Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #1

Вишивання стрічками


Слайд #2
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #2

Історичний нарис. Древня Греція
В Древній Греції жінки вплітали собі у волосся стрічки, щоб «оживити» свій образ.


Слайд #3
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #3

Пов'язки, прикрашені золотом та дорогоцінним камінням , впліталися в коси в Древньому Римі . Кольоровими стрічками також оздоблювався одяг, кожному соціальному класу відповідав певний колір та матеріал.
Історичний нарис. Древній Рим


Слайд #4
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #4

В XIV столітті італійці навчились робити шовкові нитки і як результат шовкові стрічки.
В середні віки в Італії стрічками декорували стільці та балдахіни для ліжок.
Історичний нарис. Італія


Слайд #5
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #5

В 1446 році в майбутній король Франції Людовік ХІ запросив італійських майстрів, щоб вони навчили своєму мистецтву ткачів Ліона.
Історичний нарис. Франція


Слайд #6
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #6

Весільне вбрання молодих колишнього Чорнобильського повіту Київської губернії, тепер Іванківського району Київської області.
Весільне вбрання київських поліщуків відзначає перевага білого кольору з незначними кольоровими акцентами червоного та зеленого.
Історичний нарис. Україна


Слайд #7
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #7

Король Франції Людовік ХІV прикрашав своє взуття стрічками, на які було нанизано коштовне каміння. Початок XVIII століття став періодом
поширення попиту на стрічки.
Історичний нарис. Франція


Слайд #8
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #8

Епоха рококо. Король Франції Людовік ХV любив вишивати і часто дарував придворним дамам власноруч створені дрібнички. А ательє, де стрічками оздоблювали сукні та білизну називали «Постачальниками королівського двору»
Історичний нарис. Франція


Слайд #9
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #9

З Франції цей вид оздоблення одягу та виробів перекочував до Англії, а звідти у США та країни Британської імперії , де став дуже популярним. Королева Вікторія саме вишивальниці - американці довіряла вишивати свої сукні.
Історичний нарис. Англія. США


Слайд #10
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #10

Англієць Чарльз Федерик Ворт – родоначальник Високої моди, що заснував в 1858 році Будинок моди на Рю-де-ля-Пе в Парижі.
Історичний нарис. ХХ ст.


Слайд #11
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #11

Розквіт вишивки стрічками прийшовся на 70-ті роки XIX століття – тоді розшивали стрічками не тільки одяг, але й покривала, абажури, парасольки, портьери и все, що можна було прикрасити.
На цьому ламбрекені, який створений у 1800 році і виготовлений з подвійного атласу, вишиті маргаритки, мак та колоски. Вишивка виконана шовковими стрічками різних кольорів та ширини. Ламбрекен оторочений бахромою з помпонами та галуном, що повторює кольори вишивки.
Вечірня сумочка ручної роботи. Флорентійська вишивка. Зсередини, щоб заховати шви, край був розшитий маленькими трояндочками в стилі рококо. Вишивка виконана шовковою стрічкою. До застібки прив'язана стрічка-ручка з чорного шовку.


Слайд #12
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #12

Обкладинка французького журналу «Дамське рукоділля» за 1911 рік і дві ілюстрації із зразками дуже модної у той час вишивки в стилі рококо.
Обкладинка французького журналу 1912 року, з репродукцією сукні вишитої шовковими стрічками.


Слайд #13
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #13

Шовкова стрічка
Для вишивки підходять стрічки шириною до 12 мм, можна, використовувати і стрічки більшої ширини, але вони не дуже комфортні в роботі.


Слайд #14
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #14

Шовкова стрічка
Для вишивки підходять стрічки шириною до 12 мм, можна, використовувати і стрічки більшої ширини, але вони не дуже комфортні в роботі.


Слайд #15
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #15

Шовкова стрічка
Для вишивки підходять стрічки шириною до 12 мм, можна, використовувати і стрічки більшої ширини, але вони не дуже комфортні в роботі.


