Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни»


Рейтинг презентації 3.3 на основі 10 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #1

Протитанкові і протипіхотні міни
Підготував учень 11-А класу
Троцюк Олександр


Слайд #2
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #2

Протита́нкова мі́на (ПТМ) — інженерний боєприпас (міна), призначений для знищення або виведення з ладу танків і інших броньованих машин противника.


Слайд #3
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #3

Характеристики та устрій
Протитанкові міни складаються із заряду вибухової речовини, детонатора (замикача), датчика цілі, підривника і корпусу (з металу, дерева, пластмас; відомі безкорпусні конструкції — з вибухової речовини підвищеної могутності. Деякі типи протитанкових мін мають пристрої (запобіжники), що забезпечують безпеку при установці, елементи невитягуваності та незнешкоджуваності, які ускладнюють зняття і знешкодження, а також самоліквідатори, що викликають вибух міни або що приводять її в безпечний стан через заданий проміжок часу.


Слайд #4
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #4

Установка протитанкового мінного поля стройовим розрахунком. Сицилія. 1943
Наземна протитанкова міна ТМ-46. СРСР
Італійська протитанкова мінаVS-N
Польська протитанкова міна MN-121, що встановлюється дистанційним методом


Слайд #5
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #5

Класифікація протитанкових мін
За способом приведення в дію протитанкові міни поділяються на некеровані і керовані.
 
За термінами спрацьовування протитанкові міни бувають миттєвої дії — що вибухають при дії уражаємого об'єкту і сповільненої дії (МСД) — що автоматично спрацьовують або приходять в бойове положення після закінчення заданого часу.
Залежно від конструкції детонатору протитанкові міни поділяються на контактні та неконтактні.
За способами установки розрізняють такі протитанкові міни: витягуванні, які можна витягати з місця установки, та невитягуванні — що вибухають при такій спробі.


Слайд #6
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #6

За способом спричинення шкоди протитанкові міни діляться:
протигусеничні;
протидніщеві;
протибортові.
За типом датчика цілі протитанкові міни бувають:
натискної дії;
магнітної дії;
теплової дії;
похилої дії;
сейсмічної дії;
інфрачервоної дії.


Слайд #7
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #7

Протитанкова міна ТМ-62М
Міна протитанкова протигусенична. Призначена для виведення з ладу гусеничної і колісної техніки супротивника. Міна  ТМ-62М є головною в сімействі мін ТМ-62, які розрізняються між собою тільки матеріалом і формою корпусу, вибухово-ваговими характеристиками. В сімейство ТМ-62 окрім ТМ-62М входять ТМ-62П, ТМ-62П2, ТМ-62П3, ТМ-62Д, ТМ-62Б.


Слайд #8
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #8

Загальний вигляд протитанкової міни ТМ-62М:1- корпус міни; 2- зривник; 3- ручка для перенесення.


Слайд #9
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #9

Будова міни
Міна складається з наступних частин: металічного корпусу, заряду вибухової речовини та підривника. Для зручності перенесення міна має від'ємну. Міна може використовуватися з підривниками МВ-62, МВЗ-62, МВЧ-62, МВШ-62, МВП-62, МВК-62, МВС-62. Всіх цих підривників підходять до всіх мін серії ТМ-62. Для механізованої установки міни ТМ-62М використовуються підривники МВЗ-62 і МВЧ-62. Можливо використовування підривника МВП-62. Для ручної установки можуть використовуватися будь-які підривники, але переважно МВ-62. Підривник МВШ-62, аналогічний по конструкції з підривниками МВШ і МВШ-57, але має більший розмір різьбової частини і застосовується тільки для ручної установки.
МВ-62 – стандартний підривник до мін сімейства ТМ-62; МВЗ-62 і МВЧ-62 - підривники, призначені для як для ручної, так і для механізованої установки; МВШ-62 – штировий зривник; МВД-62 – зривник, який спрацьовує після другого натиску колеса чи гусениці.


