засвоюванням натурального білка.
Щоденні заняття спортом
Слід пам'ятати, що систематичні, щоденні фізичні заняття повинні стати частиною кожного дня!