Слайд #16
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #16

Початок роботи
Голки для вишивання стрічками
"синель" - товста голка з великим вушком і гострим кінчиком, цією голкою добре вишивати на тканинах з дрібним плетінням, шовк, органза.
"гобеленові" або "трикотажні" - голки з великим вушком і тупим кінчиком, хороші для вишивання на канві або рідкому льоні і на трикотажі.


Слайд #17
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #17

Початок роботи
Плаский стрічковий вузол


Слайд #18
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #18

Початок роботи        
Щоб почати роботу візьміть стрічку 50 см і засильте її в голку. Підігніть невеличкий хвостик на кінці стрічки і заколіть голку по центру. Притримуючи стрічку однією рукою і підтягуючи іншою, зав'яжіть вузлик. Такий вузлик є пласким і не збільшує товщину вишивки.
Щоб закріпити нитку, коли ви закінчили роботу, виведіть її на спід і обережно зробивши петельку проведіть голку між стібками вишивки. Обережно притримуючи стібки, витягніть стрічку і обріжте її. Часом краще закріпляти стрічку стібками ниток муліне.


Слайд #19
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #19

Шви
У вишиванні стрічками широко використовуються загальновідомі шви:
Тамбурний шов
Ним зазвичай обшивають краї, чи ховають шви виробу
Протягніть голку зі стрічкою зі споду на лице і вколіть голку приблизно в те місце, де вона вийшла на лице. Зробіть зі споду прокол на довжину стібка біля верхньої точки петельки, що утворилася. Підтягніть стрічку і новоутворену петельку. Тепер голка перебуває на лицьовому боці у петельці, виколіть її за межі петельки, але якомога ближче до точки її другого виходу на лице, зробіть зі споду прокол і виколіть у другій петельці. Продовжуйте на потрібну довжину.
Стебельцевий шов
Використовують як контурний та для вишивки стебел
Виведіть голку на лице і рухом знизу вгору зробіть невеликий стібок під кутом  в 30 градусів, підтягніть стрічку, щоб вона добре вляглася на тканині. Виведіть голку зі споду над центром попереднього стібка і зробіть стібок паралельний до першого, завдовжки з попередній, продовжуйте на потрібну довжину.


Слайд #20
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #20

Шов «вперед голка»
Використовують як контур або для вишивки стебел
Виведіть голку на лице і зробіть короткий стібок. Такий самий зробіть зі споду, вивівши голку на лицьовий бік на відстані довжини першого стібка, зробіть наступний стібок точно такої довжини, як і перший.
Якщо виконавши шов, повернутися назад і заповнити усі проміжки – вийде суцільна лінія.
Цей шов може видозмінюватися оповиттям
Зробіть кілька стібків вперед голкою потрібної довжини. Потім витягніть голку на виворіт і знову виведіть на лице. Косими оповиваючими стібками, не зачіпаючи тканину, заповніть вишитий шов.


Слайд #21
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #21

Шов «півпетельки»
Ним обшивають краї
Шов можна шити як вертикально, так і горизонтально.
Протягніть голку зі стрічкою на лице наліво вгору, зробіть петельку, притримуючи її великим пальцем лівої руки. Виколіть голку правіше напроти проколу. Виведіть голку зі споду в центрі готової півпетельки. Закріпіть півпетельку прикріпкою, перекинувши стрічку через утворену петельку.


Слайд #22
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #22

Шов «петельки»
Витягніть голку на лице, застроміть у точку звідки вона вийшла і витягніть на спід, лишивши з лицьового боку петельку. Щоб надати їй округлості просуньте в неї олівець і підтягніть стрічку.
Готову петельку можна заколоти шпилькою. Виконайте так само другу, третю та інші петельки, рухаючись по колу і закріплюючи кожну петельку шпилькою. Зробивши 5 пелюсток квітки, закріпіть стрічку, центр заповніть швом «вузлики» чи намистинками. Зніміть шпильки – квітка готова.