Слайд #10
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #10

Установлення міни
Міна може встановлюватися як на ґрунт, так і в ґрунт, в сніг, під воду вручну або засобами механізації (причіпні мінні розкладачі ПМР-1, ПМР-2, причіпні мінні загороджувачі ПМЗ-3, ПМЗ-4, гусеничний мінний загороджувач ГМЗ, гелікоптерна система мінування ВМР-2).
Для установки міни ТМ-62М з підривником МВ-62 необхідно:
вигвинтити (вийняти) пробку з міни,
угвинтити підривника в міну й підтягти його ключем,
встановити міну в лунку або на поверхню,
зняти з підривника запобіжну чеку і різко натиснути на спускову кнопку,
замаскувати міну.
Правила установки міни у м'який, твердий та болотистий ґрунт і у сніг ідетничні правилам установки протитанкової міни ТМ-57.


Слайд #11
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #11

Тактико-технічні характеристики міни ТМ-62М
Тип міни
протигусенична
Корпус
метал
Маса
9.5-10 кг.
Маса вибухової речовини(тротил, ТГА, МС)
7-7.5 кг.
Діаметр
32 см.
Висота з МВ-62
12.8 см.
Висота з МВШ-62
100.2 см.
Діаметр датчика цілі
9см.
Чутливість
200-500 кг.
Температурний діапазон застосування
- 60 - + 60 град. С


Слайд #12
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #12

Протипіхотні міни
Протипіхо́тна мі́на (ППМ) — інженерний боєприпас (міна), призначений для ураження живої сили противника дією продуктів вибуху (фугасні) або осколками (осколкові). Різновидом осколкових мін є ті, що виплигують, та вибухають у повітрі на висоті 0,5—1,5 м, та міни направленої дії при вибуху яких осколки розлітаються в визначеному напрямку. Маса фугасних мін 85—450 г (заряду 30 — 200 г); що виплигують осколкових 1,6— 4,5 кг (заряду 75—500 г). В ролі протипіхотних осколкових мін інколи використовуються артилерійські снаряди з різними детонаторами. У фугасних протипіхотних мінах застосовуються детонатори натискної дії, в осколкових — натискної або комбінованої — натяжного-натискної дії.


Слайд #13
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #13

Характеристики та устрій
Протипіхотні міни складаються із заряду вибухової речовини, детонатора (замикача), датчика цілі, підривника і корпусу (з металу, дерева, пластмас; відомі безкорпусні конструкції — з вибухової речовини підвищеної міцності. Деякі типи протипіхотних мін мають пристрої (запобіжники), що забезпечують безпеку при установці, елементи невитягуваності та незнешкоджуваності, які ускладнюють зняття і знешкодження, а також самоліквідатори, що викликають вибух міни або що приводять її в безпечний стан через заданий проміжок часу.


Слайд #14
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #14

Класифікація протипіхотних мін
За способом приведення в дію протипіхотні міни поділяються на некеровані і керовані. 
За термінами спрацьовування протипіхотні міни бувають миттєвої дії — що вибухають при дії уражаємого об'єкту і сповільненої дії (МСД) — що автоматично спрацьовують або приходять в бойове положення після закінчення заданого часу.
Залежно від конструкції детонатору протипіхотні міни поділяються на контактні та неконтактні. 
За способами установки розрізняють такі протипіхотні міни: витягуванні, які можна витягати з місця установки, та невитягуванні — що вибухають при такій спробі.


Слайд #15
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #15

За типом датчика цілі протипіхотні міни бувають:
натискної дії;
магнітної дії;
теплової дії;
інфрачервоної дії.


