Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25)


Рейтинг презентації 5 на основі 1 голосів



Слайд #1
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #1

Леонардо да Вінчі
“Геніальність межує з Божевіллям”


Слайд #2
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #2

Леона́рдо да Ві́нчі (італ. Leonardo da Vinci, 15 квітня 1452 в Анкіано, коло Вінчі — 2 травня 1519 в замку Кло-Люсе, Амбуаз) — видатний італійський вчений, дослідник, винахідник і художник, архітектор, анатоміст і інженер, одна з найвизначніших постатей італійського Відродження.


Слайд #3
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #3

Дитинство
Леонардо да Вінчі народився 15 квітня 1452 року в селищі Анкіано поблизу Вінчі, укріпленої фортеці за 30 км від Флоренції, о «третій годині ночі», тобто о дев'ятій вечора за сучасним відліком часу.
Будинок, в якому жив Леонардо
Його батьками були 25-річний нотаріус П'єро і його кохана, селянка Катерина. Перші роки життя Леонардо провів разом з матір'ю.
Леонардо не мав прізвища в сучасному розумінні; «да Вінчі» означає просто «(родом) з містечка Вінчі». Повне його ім'я — італ. Leonardo di ser Piero da Vinci, тобто «Леонардо, син пана П'єро з Вінчі».


Слайд #4
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #4

Вчитель або вчителі
Приблизно з 15 років навчався у майстерні Верроккіо. Майстерня Верроккіо містилася в інтелектуальному центрі тодішньої Італії, місті Флоренції, що дозволило Леонардо навчитися гуманітарним наукам, а також набути деяких технічних знань.
Направді, офіційно першим вчителем Леонардо вважають Верроккіо, справжнє ім'я якого Андреа ді Мікеле Чоні.
У 1473 році, у віці 20 років, Леонардо да Вінчі отримує кваліфікацію майстра в Гільдії Святого Луки.


Слайд #5
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #5

Мистецтво
Завдяки його роботам мистецтво живопису перейшло на якісно новий етап свого розвитку. Це було рухи у бік реалізму і багато вже було досягнуто у вивченні перспективи, анатомії, більшої свободи в композиційних рішеннях.


Слайд #6
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #6

Мадонна Літта 
Приваблива молода жінка тримає в руках немовля, якого годує груддю. Тлом для образу стала стіна з двома напівциркульними вікнами. Світло розсіяне і не дає різких чорних тіней. Це і є уславлене леонардовське сфумато. Гірський краєвид у блакитних тонах теж характерна ознака робіт майстра Високого Відродження.


Слайд #7
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #7

Мадонна в скелях
На картині зображена на колінах Діва Марія, що кладе руку на голову Івана Хрестителя. Праворуч ангел притримує немовляти Ісуса, який підняв руку в жесті благословення. Вся сцена сповнена ніжності і спокою, що дуже контрастує з пейзажним тлом, що складається з стрімких скель. Цей фон і дав назву всій картині «Мадонна в скелях».


Слайд #8
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #8

Пані з горностаєм
Жіночий портрет пензля Леонардо да Вінчі, написаний близько 1489–1490 років. На думку багатьох дослідників, зображує Чечилію Галлерані і написаний в період, коли вона була коханкою міланського герцога Лодовіко Сфорца, а Леонардо був у герцога на службі.


Слайд #9
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #9

Тайна вечеря
У 1495—1498 Леонардо працює над фрескою «Таємна вечеря» в монастирі Санта-Марія делле Граціє в Мілані.


Слайд #10
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #10

Мона Ліза


Слайд #11
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #11

З 1490-х років зосередився на архітектурі і анатомії. У 1490 створена Вітрувіанська людина — уславлений малюнок, який іноді називають канонічними пропорціями


Слайд #12
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #12

У 1487 розробляє літальну машину — орнітоптер, заснований на пташиному польоті. 1489 виконує анатомічні малюнки черепів.


Слайд #13
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #13

Наука і техніка
Особливу увагу Леонардо да Вічні приділяв механіці, називаючи її «раєм математичних наук» і бачачи в ній головний ключ до таємниць світознання.
Він зробив спроби встановити коефіцієнти тертя і ковзання, вивчав опір металів, займався гідравлікою. Численні гідротехнічні досліди допомогли Леонардо правильно описати рівновагу рідини у посуді.


Слайд #14
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #14

Леонардо да Вінчі цікавили проблеми польоту. У Мілані він робив багато малюнків і вивчав літальний механізм птахів різних порід і кажанів. Окрім спостережень він проводив і досліди, але вони всі були невдалими. Леонардо дуже хотів побудувати літальний апарат. Він говорив: «Хто знає все, той може все. Аби дізнатися — і крила будуть!»


Слайд #15
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #15

Сторінка зі щоденника Леонардо. Дослідження гравітації


Слайд #16
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #16

Щоденники Леонардо
На сьогоднішній день від щоденників Леонардо уціліло близько 7000 сторінок, що містяться в різних колекціях. Спочатку безцінні замітки належали улюбленому учневі майстра, Франческо Мельці, але коли той помер, рукописи зникли. Окремі фрагменти почали «спливати» на рубежі XVIII—XIX століть. Спочатку вони не викликали належного інтересу, численні власники навіть не підозрювали, який скарб потрапив їм до рук. Але коли вчені встановили авторство, з'ясувалося, що і книги комор, і мистецтвознавчі есе, і анатомічні замальовки, і дивні креслення, і дослідження з геології, архітектури, гідравліки, геометрії, військових фортифікацій, філософії, оптики, техніки малюнка — твори однієї людини.


Слайд #17
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #17

Цитати Леонардо да Вінчі
«Поганий той учень, який не перевершує учителя».
«Я віддаю перевагу смерті перед втомою. Я ніколи не втомлююсь служити іншим».
«Існує три типи людей: ті, хто бачить; ті, хто бачить, коли їм показують; і ті, хто не бачить».
«Де помирає надія, там виникає порожнеча».
«Залізо ржавіє, не знаходячи собі застосування, вода, яка стоїть — гниє, або на холоді замерзає, а розум людини, не знаходячи собі застосування — чахне».


Слайд #18
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #18

Леонардо да Вінчі помер 2 травня 1519 р, у замку Клу, біля Амбуаза, Турень, Франкція.
Кло-Люсе, місце смерті Леонардо


Слайд #19
Презентація на тему «Леонардо да Вінчі» (варіант 25) - Слайд #19

Любуючись сьогодні картинами Леонардо да Вінчі, розглядаючи його проекти різних споруд, людство вдячне цьому гіганту з епохи Відродження.