Слайд #23
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #23

Також цей шов є основою для створення бантиків: виконайте дві петельки одна проти одної і прошийте по центру прикріпку.
Також петельки можуть стати і декоративним швом


Слайд #24
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #24

Петелька з вічком
Цим швом заповнюють основу вишивки або ж вишивають квіти.
Виведіть стрічку на лице, розправте її і виведіть на спід, зробивши невелику петельку, яку обережно розправте голкою. Виконайте потрібну кількість таких петельок у потрібному порядку.
Тепер стрічку іншого кольору виведіть зі споду по центру петельки. Притисніть її великим пальцем, щоб розплющити. Виконайте вічко швом «вузлики».
Шов «петельки з верхньою прикріпкою»
Це варіант тамбурного шву
Виведіть голку на лицьовий бік і зробіть стібок, обгорувши голку стрічкою. Трохи натягнувши стрічку, виведіть голку на лице з середини петельки і легким стібком закріпіть її. Тепер знову виведіть голку в основі петельки і зробіть нову таким самим способам. Якщо зробите 5 петелько по колу, отримаєте квітку.


Слайд #25
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #25

Перекручена петелька з прикріпкою
Закладаючи петельку, виведіть голку на спід на кілька міліметрів правіше, заклавши таким чином перехрещення. Виконайте прикріпку.
Звичайний витягнутий стібок
Витягнутий стібок петлею


Слайд #26
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #26

Витягнутий стібок з настилом
Виконайте звичайний витягнутий стібок, а тоді виконайте у ті самі отвори ще один, розправте стрічку, щоб вона акуратно лягла на перший стібок.
Витягнутий стібок оповитий
Виконавши базовий стібок, виведіть стрічку у його основи і рухами знизу вгору оповийте стібок. Виведіть голку на спід у вершини стібка.


Слайд #27
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #27

Витягнутий стібок із завитком (стрічковий шов)
Найширше застосований шов, яким вишивають і листки, і пелюстки
Виведіть голку на лице і підтягніть стрічку, щоб вона акуратно лягла на тканину. Притримайте її великим пальцем. Вибравши необхідну довжину стрічки, застроміть у тому місці по центру голку і виведіть її на спід. Тягніть  стрічку повільно й обережно, поки на кінці стібка не утвориться потрібна заглибинка - завиток. Таким чином формується пелюстка.
Стібок із завитком петлею
Виконується так само, але сам стібок не прилягає до тканини, а утворює петлю, яку формують за допомогою олівця.


Слайд #28
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #28

Вигнутий стібок із завитком
Виконується за тим самим принципом, що й основний, але він зам закладається не рівно, а під кутом. Цей кут слід закріпити окремо ниткою у тон.
Витягнутий стібок із завитком зі зміщеним центром
Базовий принцип варіюється виколюванням не по центру, а зі зміщенням на бік.


Слайд #29
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #29

Перекручений витягнутий стібок
Виведіть стрічку на лице, відмірте необхідну довжину і перекрутіть стрічку. Виведіть голку зі стрічкою на спід. Продовжуйте, не натягуючи надто стрічку.
Перекручений стібок з вузликом
Таким швом зручно вишивати тичинки квітів
Виведіть голку зі стрічкою на лицьовий бік. Іншою рукою натягніть і перекрутіть стрічку. Намотайте, як у шві «вузлики», стрічку навколо кінчика голки, застроміть у тканину, регулюючи натяг стрічки, щоб під час протягування через тканину не утворювалися інші вузлики. Виведіть голку на спід.


Слайд #30
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #30

Вузлики
Шов « французькі вузлики»
Виведіть голку зі стрічкою на лицьовий бік роботи. Двічі обвийте голку стрічкою, притримуючи її так, щоб витки стрічки не перекривали один одного. Тепер виведіть голку на спід, вколюючи у ту саму дірочку, через яку виводили її на лице. Весь час притримуйте стрічку, щоб під час роботи на ній не затягувалися довільні вузлики. Закріплюйте кожен вузлик окремо.