Слайд #16
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #16

Зліва направо: Протипіхотні міни M14 (США), Valmara 69 (Італія), VS-50 (Італія)
Розмінування протипіхотного мінного поля. Кувейт. 14 вересня1992
Радянська протипіхотна фугасна міна ПФМ-1
Протипіхотна міна скерованої дії МОН-50


Слайд #17
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #17

Протипіхотні міни МОН-50 і "Пелюстка"(ПФМ - 1С)
Протипіхотна міна МОН-50 - це уламкова міна спрямованої дії. Призначення міни - вивести з ладу особовий склад супротивника за допомогою поразки забійними елементами(це можуть бути ролики, кульки) після вибуху. Максимальна дальність поразки складає 50 метрів в секторі, розміри якого 0,15-4 метри по висоті і 54 градуси по горизонталі. Міна вибухає з пульта управління оператором або ж коли спрацьовує натяжний(обривною) датчик детонатора(МВЕ-72).
Протипіхотна міна "Пелюстка"(ПФМ-1С) використовується для мінування місцевості проти живої сили ворога. Це протипіхотна міна нажимної дії. Протипіхотна міна "Пелюстка" була розроблена в Радянському Союзі і є майже точною копією міни BLU - 43/B "Dragontooth". Протипіхотна міна "Пелюстка" встановлюється виключно методом дистанційного мінування на грунт.


Слайд #18
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #18

Тактико-технічні характеристики протипіхотної міни "Пелюстка":Кількість мін в касеті, шт 64Маса міни, кг 0,08Маса вибухової речовини, кг 0,04Габаритні розміри міни, мм довжина 119ШиринаВисота 20Час самоліквідації, ч 1-40Зусилля спрацьовування, кгс 5-25Час далекого зведення, з 60-600Спосіб установки ПКМ, ВСМ-1, УМЗ, РСЗО, АСМ.


Слайд #19
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #19

Міна протипіхотна осколкова натяжної дії кругового ураження являє собою вдосконалену модифікацію протипіхотної міни ПОМЗ-2.
Будова міни. Міна ПОМЗ-2М складається з наступних основних частин: чавунного корпусу, який має насічки для кращого утворення осколків, установного кілочка, за допомогою якого міна закріплюється в землі, 75-грамової бурової тротилової шашки, зривника серії МУВ з Р-подібною чекою, запалу МД-5М, відрізка дроту довжиною 7-8 метрів та додаткового кілочка для закріплення дроту.


Слайд #20
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #20

Протипіхотна міна ПОМЗ-2М (А - загальний вигляд; Б- повздовжній розріз): 1- чавунний корпус міни; 2- установний кілочок; 3- зривник МУВ-2; 4- запал МД-5М; 5- заряд вибухової речовини (ВР) - бурова тротилова шашка.


Слайд #21
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #21

Установка міни. Для встановлення міни ПОМЗ-2М відбувається у такій послідовності:
на відстані 5-7 метрів від місця установки міни вбити кілочок розтяжки (якщо на місцевості є місцеві предмети, до яких можна прив'язати розтяжку, кілочок не забивають);
прив'язати до додаткового кілочка (місцевого предмета) натяжну дротову розтяжку і натягнути її зі слабиною;
розтягти розтяжку вбік установлення міни;
на місці установлення міни забити установний кілочок, кілочок має підноситись над ґрунтом на висоту 5-7 см;
вкласти в корпус міни 75-гр бурову тротилову шашку запальним гніздом убік малого отвору;
насадити корпус міни широким отвором на установний кілочок до упору в шашку;
вгвинтити у зривник МУВ-2 запал МД-5М;
вгвинтити зривник і запал у зборі в корпус міни; при використанні зривника МУВ перед встановленням у корпус міни надягніть на шток ударника запобіжну трубочку, а у верхній отвір ударника вставте шпильку. Увага: через мале зусилля для висмикування бойової Р-подібної чеки зривника МУВ установлення міни сполучене з великою небезпекою;
прив'язати вільний кінець дротової розтяжки до Р-подібної бойової чеки зривника МУВ-2;
замаскуйте міну під тло оточуючої місцевості;
витягніть запобіжну чеку зривника МУВ-2 - міну встановлено. Увага: при використанні зривника МУВ обережно витягніть запобіжну чеку та зніміть запобіжну трубочку.
Примітка: ступінь безпеки установки міни залежить від типу зривника серії МУВ.


