Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін»


Рейтинг презентації 5 на основі 3 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #1

Олександр Миколайович Скрябін 


Слайд #2
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #2

Олекса́ндр Микола́йович Скря́бін(1871—1915) — російський композитор,піаніст, педагог.


Слайд #3
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #3

Біографія
Народився в аристократичній сім'ї в Москві. В дитячі роки навчався фортепіано у М. Звєрєва, разом із С. Рахманіновим. Закінчив Московську консерваторію, де навчався в А. Аренського та С. Танєєва.


Слайд #4
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #4

1894 року познайомився з відомим меценатом і видавцем М. П. Біляєвим, який почав публікувати твори Скрябіна, а симфонічні твори композитора відтоді стали звучати в програмах російських симфонічних концертах. 1896 оженився на піаністці В.Ісакович. Того ж року Скрябін починає викладати клас фортепіано в Московській консерваторії. Протягом 1900—1904 Скрябін став автором трьох симфоній.


Слайд #5
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #5

У 1904—1910 Скрябін живе переважно за кордоном. Там він захопився Т.Шлецер, від якої 1905 у нього народилася донька, законна ж дружина вимушена була повернутися з дітьми до Москви, однак, не давши чоловікові згоди на розлучення. У 1908 через незадоволення низькими гонорарами Скрябін розриває з видавництвом Біляєва, проте жодне інше видавництво не погодилося публікувати твори Скрябіна, через що композитор був вимушений заробляти виключно концертною діяльністю. В цей період О.Скрябіним написані симфонічні поеми «Поема екстазу» та «Прометей».


Слайд #6
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #6

В 1910—1914 році композитор живе у Москві, де навколо нього гуртується коло шанувальників, що пізніше створять Скрябінське товариство. 1914 композитор важко захворів на сепсис, що виник в результаті карбункулу і став причиною його смерті 1915 року. Похований на Новодівочому цвинтарі.


Слайд #7
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #7

Творчість
Найважливіший вплив на формування Скрябіна зробили представники російського релігійно-філософського ренесансу, особливо В. Соловйов і В. Іванов. Символізм, з його центральною ідеєю теургії, забарвлений у містичні, навіть апокалиптичні тони, зустрів гарячий відгук з боку витонченого художника, що прагнув уникнути усякої буденності.


Слайд #8
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #8

Кольорове бачення звуків О.Скрябіна


Слайд #9
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #9

Записи
У січні 1911 року Скрябін грав у Москві 9 своїх творів для Welte-Mignon і його гра була записана на піано-рол.
Сьогодні дискографія Скрябіна надзвичайно широка. В Радянському Союзі найбільш повно фортепіанна творчість Скрябіна була представлена у записах В. Софроницького, оркестрова музика - у записах Є. Свєтланова. В кінці 1980-х велику кількість фортепіанних та оркестрових творів записав В. Ашкеназі.


Слайд #10
Презентація на тему «Олександр Миколайович Скрябін» - Слайд #10

6549 Скрябін — астероїд, названий на честь композитора.