Слайд #31
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #31

Колоніальний вузлик


Слайд #32
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #32

Рококо з петлею
Виведіть голку зі стрічкою на лице і, вколовши у місце виходу, зробіть стібок потрібної довжини. Не виводячи голку остаточно, зробіть три-чотири тугі оберти стрічкою навколо голки, як показано на малюнку. Протягніть голку зі стрічкою, але не затягуйте дуже міцно. Виведіть голку на спід у т.В.


Слайд #33
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #33

Квіти
Квіти за допомогою «зборів по центру»
Таким швом зручно робити дрібні троянди. Для цього візьміть 10-15 см стрічки завширшки 7 мм, або дві стрічки різних відтінків – ширшу і вужчу, накладені одна на одну. Виведіть стрічку на лице, а тоді прошийте стрічку ниткою в тон по центру стібками вперед голка. Стягніть нитку, щоб утворилися зборки. Згортайте стрічку по колу і закріпіть форму квітки короткими стібками.


Слайд #34
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #34

Бутон
Зробивши стібок із завитком, виведіть голку зі стрічкою іншого кольору на лице. Виведіть голку на спід поруч із точкою виходу і підтягніть стрічку так, щоб на лиці лишилась петелька. Тепер протягніть робочу стрічку у цю петельку і виконайте стібок, закріпивши тим самим чашеложе.


Слайд #35
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #35

Троянда
Вишийте основу квітки (зірку з п'яти промінцями) нитками в тон стрічки. Міцно закріпіть нитку зі споду. Тепер візьміть голку зі стрічкою і виведіть її в центрі зірки. Протягніть голку зі стрічкою під першим променем і пропустіть другий. Продовжуйте по черзі пропускати стрічку під і над променями. Не затягуйте стрічку надто туго, тоді троянда виходитиме опуклою. Виконуйте стібки доти, поки стрічка не закриє усю основу. Виведіть стрічку на спід і закріпіть її.


Слайд #36
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #36

Троянда
Вишийте основу квітки (зірку з п'яти промінцями) нитками в тон стрічки. Міцно закріпіть нитку зі споду. Тепер візьміть голку зі стрічкою і виведіть її в центрі зірки. Протягніть голку зі стрічкою під першим променем і пропустіть другий. Продовжуйте по черзі пропускати стрічку під і над променями. Не затягуйте стрічку надто туго, тоді троянда виходитиме опуклою. Виконуйте стібки доти, поки стрічка не закриє усю основу. Виведіть стрічку на спід і закріпіть її.


Слайд #37
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #37

Троянда
Вишийте основу квітки (зірку з п'яти промінцями) нитками в тон стрічки. Міцно закріпіть нитку зі споду. Тепер візьміть голку зі стрічкою і виведіть її в центрі зірки. Протягніть голку зі стрічкою під першим променем і пропустіть другий. Продовжуйте по черзі пропускати стрічку під і над променями. Не затягуйте стрічку надто туго, тоді троянда виходитиме опуклою. Виконуйте стібки доти, поки стрічка не закриє усю основу. Виведіть стрічку на спід і закріпіть її.


Слайд #38
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #38

Троянда
Вишийте основу квітки (зірку з п'яти промінцями) нитками в тон стрічки. Міцно закріпіть нитку зі споду. Тепер візьміть голку зі стрічкою і виведіть її в центрі зірки. Протягніть голку зі стрічкою під першим променем і пропустіть другий. Продовжуйте по черзі пропускати стрічку під і над променями. Не затягуйте стрічку надто туго, тоді троянда виходитиме опуклою. Виконуйте стібки доти, поки стрічка не закриє усю основу. Виведіть стрічку на спід і закріпіть її.


Слайд #39
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #39

Вишивання шовковими стрічками.


Слайд #40
Презентація на тему «Вишивання стрічками» (варіант 2) - Слайд #40

Дякую за увагу!