Слайд #22
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #22

Протипіхотна міна ПОМЗ-2М на розтяжці.
Строк бойової роботи міни не обмежується. Самоліквідатором міна не оснащується. Елементів недобування й незнешкоджуваності не має, однак дуже висока чутливість зривника МУВ (якщо такий використається) робить знешкодження міни вкрай небезпечним.


Слайд #23
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #23

Тактико-технічні характеристики міни
Тип міни - протипіхотна осколкова кругового ураження.
Корпус - чавун.
Маса корпуса (без ВВ) - 1... 2 кг.
Маса вибухової речовини (тротил) - 75 гр.
Діаметр - 6 см.
Висота корпуса - 10. 7 см.
Довжина датчика цілі (в один бік) - 4м.
Чутливість - 1 - 17 кг.
Радіус суцільного ураження - 4м.
Температурний діапазон застосування - -60 – і +60 град.


Слайд #24
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #24

Протипіхотна міна ОЗМ -72
Протипіхотна міна ОЗМ -72 - міна протипіхотна осколкова кругового ураження вистрибуюча натяжної дії. Призначена для виведення з ладу особового складу супротивника.
Будова міни. Міна ОЗМ-72 складається зі сталевого корпуса з розміщеним у ньому зарядом ВР, готовими забійними елементами (2400 роликів або кульок); вишибним пороховим зарядом; натяжним тросиком, внутрішнім ударно-спусковим механізмом, запалом.


Слайд #25
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #25

Комплект міни ОЗМ-72: 1- властиво міна, 2-чотири дерев'яних кілочка, 3-два металевих кілочка з отворами, 4-дві котушки з відрізками дроту по 15м., 5- подвійний тросик із трьома карабінами, 6-капсуль-детонатор №8а, 7-зривник серії МУВ (МУВ -2, МУВ -3, МУВ -4), 8-капронова стрічка.
Установлення міни. Міна встановлюється вручну в ґрунт, а при неможливості установки в ґрунт - на ґрунт (при цьому міна прив'язується до вбитого у ґрунт кілочку.


Слайд #26
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #26

Протипіхотна осколкова міна ОЗМ-72 - поздовжній розріз неповністю спорядженої міни: 8 - напрямний стакан; 9 - втулка з капсюлем-запалювачем і кулькою; 10 - ковпачок; 11 - пробка; 12 й 21 - кришки; 13 - заряд; 14 - корпус із готовими забійними елементами; 15 - додатковий детонатор; 16 - центральна втулка; 17- втулка з капсюлем-запалювачем; 18 - ударник; 19 - бойова пружина; 20 - втулка; 22 - натяжний сталевий канат; 23 - п'ятка ударника; 24 - запобіжний ковпачок; 25 - камера; 26 - вишибний заряд; 27 - трубка.


Слайд #27
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #27

Бойова робота міни. при натягу дротової розтяжки спрацьовує зривник МУВ-3 і наколює капсюль-запалювач; вогонь запалює вишибний заряд; під дією порохових газів корпус викидається з напрямного стакана, при цьому тросик розмотується; при вильоті корпуса міни на висоту, рівну довжині тросика, стискується бойова пружина, клиноподібний замок звільняє ударник, який під дією бойової пружини наколює капсюль-запалювач, вибухають капсуль-детонатор № 8-А, додатковий детонатор і заряд міни; осколки, укладені в корпусі, розлітаючись у сторони, завдають ураження.


