Презентація на тему «Забобони»


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Забобони» - Слайд #1

Забобони


Слайд #2
Презентація на тему «Забобони» - Слайд #2

Поняття забобону
Забобон — вид марновірства, що полягає у тому, що індивід приймає за реальність невідомі сили, здатні провіщати події і навіть впливати на них. Містить допущення, часто неусвідомлене, що від цих сил можна знайти захист або досягнути з ними компромісу. Тому забобон, як правило, проявляє себе на поведінковому рівні у деяких обрядових формах: носінні талісманів, татуюванні, магічних жестах і ін. Особливе місце займають прикмети: певним подіям приписується прогностичне значення. Поняття "забобон", так само як і поняття «істина», «брехня», «помилка», «упередження», в принципі чітко не визначені і часто служать лише чиєюсь суб'єктивною думкою.


Слайд #3
Презентація на тему «Забобони» - Слайд #3

Причини виникнення забобонів
Більшість забобонів мають глибоке історичне коріння і часто відносяться до релігійних вірувань. Вони беруть початок з тих часів, коли люди поклонялись сонцю і землі. Вони мали б забутися і відійти в минуле, але сталось навпаки: забобони так сильно в'їлися у нашу повсякденність, що тепер це стало  звичайною частиною нашого з вами життя. У чому ж причини такої тривалої і масової окупації забобонами світу? Тут є дві відповіді.


Слайд #4
Презентація на тему «Забобони» - Слайд #4

Перша. Усна народна творчість. З покоління в покоління передавались легенди про те, як сонячне затемнення стало причиною краху цілої імперії, або, як після зустрічі з вороном людина померла. Це звичайний страх , як перед  апокаліпсисом чи чимось надприродним. Забобони беруть свій початок від язичницьких релігій,де тварин, шматки дерев чи каміння, жерці «наділяли» надприродними силами. Людям треба було чомусь поклонятись. Отже страх перед не вирішальними проблемами штовхає людей не до Бога, а до талісманів і амулетів від баби Оришки.
Друга відповідь - це небажання людини визнати свою нікчемність. Ми звалюємо всі проблеми на Марс, який пройшов біля землі під кутом 50 градусів і це звичайно стало причиною того, що людина розлила на себе каву. Люди  завжди любили звалювати свої проблеми на чужі плечі - так легше.


Слайд #5
Презентація на тему «Забобони» - Слайд #5

Забобони у сучасному світі
У нашому сучасному світі потужним генератором забобонів стали виробники різних товарів масового споживання в союзі з маркетологами, які за допомогою ЗМІ задають нам певну систему матеріальних (а іноді і духовних) цінностей. Якщо ти належиш до певної соціальної групи або займаєш відповідну посаду, то вже, будь добрий, відповідай! І щоб не упустити себе на цьому ярмарку марнославства люди поступаються власними смаками, звичками і витрачають величезні гроші на те, без чого спокійно могли б обійтися. 


Слайд #6
Презентація на тему «Забобони» - Слайд #6

НАЙПОШИРЕНІШІ ЗАБОБОНИ У НАШОМУ ЖИТТІ
Ви ніколи не замислювалися про те, наскільки важливу роль в нашому житті відіграють забобони? Усе починається ще з дитинства, коли чорні кішки здаються справжніми породженнями пекла, постійно перебігають нам дорогу, а сусідка з порожнім відром автоматично стає відьмою, зустріч з якою не обіцяє нічого хорошого.
Багато хто клав в черевик п'ятак, в марній надії отримати п'ятірку за контрольну? Подорослішавши, ми, навіть не вірячи в прикмети, все одно не починаємо важливих справ з понеділка і вже тим більше не відзначаємо сорок років. Бо прикмета. Погана.
Особливо багато прикмет, що, на перший погляд, безпідставно забороняють якісь дії. Так давайте ж розберемося, звідки до нас прийшли всі ці дивні, і часто безглузді забобони? Чому не можна…


Слайд #7
Презентація на тему «Забобони» - Слайд #7

Чому не можна нічого робити в п'ятницю, 13-е?
Віра в жахливий день, п'ятницю 13-е імовірно з'явилася з вільного трактування Старого завіту. Нібито саме в цей день Каїн убив свого брата Авеля. З часом ця легенда обросла величезною кількістю домислів, що перетворили цифру 13 в жахливий знак бід і нещасть. Наприклад, в таємній вечері нарахували 13 учасників, а зрада Іуди вперше згадується в 13-му розділі Євангелія.
З часом боязнь 13 тільки посилилася. Так, наприклад, Франклін Рузвельт ніколи не подорожував 13-го числа, в деяких лікарнях немає тринадцятої палати, а в деяких готелях 13-го поверху. А в родині, де є тринадцять дітей, один з них обов'язково виросте злочинцем.
Чому не можна передавати що-небудь через поріг?
Скажіть, ну хіба вам не знайомі люди, які ніколи не вітаються, і тим більше не передають нічого через поріг? Як думаєте, звідки це дивне марновірство взялося? Вся справа в тому, що в давні часи прах предків зберігався під порогом дому, і тривожити їх, передаючи що-небудь через поріг, вважалося вкрай небезпечним.
Саме тому не можна і сидіти на порозі, який до цих пір вважається межею між двома світами – безпечним будинком і ворожим світом, або що страшніше – світом живих і світом мертвих.


Слайд #8
Презентація на тему «Забобони» - Слайд #8

Розсипати сіль або розбити дзеркало
Ну тут взагалі все просто. В давні часи (ну на скільки давні ) сіль і дзеркала коштували дуже дорого, тому й розсипати сіль, і розбити дзеркало було вже саме по собі нещастям. І хоча ні те, ні інше вже давно не є предметами розкошу, у пам'яті поколінь закріпилося саме таке повір'я.
Чому не можна дарувати годинник?
Навіть зараз, в наш освічений вік, такий подарунок як годинник вважається небажаним. Чому ж? Повір'я це прийшло до нас з Китаю, де вважається, ніби отримати в подарунок годинник вважається запрошенням на похорони. У нас же вважається, що подарований годинник буде відраховувати термін дружби з людиною, а то й відраховувати час, що життя, що йому залишився. Крім того, стрілки годинника відносяться до гострих предметів, які, разом з колючими, дарувати вкрай не рекомендується, щоб уникнути сварок і взаємних образ.
Щоб нейтралізувати руйнівну дію годинника, потрібно попросити за нього монетку – тоді буде вважатися, що годинник ви не подарували, а продали.