Слайд #28
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #28

Тактико-технічні характеристики міни:
Тип міни - протипіхотна осколкова вистрибуюча кругового ураження.
Корпус…………………………………….......... сталь.
Маса............................. ………………………5... 0 кг.
Маса вибухової речовини (МС) ….......... …... 660 гр.
Діаметр…………………………………..... ….... 10.8 см.
Висота корпуса…………………………........... 17.2 см.
Довжина датчика мети (в одну сторону) ………15м.
Чутливість…………………………........ 1 - 17 кг.
Радіус поразки............................................. 30м.
Температурний діапазон застосування..... -60 – і +60 град.


Слайд #29
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #29

Протипіхотна міна МОН-50
Міна протипіхотна осколкова спрямованого ураження, керована. Призначена для виведення з ладу особового складу супротивника. Розроблена у 1966 році за зразком американської міни M18А1 "Claymore".


Слайд #30
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #30

Будова міни
  Корпус міни має форму вигнутого по горизонталі паралелепіпеда, споряджений зарядом вибухової речовини марки ППР-4 і набором готових забійних елементів, розташованих з боку випуклої площини корпусу міни. Передня випукла сторона міни ввігнута по вертикалі, що забезпечує оптимальну висоту розльоту осколків - близько 4 метрів. Міна оснащується двома гніздами з різьбою для встановлення різноманітних зривників. Зривниками міна не комплектується. При транспортуванні гнізда закриваються спеціальними пробками.


Слайд #31
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #31

Будова протипіхотної міни МОН-50
А- вигляд спереду з розрізом по гнізду запалу, Б- вигляд збоку з розрізом передньої частини міни: 1- корпус міни; 2- пробка; 3- прицільна щілина; 4- забійні елементи; 5- заряд вибухової речовини; 6- одне з двох гнізд для запалу; 7- шарнір; 8- втулка; 9- ніжки міни у складеному положенні.


Слайд #32
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #32

Протипіхотна міна МОН-50. Вид згори: 2- пробки; 9- ніжки міни у складеному положенні.


Слайд #33
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #33

Установлення міни залежить від типу зривника, який використовується. При використанні зривників серії МУВ міна МОН-50 використовується як міна натяжної дії (міна-розтяжка) аналогічно міні ПОМЗ-2М. При використанні зривника МВЕ-72 міна активізується при зачіпанні ворожим вояком обривного датчика у вигляді тонкого дротика. При використанні пульта керування та електродетонатора ЕДП-Р міна може використовуватися як керована.
Установлення міни МОН-50: А-встановлення міни МОН-50 з електродетонатором ЕДП-р на ґрунт; Б- загальний вигляд прицільної щілини.


Слайд #34
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #34

На малюнку схематично показана зона ураження міни. Ефективність міни сильно залежить від того, наскільки точно вона спрямована. Тому у верхній її частині є приціл, поле зору якого показує саперові зону враження.
Час бойової роботи міни не обмежується. Елементів самоліквідації, нездобування й незнешкоджуваності не має. Безпечне віддалення від міни в тильну й бічні сторони визначено в 35 метрів, однак бойова практика показує, що вже на відстані 12-15 метрів осколків корпуса, що летять у тил й у сторони можна не боятися.


Слайд #35
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #35

Тактико-технічні характеристики міни МОН-50
Тип міни - протипіхотна осколкова керована спрямованого ураження.
Корпус................................................ пластмаса.
Маса................................................... 2. 0кг.
Маса вибухової речовини (ПВВ-4)..... 700гр.
Довжина корпуса.............................. 22.6 см.
Висота корпуса.................................. 9 см.
Товщина корпуса............................... 6.6 см.
К-ть готових забійних елементів....... 489-540 (кульки або ролики).
Зона ураження:
по горизонталі................................ сектор 54 градуси.
по вертикалі................................... до 4 метрів.
по дальності................................... 50 метрів.
Температурний діапазон застосування......... -50 - і +50 град.


Слайд #36
Презентація на тему «Протитанкові і протипіхотні міни» - Слайд #36

Дякую за увагу!